O privire aruncata pe planurile de investitii din acest an, aprobate in ultima sedinta a Consiliului Local, l-ar putea face pe un strain de oras sa creada ca municipiul Bacau se va dezvolta intr-un an cât altele in sapte.
Se vor aloca bani pentru reabilitarea termica a zeci de scari de bloc, se vor moderniza o multime de strazi, se vor imbunatati servicii, se va realiza infrastructura noua pentru termoficare, alimentare cu apa, etc. Cireasa de pe tort este alocarea de fonduri pentru proiecte de care s-au plictisit sa auda si cei mai inflacarati fani ai actualei administratii.
In fapt, este vorba despre alocarea de fonduri pentru o serie de proiecte mult trâmbitate, pâna când se vor aproba investitiile si bugetul pe anul 2015 si se vor da alti bani in plus.
Spitalul Municipal
Un proiect plimbat “ca ursul”, prin toate campaniile electorale locale si chiar prezidentiale (vezi vizita lui Victor Ponta la Bacau, plina de promisiuni, din octombrie 2014), este Spitalul Municipal, aflat intr-o eterna faza de constructie. Firmele care il construiau au dat faliment, aparatura medicala deja achizitionata imbatrâneste nefolosita, la Primarie s-au adunat munti de cereri de angajare, iar pentru medici s-a ridicat chiar si un bloc cu 45 de apartamente, doar-doar vor lasa medicina din Marea Britanie pentru cea din Bacau.
Initial, lucrarile ar fi costat 160 de milioane de lei, suma a fost actualizata la 218 milioane lei, iar pentru anul in curs s-au alocat 32 de milioane de lei, bani care aproape ca ar fi gata pentru finalizare. Insa pâna când vom avea spital municipal va mai curge multa apa pe Bistrita, dupa cum lasau sa se inteleaga si declaratiile viceprimarului Vasile Tescaru, la preluarea atributiilor de primar.
“Consortiul de firme ICCO (care a realizat lucrarile, dar a falimentat – n.a.) pierde garantia de cinci milioane de lei. Din acest fond de garantare, aflat la dispozitia Primariei Bacau, se va realiza un nou caiet de sarcini, inclusiv studii privind stadiul lucrarilor si tot ce mai este de facut. In final, se va organiza o alta licitatie, pentru atribuirea lucrarilor, probabil in primavara anului 2015”, a spus Vasile Tescaru, viceprimarul cu atributii de primar al municipiului Bacau.
Insula de Agrement
Tot un proiect foarte asteptat de bacauani este reabilitarea si modernizarea Insulei de Agrement, proiect ingropat in primul rând de bâlbâielile de la Ministerul Mediului, de unde s-au promis 14 milioane de lei pentru decolmatarea lacului si nu s-a alocat nimic. Fara asta nu poate urma nici restul.
Intregul proiectul este estimat la 50,4 milioane de lei, din care pentru anul acesta, pâna la aprobarea altor bani, se aloca 32,4 milioane lei. Practic, acesti bani stau in asteptare pâna când toti cei implicati in proiect vor trage caruta in aceeasi directie. Când va fi aceasta? Nimeni nu stie.
Sala Polivalenta
Un alt proiect controversat, care inghite bani publici ca o gaura neagra, este cel al Salii Polivalente. Si chiar daca fundatia de la marginea orasului arata ca abandonata, proiectul este inca “in carti”, cum se spune.
Dovada: acum circa o saptamâna, consilierii locali au votat sa aloce alte patru milioane de lei acestui proiect, ca sa fie anul acesta in continuarea celui trecut. O suma provizorie, fiindca cel mai probabil vor urma noi alocari, odata cu votarea bugetului de investitii pe 2015. Singurul care a avut ceva de obiectat a fost consilierul local Cristi Manolache: “Observ ca iar dam bani pentru acest obiectiv.
Pâna când vom ingropa bani acolo”, a intrebat Manolache, in plenul sedintei, fara sa primeasca, insa, nici un raspuns. Cert este ca, pâna acum, opt milioane de lei din banii publici au fost ingropati in proiecte si in fundatia plina cu betoane si fieraraie ruginita. Intregul proiect este estimat la 93 de milioane de lei, din care 70% ar trebui sa vina la Compania de Investitii, fara insa nici un rezultat.
Nu in ultimul rând, bani s-au alocat cu generozitate si pentru reabilitarea terenului de fotbal de pe Stadionul Municipal, un alt obiectiv parasit. Intregul proiect costa 3,76 milioane lei, iar deocamdata, pentru anul 2015, s-au alocat 1,08 milioane lei.
Pe lânga toate acestea, planurile mai includ o multime de alte intentii bune, si poate nu la fel de greu de realizat. Proiectele prezentate retin insa atentia prin banii alocati aparent inutil, platiti cu greu de cetatenii orasului sub forma de taxe si impozite locale. Si care in schimb au asteptari.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.