16 ianuarie 2025

Banii OMV Petrom rup Moinestiul in doua

Primaria a renuntat sa mai ceara chirie de 7 lei/mp de la gigantul petrolier

Valoarea chiriei pe care Primaria Moinesti o percepe de la gigantul petrolier OMV Petrom a incins spiritele la ultima sedinta a Consiliului Local (CL) Moinesti, desfasurata pe 22 septembrie. Compania petroliera exploateaza in zona peste 82.000 de metri patrati de terenuri petrolifere. In baza unei hotarari emise de CL Moinesti in 2007, societatea OMV trebuia sa plateasca o chirie de 7 lei/mp/luna. Hotararea a fost contestata de firma in instanta, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a dat dreptate municipalitatii moinestene, obligand OMV la plata chiriei aferente primului trimestru din 2008 la valoarea de 7 lei/mp. La initiativa primarului Viorel Ilie (PC), municipalitatea moinesteana a decis – la capatul unor negocieri cu OMV – diminuarea chiriei la doar 2,5 lei/mp. Opozitia din CL, dar si fostul primar al Moinestiului – Vasile Ailincai (PSD) – au criticat demersul edilului.



Milioanele de euro pe care municipalitatea moinesteana ar trebui sa le incaseze de la OMV Petrom infierbanta mintile alesilor locali. Compania petroliera exploateaza in zona Moinesti peste 82.000 de metri patrati de terenuri petrolifere pentru care CL a stabilit, inca din 2007, o chirie in valoare de 7 lei/mp/luna. Hotararea prin care alesii moinestenilor au decis ca OMV trebuie sa plateasca 7 lei/mp a fost contestata de societate in instanta. Litigiul s-a transat la ICCJ, magistratii acesteia dispunand – printr-o sentinta irevocabila emisa in decembrie 2010 – ca OMV sa plateasca o chirie de 7 lei/mp pe primul trimestru din 2008. Intre timp, sub pretextul ca instantele ar putea anula in cele din urma HCL nr. 81 din 2007, precum si alte hotarari vizand stabilirea chiriei pentru terenurile petrolifere pe care OMV le exploateaza in zona, Viorel Ilie (PC) – primarul Moinestiului – a promovat, la ultima sedinta a CL, un proiect de hotarare privind diminuarea la 2,5 lei a chiriei pe metru patrat perceputa companiei petroliere. Reducerea, a sustinut Ilie, este motivata de faptul ca astfel s-ar debloca litigiul existent de mai multi ani intre OMV si municipalitatea moinesteana, proiectul de hotarare initiat de edil purtand chiar acest nume: („Proiect de hotarare pentru solutionarea litigiului privind chiria pe terenurile proprietatea UAT Moinesti ocupate cu instalatii Petrom”).

Ce s-a pierdut, ce se castiga

In paralel cu derularea in instanta a litigiului OMV – Municipiul Moinesti, cele doua parti au avut mai multe runde de negocieri, compania petroliera declarandu-se – in mod repetat – nemultumita de valoarea chiriei stabilita in 2007 de CL. Pentru anul 2008, OMV ar trebui sa verse in conturile municipalitatii moinestene suma de 7,6 milioane lei aferenta chiriei pentru terenurile pe care le exploateaza. Daca valoarea chiriei s-ar fi pastrat la 7 lei/mp, aceeasi suma ar fi intrat in conturile municipiului si in 2009, 2010, respectiv 2011. In total, pe cei 4 ani, OMV ar fi trebuit sa vireze la bugetul local al Moinestiului peste 30 de milioane de lei. In practica, razboiul dus in instantele de judecata a determinat cele doua parti sa revina la masa negocierilor. In sedinta CL Moinesti din 25 august, primarul Viorel Ilie a prezentat alesilor ultima oferta inaintata de OMV Petrom care, pe un ton inchizitorial, i-a anuntat pe consilieri ca nu mai accepta niciun fel de concesie. Potrivit ofertei prezentate de primar, valoarea chiriei pe metru patrat urma sa scada la doar 2,5 lei, suma totala pe care OMV s-a aratat dispusa s-o suporte anual, pentru terenurile avute in exploatare, ridicandu-se la aproximativ 2,5 milioane lei. Diminuarea cu aproximativ 5 milioane de lei a chiriei suportate anual de OMV a fost motivata de conducerea municipalitatii prin faptul ca in acest mod s-ar debloca alte surse de venit, compania petroliera asumandu-si obligatia ca in 15 zile de la data semnarii tranzactiei (1 octombrie 2011) sa plateasca, integral, chiria pe anul 2008 la valoarea de 7 lei/mp. Pentru anii 2009, 2010 si 2011, chiria perceputa companiei OMV ar urma sa se calculeze la valorea de 2,5 lei/mp. Astfel, in loc ca in bugetul local sa intre suma de 30 de milioane de lei, grevata insa de litigiile aflate inca pe rolul instantelor de judecata, sefii municipalitatii moinestene s-au multumit cu cei 8,8 milioane lei rezultate in urma renegocierii chiriei.

