Bazinul de Inot nu va mai fi afectat de fiecare defectiune sau intrare in revizie a CET-ului. Consilierii locali au aprobat in sedinta extraordinara de joi documentatia tehnica necesara proiectului de amenajare a centralei termice alternative la Bazinul de Inot. Lucrarea va scoate din bugetul local aproape 460.000 de lei.
De la modernizarea si reinaugurarea din 2008, Bazinul de Inot a traversat mai multe perioade "moarte". Desi proiectul initial de modernizare prevedea construirea unei centrale termice proprii, care sa permita functionarea independenta a obiectivului de furnizorul de agent termic al orasului, edilii au renuntat la aceasta. Din acest motiv, sportivii de performanta au ajuns sa se pregateasca – nu de putine ori – pe uscat sau la lighean. Cea mai lunga perioada de pauza a activitatii a fost de 29 de zile in 2009, cand CET-ul nu a furnizat apa calda la timp. Tot in acea perioada, Federatia Romana de Natatie a fost nevoita sa anuleze Campionatele nationale de sarituri in apa pentru juniori, programate in Bacau, din acelasi motiv. Si in 2010, organizatorii nationalelor de sarituri pentru juniori au avut emotii, cand, la mijlocul lui aprilie, bazinul s-a inchis pentru revizie. Acest sir de probleme s-ar putea incheia in curand. Consilierii locali au aprobat joi in sedinta extraordinara documentatia tehnica pentru proiectul de amenajare a unei centrale termice alternative la Bazinul de Inot, care sa suplineasca desele sincope in furnizare ale CET-ului. "Oricand poate sa fie o reparatie sau o avarie pe retele si atunci ca si alternativa, acest proiect este binevenit", a declarat edilul Bacaului. Municipalitatea recunoaste astfel ca CET-ul nu reuseste intotdeauna sa raspunda nevoilor consumatorilor sai.
Investitie de 460.000 de lei
Centrala termica va asigura functionarea circuitelor existente si incalzirea spatiilor aferente bazinului pe timp de iarna, prin executarea unui racord de la centrala termica la punctul termic existent la subsolul cladirii. Potrivit indicatorilor aprobati prin proiect, valoarea totala a investitiei se ridica la 459.235 lei cu TVA, bani care vor veni de la bugetul local. "In acest moment scoatem la licitatie proiectul", a mai spus Stavarache, ferindu-se sa ofere un termen la care centrala ar putea fi pusa in functiune.
De bun augur
Directorul bazinului de inot, Florentin Turta, s-a aratat incantat de proiect, mai ales ca a recunoscut ca au fost probleme in trecut. "Noi depindem de ei. Cand apar defectiuni pe retea, suntem la mana furnizorului. Normal era ca de la constructie bazinul sa aiba centrala sa. Anul acesta nu am avut probleme si ma bucur ca se va face pentru ca investitia era necesara", a declarat administratorul obiectivului. Si antrenorii sunt incantati de viitoarea investitie, mai ales ca de ea depinde "continuitatea pregatirii. Este o solutie ultrasalvatoare pentru noi", a explicat antrenorul de inot Sanda Stefanescu.
Pe langa bacauanii care vor sa se destinda, la Bazinul de Inot se antreneaza si sportivii bacauani care participa la competitii, dar si cei care au nevoie de recuperare. In acest an nu au fost probleme cu furnizarea agentului termic, inregistrandu-se un singur episod negativ, in momentul racordului cu reteaua de apa de Valea Uzului, cand, din cauza turbiditatii, tevile s-au colmatat si mizeria s-a depus pe fundul bazinului.
Andreea Gavrila
Daca in 2004, costurile estimate ale modernizarii erau de 9 milioane de lei, in final, municipalitatea a platit pentru noua "fata" a Bazinului de Inot 18 milioane de lei. Costul nu a inclus, bineinteles, achizitionarea unei centrale termice.