– până pe 12 noiembrie, inclusiv, în piațeta din fața Casei de Cultură caravana FLiP găzduiește cinci Ateliere gratuite de educație financiară
Primul program itinerant de educație financiară pentru copii din România, „Școala de bani pe roți”, a ajuns, marți, 24 octombrie, în Bacău. Este un proiect realizat în parteneriat cu BCR Leasing și Fundația Vodafone România, o componentă a programului național de educație financiară al BCR – „Școala de bani”, care se adresează copiilor, adolescenților și adulților.
În piațeta din fața Casei de Cultură din Bacău a poposit, marți dimineață, Caravana FLiP – un camion frumos decorat și amenajat special pentru a găzdui, succesiv, grupuri de câte 15 elevi cu vârste între 7 și 14 ani, care vor putea afla, prin diferite jocuri, cum sunt folosiți banii. Timp de 90 de minute, traineri specializați îi ghidează pe elevi pentru a-i ajuta să înțeleagă rapid care sunt principalele tipuri de cheltuieli, dar și cum să economisească.
Primele grupuri au fost ale unor elevi de la unitățile de învățământ din Bacău și din Șerpești. Lansarea programului în Bacău s-a făcut în prezența unor reprezentanți ai conducerii Sucursalei BCR „9 Mai” din municipiu, dar și ai autorităților locale și ai Inspectoratului Școlar Jdețean.
Expoziție intinerantă de educație financiară
„Școala de bani pe Roți” este o expoziție itinerantă de educație financiară în care copiii au ocazia să pășească în lumea banilor și să parcurgă cinci etape ale informării și conștientizării, toate aceste etape având aliați de nădejde: Jocurile, Interacțiunea și Voia Bună.
„Școala de bani pe roți” recurge la învățarea experiențială și la jocuri pentru a-i ajuta pe cei mici să acumuleze cunoștințe despre cum circulă banii prin lume, într-un timp foarte scurt. În timpul atelierului, elevii vor investiga toate categoriile de cheltuieli și bugetul personal, vor dezbate valoarea banilor și a obiectelor și vor înțelege că aproape toate procesele economice sunt conectate pe plan global.
Caravana FLiP străbate țara
Până acum, programul „Școala de bani pe roți” a ajuns în București, Constanța, Tulcea, Galați și Focșani. Aproximativ 4.500 de copii au participat la atelierele din FLiP organizate în aceste orașe. „Pe măsură ce ne plimbăm din oraș în oraș, spune Alexandra Micea, coordonator în programul Școala de Valori, descopăr cu plăcere că elevii înțeleg repede noțiunile prezentate de noi și pot să am siguranța că aceste cunoștințe le vor fi de folos pe parcursul întregii vieți. Noi, trainerii, avem o misiune foarte importantă cu care ne mândrim, mai ales că dă roade și ne îndeamnă să participăm la dezvoltarea unei viitoare generații de adulți responsabili din punct de vedere financiar”.
În ultimul an, peste 700 de angajați ai BCR au devenit, în mod voluntar, profesori de educație financiară și au oferit, până acum, unui număr de 10.000 de români workshopuri de educație financiară, în proiectul „Școala de bani – ore de educație financiară pentru adulți”.
Atelierele se desfășoară zilnic, în intervalul orar 10:00 – 20:00, iar înscrierile sunt gratuite. Pentru acestea, cei interesați pot accesa pagina https://www.scoaladebani.ro/peroti/ sau pot suna la numărul de telefon 0725.772.255.
„Școala de bani pe roți – spun organizatorii programului – este mai mult decât un program de educație financiară interactiv, este o experiență completă pe care o oferim copiilor, timp de o oră și jumătate, în timpul căreia înțeleg mai ușor concepte și noțiuni financiare, prin joc, fără să fie nevoiți să asculte definiții sau formule. Pe măsură ce parcurg fiecare etapă din lumea banilor, copiii realizează că banii se câștigă greu și se consumă ușor, că nu întodeauna prețul unui obiect este egal cu valoarea lui, că fiecare decizie pe care o iau trebuie să aibă în spate niște argumente bune și o bună informare și că fiecare dintre noi are un impact asupra economiei lumii prin deciziile pe care le luăm.”
„Misiunea FLiP se potrivește cu mesajul orașului Bacău, Capitala Tineretului din România a acestui an: Împreună vom colora orașul. În următoarele două săptămâni, prin atelierele pe care le derulăm, vom da culoare educației financiare și îi așteptăm pe copii să devină mici exploratori care descoperă cum să aibă grijă de banii proprii.”
Andreea Nicoleta Deliu, coordonator în „Școala de bani”