18 octombrie 2024
ActualitateBani pentru agroturism

Bani pentru agroturism

UE sustine investitiile in mediul rural

Incepand cu luna
septembrie, prin Programul National de Dezvoltare Rurala, cei ce doresc sa dezvolte o afacere in domeniul agroturismului pot obtine finantari de pana la 600.000 euro. Masura 313 din Axa 3 a PNDR poate finanta pana la 70% din valoarea investitiei dorite.



Agroturismul este o imbinare a activitatilor agricole cu serviciile turistice in interiorul unei gospodarii agricole sau ferme, ce constituie o solutie complementara de suplimentare a veniturilor din agricultura, cu efecte pozitive atat de natura economica, cat si sociala. Prin sustinerea investitiilor in domeniul agroturismului se urmareste crearea si mentinerea locurilor de munca in mediul rural, in special pentru tineri si femei, precum si crearea si imbunatatirea infrastructurii serviciilor turistice. Amatorii de investitii in domeniul agroturismului care intentioneaza sa obtina finantare prin intermediul Axei 3 a PNDR trebuie sa aiba in proprietate cel putin 1000 mp de teren si sa fie inregistrati ca microintreprindere. Masura de finantare este insa deschisa si celor ce figureaza in Registrul Fermierilor, fara a mai fi necesara inscrierea ca microintreprindere. Fondurile nerambursabile pot fi accesate si de catre persoanele care detin o afacere in domeniu, si care intentioneaza extinderea/modernizarea pensiunii deja existente.
Sute de milioane
de euro finantare
nerambursabila

Finantarea pentru proiectele in agroturism se poate face incepand cu luna septembrie prin parafarea unor contracte de finantare intre Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) si beneficiari. Exista inclusiv posibilitatea solicitarii platii in avans, in cuantum de pana la 20% din valoarea eligibila a proiectului. Pentru sustinerea activitatilor de agroturism prin masura 313 Romaniei i-au fost alocate 837,255 milioane euro pana in 2013. Trebuie mentionat faptul ca, pentru toate tipurile de actiuni, vor fi sustinute cheltuielile cu achizitionarea de utilaje si echipamente hardware, soft-uri, inclusiv costurile de instalare si montaj si costurile generale legate de intocmirea proiectului. Vor fi de asemenea decontate si cheltuielile cu arhitectii si inginerii, consultanta, studiile de fezabilitate, achizitia de patente si licente, in limita unui procent de 10% din valoarea totala a proiectului, iar in cazul proiectelor care nu prevad constructii, in limita a 5%.

Conditii esentiale

Pentru ca proiectul sa poata fi declarat eligibil, beneficiarul trebuie sa isi desfasoare activitatea in mediul rural, si tot in mediul rural trebuie sa fie inregistrata si microintreprinderea. In plus, minim 50% dintre angajati trebuie sa aiba domiciliul in mediul rural. Scopul investitiei trebuie pastrat timp de cel putin 5 ani de la finalizarea proiectului, iar pentru investitiile in modernizare si extindere nivelul de confort si calitatea serviciilor prestate trebuie sa fie de minim 3 margarete. Beneficiarul trebuie sa aiba pusa la punct toata documentatia (autorizatie de constructie, aviz de mediu etc.), sa faca dovada calificarii pentru activitatea propusa sau sa o obtina pana la finalizarea proiectului si sa declare pe proprie raspundere ca va asigura cofinantarea investitiei. O chestiune esentiala tine de arhitectura, care trebuie sa se incadreze in specificul local. Plafonul maxim al costului eligibil pentru un proiect este de 600.000 euro.
Scris de Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img