23 ianuarie 2025

Batuti de ingrijitori sau abandonati de familie

Azil privat verificat de autoritati

In comuna Solont exista un camin de batrâni infiintat si sustinut de o fundatie al carei presedinte traieste in Australia. Intentia acestuia a fost generoasa, dar ce se intâmpla acolo e mai putin laudabil. Din diverse motive, unii rezidenti vor sa plece la Rachitoasa, in centrul apartinând DGASPC, dar nu reusesc. „De-a lungul timpului, am primit mai multe plângeri ca hrana e putina, conditiile precare si ca oamenii intra de bunavoie si ies doar când mor, deci ar fi, cumva, sechestrati”, arata Dana Tâtaru, director adjunct al DGASPC Bacau. Directia, impreuna cu Primaria Solont, a verificat azilul si a descoperit ca nu avea niciun angajat. Exista un voluntar si o persona care punea ciorba in farfurii, dar pretindea ca se afla in vizita. „Nu respectau legislatia muncii, dar nici standardele noastre: nu era afisat meniul, programul, numarul caloriilor, afirma adjuncta DGASPC. Era curat, in incaperi, dar saracacios. Singura activitate a batrânilor era vizionarea unor filme religioase inregistrate pe casete. Nu e rau, dar nu e suficient.”



„Nu le iesea numarul!”

Atmosfera era ciudata la Solont: vârstnicilor le era frica sa vorbeasca, iar voluntarii nu stiau câti asistati sunt: „Nu le iesea numarul, ba erau 10, ba erau 12, apoi si-au adus aminte ca unul decedase saptamâna trecuta.” Intre patru ochi, unul dintre batrâni a marturisit ca vrea sa plece, dar e amenintat ca nu mai primeste mâncare. DGASPC a anuntat Evidenta Populatiei si Inspectia Sociala. Ca urmare, voluntarul a fost angajat, iar presedintele a venit la DGASPC ca sa acrediteaze caminul. „Când a aflat care sunt conditiile a schimbat titulatura, din camin in locuinte protejate”, arata Dana Tâtaru. Recent, a aparut o noua sesizare. Petentul afirma ca batrânii „nu sunt ingrijiti, sunt batuti, maltratati”, „sunt infometati” si „nu beneficiaza de asistenta medicala”. DGASPC, Inspectia Sociala si Primaria Solont au fost iar in control. S-a constatat ca unitatea nu are acreditare, nu are contract de furnizare de servicii sociale, nu exista planuri de interventie, anchete sociale, grila de evaluare socio-medicala, buget de venituri si cheltuieli.

Vor sa inchida centrul

Asistentii sociali au reusit sa preia o batrâna din azilul de la Solont, dar mai exista o persoana care vrea sa plece: „Nu reusim sa o scoatem fizic de acolo si sa o aducem la comisie, arata Dana Tâtaru. Nu ne primesc in centru. Practic, ii sunt incalcate drepturile. Ar putea obtine un ajutor, niste facilitati, dreptul la ingrijire medicala!” Silviu Acumuloaie, noul administrator al caminului, care e si asistent social, neaga toate acuzatiile: „Cel care a reclamat a vrut sa se razbune, afirma el. Eu lucrez aici de la 1 octombrie si, intr-o luna, am avut controale de peste tot: DGASPC, DSP, DMFPS, AJPIS, DSV. Vin din sistem, stiu care sunt conditiile si vreau sa pun lucrurile la punct. Si sunt sigur ca voi reusi!” Exista masuri si termene clare, stabilite de inspectori pentru acreditarea si functionarea caminului: „Daca nu vor fi indeplinite, il inchidem, arata Dana Tâtaru. Vom anunta si Evidenta Populatiei pentru a verifica daca au mutatie, câti dintre cei intrati mai traiesc, câti au murit si ce s-a intâmplat cu bunurile lor.”

Aduc ruda la azil, dar uita sa achite contributia

In timp ce unii batrâni sufera din cauza singuratatii, a conditiilor din caminele improvizate, altii au avut sansa sa fie admisi in centrele rezidentiale ale DGASPC Bacau, dar sunt abandonati de familie. Sunt 43 de asistati pentru care nu s-a platit contributia. La o medie de 700 lei/asistat/luna, asta ar insemna o gaura de peste 30.000 de lei in buget. Cheltuielile lunare sunt de 2.000 lei/asistat. „Ne confruntam, la nivelul DGASPC, cu tot mai multe persoane care nu achita contributia stabilita prin lege pentru serviciile oferite”, arata Dana Tâtaru. Unele familii au venituri mici, dar altele refuza fara niciun motiv. E cazul rudelor octogenarului Ioan S., nascut la Suceava, care si-a vândut bunurile nepotilor, intr-un contract cu clauza de ingrijire. „Casa era foarte mare si a locuit singur acolo, iar starea lui s-a degradat. A fost adus in judetul Bacau, la sora lui, care a cerut, apoi, sa fie institutionalizat pentru ca nu poate avea grija de el. Nu ne-a spus nimic despre contractul cu clauza, dar am aflat noi, ulterior.” Sora ii este si tutore batrânului. Desi a semnat angajamentul de plata, din toamna 2011, familia a achitat doar doua luni contributia de 602 lei/luna, restanta ajungând la 6.300 de lei. „Inca nu suntem in proces, declara adjuncta DGASPC. Legea prevede ca trebuie sa incercam intâi medierea, dar nepotii amâna mereu clarificarea situatiei. Batrânul are mutatie in casa mamei lor si puteam sa-l ducem oricând acolo, ca sa fie ingrijit de familie. Pâna la urma, aceasta va fi solutia! Pe locul ocupat de el ar putea veni un vârstnic care e singur si are, intr-adevar, nevoie de ajutor.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img