11 ianuarie 2025

Bascalie cu bon fiscal

Daca nu e vorba de incompetenta, atunci, cu siguranta este vorba de sabotaj. Pentru ca deciziile in materie de finante luate in ultima vreme, care dau bine pe hârtie dar care sunt aplicate prost si genereaza reactii in lant, afecteaza iremediabil echilibrul economic fragil al tarii.

„Sa aplicam legea, sa impozitam, sa stârpim evaziunea, sa face si sa dregem”, suna pompieristic sloganurile lansate in spatiul public si la care, evident, foarte multi pun botul. Fara sa se gândeasca la consecinte.



Evident ca ar fi foste frumos sa scada evaziunea; dar ar fi si mai frumos ca populatia care traieste din mica evaziune sa aiba posibilitatea de a câstiga legal acei bani pe care acum ii fura. Se fura? Evident ca se fura din moment ce este singura modalitate de a supravietui. Am ajuns, din pacate, ca pe vremea lui Ceausescu, când, de exemplu, taranii trebuiau sa fure din recoltele CAP-urilor ca sa poata trai.

Ni se tot spune ca trebuie sa ne aliniem cu cerintele UE, ca trebuie sa facem ca „afara” si asa mai departe. Sincer, eu m-am cam saturat de aceste argumente când in România preturile sunt egale sau chiar mai mari decât „afara” dar salariile sunt de cel putin zece ori mai mici, e o bataie de joc sa-i spui unui român ca nu e frumos sa fure statul. Da, nu e frumos sa furi, nici de la stat, nici de la particular, dar, in momentul in care trebuie sa alegeti intre a muri de foame si a face evaziune, ce ati face?

Problema este ca in România se prefera formele si nu fondul; Guvernului ii este mai usor sa puna o armata de zapcii sa scuture micii comercianti ca sa scoata un milion la buget decât sa reorganizeze sistemul, lucru care i-ar permite sa incaseze zece milioane.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img