20 ianuarie 2025

Bătălia cu „moartea albă”

Distrug viața tinerilor și copiilor noștri, îi lasă fără energie, fără viitor, se substituie proiectelor de succes, îi fac orbi față de bucuriile firești ale vârstei, le paralizează voința, le anihilează personalitatea. Îi transformă în Nimeni. Drogurile, despre ele e vorba.

Există instituții publice și organizații neguvernamentale care se străduiesc să prevină și să combată consumul de droguri prin seminarii, mese rotunde, împărțire de pliante și alte acțiuni. Cele mai active sunt Centrul Regional al Agenției Antidrog, Asociația „Valoare Plus”, Asociația „Betania”, Prefectura și Centrul Antitrafic, Inspectoratul Școlar.



Zilele acestea, la Universitatea „George Bacovia” se desfășoară manifestările științifice anuale, în cadrul cărora a fost introdusă și o dezbatere cu privire la prevenirea consumului de droguri în școală. Mă bucur întotdeauna când aflu că se mai duce o bătălie împotriva acestui fenomen, dar nu sunt pe deplin liniștită. Mă tem că traficanții, cei care îi otrăvesc pe adolescenți și tineri, sunt mai inventivi decât activiștii și specialiștii care încearcă să-i oprească.

Cred că ar trebui educată și familia, astfel încât aceasta, la rândul ei, să-i formeze pe copii acționând permanent, nu doar din când în când, cum se întâmplă în campanii și orele de dirigenție, pentru a-i convinge că trebuie să refuze să devină sclavii traficanților.

Pentru a-i ajuta să înțeleagă că îi îmbogățesc pe traficanții care îi otrăvesc intenționat și să respingă această umilință. Și ar mai trebui ceva: finanțare de la stat pentru înființarea mai multor centre de terapie pentru cei care au căzut deja în capcana drogurilor. De la stat, nu doar de la ONG-uri, căci statul răspunde de apărarea drepturilor copiilor în România.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img