După avertizarea cu iz de amenințare că din 15 martie comisarii de la Antifrauda fiscală vor lua la controlat casele de marcat cu jurnal electronic, o știre bulversează mediul de afaceri și, evident, instituțiile Fiscului.
Știrea vine chiar de la patronii de firme mici și mijlocii reuniți în Consiliul Național al IMM-urilor private, care critică acțiunile de control ale ANAF privind noile case de marcat cu jurnal electronic, în condițiile în care instituția statului nu dispune de sistemul informatic necesar colectării și analizei datelor transmise de aceste aparate.
Oamenii de afaceri spun că serverele Fiscului au picat de mai multe ori în ultima perioadă și au afectat activitatea contabililor și a antreprenorilor. O spun în condițiile în care cei de la Finanțe susțin că în ultimul timp casele de marcat electronice nu se mai cumpără, deși sunt obligatorii în anumite condiții la firme, iar efectele se văd clar în bugetul statului, care nu prea mai crește.
Și se mai spune că aceste case de marcat în acest moment sunt complet inutile, pentru că nu sunt legate la un server, datele nu sunt folosite în mod calitativ, nu sunt folosite în sensul unei mai bune colectări, în sensul eficientizării muncii publice, în sensul eliminării activităților la gri sau la negru.
Cei de la Finanțe încă nu au dezmințit în vreun fel știrea sau situația desconspirată, deci ne punem firesc întrebarea: dacă e adevărat, atunci ce mai caută comisarii de la Antifraudă prin birourile firmelor, în loc să caute chiar la ei acasă, acolo unde ar trebui să meargă lucrurile (mă rog, calculatoarele!) mai bine?
Situația îmi aduce aminte o vorbă veche despre cel care vede mai degrabă paiul din ochiul altuia, decât bârna din ochiul său.
Ori bârna din ochii Fiscului e una deosebită, poate chiar electronică.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.