„Este incedibil”

Unul dintre cei mai vehementi critici ai ingineriei financiare promovate de sefii municipalitatii moinestene s-a dovedit chiar fostul primar, Vasile Ailincai, in prezent consilier local din partea PSD. Acesta a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca dezvoltarea OMV in zona, precum si cresterea profiturilor rezultate din exploatarea petrolului si a vanzarii carburantilor ar fi permis companiei sa suporte o valoare de 7 lei/mp a chiriei. „In 2007 mi-am dat seama ca nu dispuneam de fonduri si data fiind dezvoltarea Petrom in zona am zis ca o chirie de 7 lei/mp e o suma care ar ajuta si orasul. Eu sunt constient ca initierea acestui proiect in 2007 a dus la pierderea unor voturi si, implicit, a primariei, dar pe mine nu m-a interesat acest lucru. M-am gandit la oras”, a afirmat Ailincai. El a facut un apel catre consilieri, cerandu-le sa nu aprobe proiectul privind diminuarea valorii chiriei. La sedinta din luna august, acelasi Ailincai a declarat ca municipalitatea nu trebuie sa clacheze sub presiunile OMV-ului. „Orasul este in prea mare saracie. Eu, in campania electorala, am riscat si nu-mi pare rau (…), dar de la 7 lei/mp la 2,5 lei/mp este incedibil”, afirma pe 25 august fostul edil moinestean.
Ion Raducanu, ales local din partea PDL, a avertizat ca scaderea „din oficiu” a chiriei ar putea ajunge pe masa procurorilor DNA, in conditiile in care pe rolul instantei exista un litigiu nesolutionat intre municipalitate si OMV Petrom. „Nu este bine ca ne taiem craca de sub picioare. OMV nu a ajutat cu nimic comunitatea noastra, desi au exploatat petrolul din greu. Nu este cazul sa mai votam un asemenea proiect. Cred ca cei care vor vota astazi vor plati oalele sparte pentru ca DNA sau Curtea de Conturi se vor sesiza mai mult ca sigur”, a afirmat Raducanu.

Bani pentru proiecte

Primarul Ilie a motivat initierea si sustinerea proiectului de diminuare a chiriei precizand ca Moinestiul nu are alte surse de finantare si ca banii care vor intra in contul municipalitatii sunt necesari la finantarea unor proiecte de interes local. Edilul a apreciat ca principala cauza a lipsei investitiilor OMV in zona o reprezenta chiar litigiul derulat cu municipalitatea moinesteana. „Nu avem alte surse de venituri in bugetul nostru, iar aceasta hotarare va creste bugetul cu 8 milioane de lei, iar in anii urmatori cu 2,5 milioane de lei. In plus, se va termina un litigiu vechi de 3 ani si jumatate”, a aratat primarul Viorel Ilie. El a precizat ca banii care vor fi obtinuti de la OMV vor fi folositi la cofinantarea proiectelor derulate in municipiul Moinesti pentru care, anterior, primaria intentionase sa contracteze un credit bancar.
Pozitia edilului a fost sustinuta de mai multi consilieri locali. Printre acestia si social-democratul Sorin Botezatu. Acesta a declarat pentru Desteptarea ca a sprijinit demersul primarului Ilie pentru ca bugetul local are nevoie urgenta de bani. „M-am gandit ca e bine si intra niste bani in cont. Am vrut sa-l sprijin pe primar in proiectele pe care le are. Eu am fost consilier si-n legislatura trecuta, am avut discutii cu primarul de atunci, mi s-a parut foarte mare suma asta ceruta”, a opinat Botezatu. Neculai Avataji, ales local din partea PPPS, a declarat – in prima faza – ca banii OMV sunt necesari pentru ca „orasul a stagnat 20 de ani”, iar stingerea litigiului ar normaliza relatiile cu compania petroliera, vazuta de Avataji drept unul dintre marii platitori de impozite pe terenuri din Moinesti. Ulterior, Avataji si-a nuantat pozitia precizand ca a vorbit de pe telefonul firmei si ca nu-si poate asuma o declaratie oficiala. „M-ati sunat pe telefonul firmei si politica firmei nu-mi permite sa port conversatii si discutii pe alte teme decat cele de servici. Daca doriti sa discutam orice fel de probleme, ma contactati la Moinesti, la sediul CL”, a afirmat consilierul local. Proiectul de hotarare privind diminuare pana la 2,5 lei a chiriei pe metru patrat perceputa OMV Petrom de catre municipalitatea moinesteana a trecut de votul CL cu 14 optiuni „pentru” si doar 3 „impotriva”.

Concesionare pe 25 de ani

Dupa aprobarea scaderii valorii chiriei, alesii moinesteni au votat un proiect vizand concesionarea directa, pe o perioada de 25 de ani, a terenurilor in suprafata de peste 82.000 metri patrati, aflate in prezent in exploatarea OMV Petrom. Prin „miscarea” de la ultima sedinta a CL Moinesti, compania petroliera a reusit sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura: pe de o parte a obtinut diminuarea chiriei la 2,5 lei/mp, pe de alta parte a concesionat suprafata de peste 82.000 mp pe o perioada de 25 de ani contra unei redevente de 30 lei/mp/an. Conform proiectului de hotarare, redeventa consolidata suportata de OMV va fi de 2,5 milioane lei/an si va fi actualizata, anual, cu indicele inflatiei.

Scrisoare de protest in sedinta CL

La sedinta au asistat si cativa fosti angajati ai companiei petroliere. Unul dintre acestia, Stefan Jipa, a pus in circulatie o scrisoare de protest care s-a vrut o condamnare a masinatiunilor facute in plan local de OMV Petrom cu largul concurs al edililor. “Este adevarat ca OMV Petrom a disponibilizat aproape 10 mii de petrolisti din zona Moinesti (…) fara sa asigure protectia acestora prin oferirea unui alt loc de munca. Prin hotararea Consiliului local de atunci s-a fixat un pret de 7 lei/mp/luna teren inchiriat si ocupat cu instalatii petroliere. Opozitia conducerii OMV Petrom a fost vadita (…). Cum pot motiva actualii edili cresterea taxelor si impozitelor catre populatie si scaderea la OMV Petrom care au profit de miliarde de euro?”, s-a intrebat protestatarul in scrisoare.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img