11 ianuarie 2025

Banii inapoi! Primarii si-au dat sporuri la greu

Pentru primarii, 2009 a fost anul sporurilor. Peste 90 la suta din hotararile consiliilor locale (CL) descoperite de Prefectura ca fiind ilegale se refera la drepturi banesti: spor de dificultate, spor de confidentialitate si indemnizatie de dispozitiv. Toti beneficiarii vor da banii inapoi.

Cele mai multe dintre primariile din judet care au incalcat legea au acordat spor de dificultate – 50 la suta din salariu – membrilor comisiei de fond funciar: primar, viceprimar si inginerul de la „Consultanta agricola”. „Nu e vorba despre nereguli savarsite intentionat, ci despre necunoasterea sau interpretarea gresita a legilor”, a declarat Claudiu Balan, prefect. In culpa sunt primariile din Magiresti, Racaciuni, Colonesti, Gaiceana, Balcani, Margineni, Cleja, Letea Veche, Scorteni, Zemes si N. Balcescu, ale caror dispozitii au ajuns in instanta si se afla inca pe rol. In cazul autoritatilor din Garleni, Scorteni, Ardeoani, Horgesti si Casin, procesul privind acordarea sporului de dificultate s-a incheiat, actiunea Prefecturii fiind admisa. Asta inseamna ca hotararea va fi anulata, iar angajatii vor da banii inapoi. „Noi am facut recurs, dar daca pierdem vom fi obligati sa restituim suma. E vorba de aproape 120 de milioane fiecare”, declara Imbrea Francisc, viceprimarul din Garleni. Edilii din Buhoci, Strugari si Ungureni au revocat decizia imediat dupa ce Prefectura demarat actiunea in instanta.



Vor ajunge la sapa de lemn!

Exista si primarii care au platit indemnizatie de dispozitiv angajatilor, desi institutiile nu au regim militar. Acest spor a fost aprobat de CL din Racaciuni, Tatarasti, Saucesti, Ardeoani si Dealu Morii. Edilii sustin ca functionarii, care iau 5-8 milioane pe luna, vor ajunge la sapa de lemn. „Nu avem de unde sa-i dam, nici salariile nu le-am luat! Poate in februarie”, a declarat Victor Diaconu (foto), edilul din Ardeoani. HCL care incalca alte legi – ale muncii, protectiei sociale, inchirierilor etc. – sunt putine. De exemplu, la Magura, componenta unei comisii de selectie a ofertelor de pret a fost aprobata prin HCL, si nu prin dispozitie de primar, cum prevede legea. CL Scorteni a diminuat pasunea comunala, iar CL Parjol si CL Racaciuni au incalcat Legea 213, mai exact au inchiriat bunuri fara licitatie. CL Tatarasti a aprobat un stat de functii ilegal, caz aflat pe rol, iar CL Oituz un contract colectiv de munca care prevedea drepturi nelegale. In total, 54 de acte administrative emise in 2009 au incalcat legea, dintre care 30 sunt dispozitii de primar, iar 18, hotarari ale CL. [ad#stire] 20 de administratii au revocat deciziile, insa celelalte au preferat sa mearga in instanta. De altfel, exista cazuri in care un complet a respins actiunea Prefecturii, iar altul i-a dat castig de cauza. Din fericire, „majoritatea problemelor sunt solutionate la telefon, a declarat Elena Duhan, sef serviciu. Le dam informatii, le explicam, ii trimitem la articolele care reglementeaza situatia respectiva si lucrurile se indreapta.”

Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img