23 decembrie 2024

Banii CHELTUIȚI de spitalele băcăuane în pandemie

Valoarea lunară a contractelor încheiate cu unitățile spitalicești din județul nostru, respectiv Spitalul Județean de Urgență Bacău, Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, Spitalul Municipal de Urgență Moinești, Spitalul Municipal de Urgență Onești, Spitalul Orășenesc Buhuși și Spitalul Orășenesc Comănești, sunt în sumă de aproximativ 21.790.000 lei, ne-a transmis Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS), printr-un răspuns la o adresă solicitată de noi în baza Legii 544, privind liberul acces la informații publice. Această valoare (care include plata serviciilor medicale efectuate și a salariilor) este negociată încă de anul trecut și a fost, în general, realizată și decontată de Casa de Sănătate Bacău, pentru lunile ianuarie și februarie 2020. S-au adaugat inclusiv transferurile pentru asigurarea influențelor salariale induse de aplicarea Legii 153/2018 (asigurarea salariilor și a creșterilor salariale) în cazul spitalelor publice.

Din martie însă, de când a fost declanșată pandemia de coronavirus, internările au fost limitate în toate unitățile spitalicești, dar au crescut cheltuielile privind achiziționarea de echipamente medicale de protecție a personalului din spitale.



„Din luna martie au fost aplicate prevederile din actele normative aplicabile în starea de urgență, adică au fost achitate integral valorile de contract, chiar dacă acestea nu au fost realizate, în unele cazuri și peste valoarea de contract în secțiile de acuți, dacă acestea au fost depășite. Așadar, numai în luna martie 2020, unitățile spitalicești au primit 22.005.000 lei, în condițiile în care au efectuat servicii spitalicești doar în valoare de 3.140.000 lei, din care Spitalul Județean de Urgență Bacău a înregistrat o nerealizare de 2.143.000 lei, adică peste 20% din valoarea de contract. Cu toate acestea au primit toți banii din contract și chiar în plus. În luna aprilie, se observă că procentul de realizare a serviciilor contractate este de sub 40%, respectiv circa 8.800.000 lei. Dar și în luna aprilie vom achita, acum, în luna mai, integral valorile de contract. Iar acest lucru se va întâmpla și pentru luna mai, chiar dacă se va ridica starea de urgență din 15 mai 2020.”

Dan Stoica,
director executiv CJAS Bacău

Directorul Dan Stoica mai arată că în situația în care un spital public înregistrează cu 60% mai puțini pacienți decât în lunile anterioare, acel spital nu va avea cheltuielile pe care le înregistra anterior pe fiecare pacient (cu hrana, medicația, materialele sanitare, reactivi etc). Iar acest lucru îi permite ca economiile efectuate la acest capitol să acopere creșterea prețurilor la materialele și echipamentele medicale pe care toate unitățile sanitare le achiziționează cu precădere în această perioadă (la care se adaugă și sumele alocate de autoritățile locale, județene, Ministerul Sănătății și din sponsorizări). Asta cu atât mai mult cu cât spitalele publice mari din județul Bacău, prin contractul încheiat cu CJAS Bacău, au reușit să realizeze în anii precedenți o execuție bugetară excedentară (unele chiar suficient de mare), astfel încât rezerva financiară de la începutul acestui an ar trebui să le permită să asigure servicii medicale de calitate tuturor pacienților, indiferent de starea lor. În plus, actele normative prevăd și posibilitatea ca spitalele care sunt prinse în linia de servicii pentru pacienții confirmați COVID-19 pot solicita depășiri ale valorii cheltuielilor bugetate lunar pentru acele achiziții care s-au realizat pentru combaterea virusului SARS-CoV-2. În concluzie: bani sunt, sănătate să avem!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img