15 noiembrie 2024

Basm la a VII-a și poezie la a VIII-a, în examenul de verificare a Evaluării Naționale

A început, conform graficului stabilit prin ordin al ministrului Educației, Simularea Evaluării Naționale. Aceasta este susținută, ca noutate, și de elevii din clasele a VII-a, alături de cei din an terminal de gimnaziu, clasa a VIII-a, care în vară vor susține examenul real. Se pare că nu toți elevii au tratat cu seriozitate testarea, pentru că s-au înregistrat și foarte multe absențe.

Ziua de 11 martie, ieri, ora 9.00. În toate școlile și colegiile care au și clase de gimnaziu (146 de centre de examen în total județ) s-a organizat Simularea examenului de Evaluare Națională, prima probă – cea la Limba și literatura română, la clasele a VIII-a și, în premieră, la clasele a VII-a. Un test care a respectat toate cerințele examenului real: subiecte unice la nivel național, elaborate de către specialiștii Centrului Național de Evaluare și Examinare, în mod similar cu modelele publicate pe www.subiecte.edu.ro., timp de lucru efectiv două ore, supraveghere video în fiecare clasă.



Subiectele de la Simularea pentru elevii de clasa a VII-a a examenului de Limba și literatura română au fost structurate pe două cerințe. Primul subiect a cerut să se facă un rezumat dintr-un basm popular (***, Ion Făt-Frumos), iar la subiectul al II-lea elevii au avut de realizat o compunere liberă în care să se prezinte o întâmplare petrecută în timpul unui atelier organizat în școală sau în timpul unei activități extrașcolare. Fiecare subiect a avut și subpuncte care au vizat sinonime (la cuvintele „faimă” și „trist”), menționarea rolului virgulei în enunțul „Știi ce, tată?”, explicarea modului de formare a unor cuvinte, transcriere de cuvinte care conțin un diftog, explicarea trăsăturilor genului epic, a modului și timpului unor verbe etc.

La clasa a VIII-a, subiectele de Limba și literatura română pe care elevii le-au avut de rezolvat la Simularea de ieri dimineață au fost structurate tot în două mari cerințe. Primul subiect le-a cerut elevilor de la final de gimnaziu să răspundă la mai multe cerințe pe baza unui fragment la prima vedere din poezia „Stai și-asculți sub ramuri…” de Ștefan Octavian Iosif, cu subpuncte de tipul: precizați un sinonim pentru „pustii” și „se preschimbă”, menționează rolul virgulei în versul „Ah, nu-s valuri de zăpadă!”, notează patru cuvinte din familia lexicală a cuvântului „suflet”, desparte în silabe cuvintele „asculți”, „mirositoare”, „fioros” și „iubește” etc. La subiectul al II-lea, elevii de clasa a VIII-a au avut de realizat o compunere de 150 – 300 de cuvinte despre o întâmplare la muzeu.

Urmează Matematica

Astăzi, 12 martie, va avea loc Simularea la Matematică, iar pe 13 martie, la Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază la clase de bilingv, de la Școala Gimnazială „Dani Gergely” de la Ghimeș Făget, singura de acest gen din județ). Comunicarea rezultatelor este prevăzută pentru data de 22 martie. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog. Rezultatele acestor testări vor fi însă discutate și analizate la nivelul fiecărei școli, la clasă, la ședințele cu părinții, în consiliile profesorale, pentru a se stabili ce se poate îmbunățăți până la examenele propriu-zise.

„La clasa a VII-a, din totalul de 6.078 de elevi înscriși au fost prezenți 5.712, deci 366 au absentat. Și la clasa a VIII-a au fost 309 de absenți, din cei 6.096 de elevi înscriși au participat efectiv 5.787. Tot la clasa a VIII-a s-a înregistrat și o eliminare, pentru o tentativă de fraudare a examenului, la o școală din Berești-Tazlău.”
Prof. Oana Bărbuț, inspector școlar de Limba și literatura română la Inspectoratul Școlar Județean Bacău

Fără boicot în Bacău

Consiliul Naţional al Elevilor a îndemnat şcolarii să boicoteze simularea Evaluării Naţionale 2019, scrie dcnews.ro. Protestul a fost iniţiat de către Consiliul Naţional al Elevilor. „Dăm foaia goală pentru că încă o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată, când încă nu ne-a fost clarificat de ce am dat-o pe cea din clasa a VI-a, căci încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, se arăta într-un comunicat transmis de către Consiliul Naţional al Elevilor. În Bacău însă, această informație se pare că nu a ajuns, întrucât, după cum te-a declarat tot prof. Oana Bărbuț, inspector școlar, „în nicio școală în care a avut loc simularea nu s-a înregistat vreun incident, protest sau boicot.”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014