– proiectul de modernizare a spatiilor verzi din Bacau a iscat numeroase dispute intre autoritati si locatari – uneori, a fost nevoie si de intreventia politiei pentru aplanarea scandalurilor
Zone intregi din municipiul Bacau s-au transformat in ultimul an in câmpuri de batalie intre autoritati si locatari. Locatarii ataca frontal, la baioneta, cu vorbe de ocara, toti lucratorii care le taie pomii fructiferi din fata blocurilor, le distrug spatiile verzi si toate acareturile ce au transformat zonele verzi din jurul blocurilor in gospodarii private, de multe ori cu aspect indoielnic. Lucratorii primariei trebuie sa isi câstige pâinea si sa isi vada de lucru.
Se apara cum pot si nu de putine ori au incasat in cap pungi cu apa sau ghivece aruncate de la balcoane de catre locatarii iritati. In situatiile extreme, a intervenit Politia Locala ca sa calmeze spiritele. Punctele cele mai fierbinti ale frontului se pare ca sunt pe strada Mioritei, unde locatarii de la bloc isi apara cu piepturile deschise spatiile verzi pe care le mosesc de ani de zile.
Se taie 1.200 de copaci
Toate acestea se intâmpla fiindca in Bacau, in aceasta perioada, este pus in practica un amplu proiect de modernizare a spatiilor verzi, in valoare de aproape 15 milioane de lei, din bani europeni. Proiectul spune ca zone intinse din oras, ce insumeaza 12 hectare de teren dintre blocuri sau aflate de-a lungul strazilor, vor capata aspect nou, prin plantarea de mii de arbori si arbusti, de garduri vii, amenajarea de alei noi, montarea de corpuri de iluminat, banci si cosuri de gunoi. Toate acestea se fac insa cu sacrificarea amenajarilor facute de locatari.
„Sunt vizati pentru taiere peste 1.200 de arbori maturi ce pun in pericol siguranta cladirilor si locatarilor, sau care nu au valoare estetica, se defriseaza gardurile vii degradate, incomplete si amplasate pe spatiile publice de catre locatari, se defriseaza pomii fructiferi – pruni, visini, ciresi, meri, duzi – care nu au ce sa caute pe gazonul nou, se demoleaza constructiile fara autorizatie.
In schimb, se planteaza mai multi arbori si arbusti care vor imbunatati estetica urbana, noi garduri vii, gazon nou”, a explicat Vasile Tescaru, viceprimarul Bacaului. Intrebat care sunt criteriile pentru evaluarea valorii estetice a arborilor ce urmeaza sa fie taiati, viceprimarul a spus ca ar fi o discutie prea lunga, „care ar dura pâna dimineata”. „Toate taierile se fac cu aviz de la Mediu si incercam mereu sa atenuam scandalurile cu locatarii. Incercam sa le explicam despre acest program de anvergura si despre ce beneficii va aduce”, a spus Mihaela Ionesi, managerul de proiect.
Cu drujba printre blocuri
Cristina Bardasu, responsabila in relatia cu asociatiile de proprietari in cadrul proiectului, a spus ca presedintii de asociatii au fost informati despre implementarea proiectului si rugati ca, la rândul lor, sa le explice locatarilor ce se intâmpla cu defrisarile. „Nu ne-a informat nimeni. Ne-am trezit cu drujbele in gradina din fata blocului, ca ne taie copaci de care ne bucuram de ani de zile. Este o rusine ce se intâmpla, s-a actionat barbar, nu mai avem nici umbra, nici pomii fructiferi”, a spus Tiberiu Faraoanu, un locatar de pe strada Mioritei, unde s-a derulat un episod al razboiului dintre locatari si autoritati.
Cristina Bardasu a mai spus ca, intr-adevar, au fost si cazuri de asociatii de proprietari care nu au binevoit sa explice intentiile autoritatilor si astfel s-a ajuns la stari conflictuale. Insa nu peste tot au stat lucrurile asa, iar primarul Tescaru a mentionat ca exemplu de bun comportament locatarii din zona Milcov.
Cimitirele, ca spatii verzi
Firmele executante sunt Asociatia SC Gironap Prod SA Onesti si SC Energobit SA Cluj Napoca, iar reprezentantul acesteia din urma a precizat ca cea mai mare problema cu care s-a confruntat a fost tot lupta cu locatarii, greu de urnit din confortul pe care si l-au creat pe domeniul public si cu mentalitatile lor.
In orice caz, implementarea proiectului va continua pâna la sfârsitul acestui an, iar plantarile de arbori si arbusti sunt programate pentru la iarna. Viceprimarul Tescaru a recunoscut totusi ca proiectul nu este perfect, iar una dintre hibele sale este ca pentru gazonul ce va aparea prin mai tot orasul nu s-au prevazut si instalatii de irigare, astfel ca iarba s-ar putea degrada rapid. Nu in ultimul rând, ar fi de mentionat ca Bacaul sta prost la capitolul spatiu verde pe cap de locuitor (in care erau incluse la un moment dat si cimitirele!). Suntem mult sub media europeana. Evident, crearea de spatii verzi va mai reduce acest decalaj, dar nici una dintre autoritatile citate nu a putut sa dea cifre exacte actualizate.
„Gardurile vii pe care intentionam sa le defrisam, cele puse de locatari pe spatiul public, neingrijite, sunt generatoare de mizerie, sunt adapost pentru tot felul de soricei si sobolanei.”
Vasile Tescaru, viceprimarul municipiului Bacau