De doi ani, copiii din centrele de plasament pot încasa bani, la împlinirea majoratului. Facilitatea este asigurată prin programul „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, derulat de Ministerul Muncii. Practic, potrivit OU 104/2018, prin care se implementează acest program guvernamental, dacă împlinesc 18 ani, copiii ocrotiți prin serviciile specializate pentru protecția copilului pot merge la Trezorerie pentru a-și ridica sumele pe care Ministerul Muncii le-a depus în numele lor.
600 de lei, primă de stat
Banii sunt transeferați, în fiecare an, în luna decembrie. Adolescenții ajunși majori au dreptul la 1.200 de lei fiecare, la care, din 2019, se adaugă încă 600 de lei, primă de stat, și dobânda de 3%. În total, 1.836 lei. „În cazul copiilor ocrotiți prin serviciile specializate pentru protecția copilului, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucureşti, oferă informațiile corespunzătoare cu privire la drepturile pe care le au legat de retragerea sumelor depuse, a primelor de stat cumulate, cu dobânzile aferente”, transmit reprezentanții Ministerului Muncii. Prin acest program s-a avut în vedere, printre altele, necesitatea creării unui instrument de bunăstare pentru fiecare copil, susținerea tinerilor în vederea asigurării unui nivel ridicat de pregătire profesională și educație, precum și asigurarea unui surplus financiar pentru copii la vârsta de 18 ani.
„DGASPC ne trimite lista cu toți copiii care ar fi îndreptățiți să primească acest ajutor, iar după ce se verifică situațiile, să nu cumva să fie dubluri, să primească și din alte județe, se virează sumele în conturile copiilor. La nivel de județ, ar fi vorba de 1.330 de copii îngrijiți de stat”, ne-a declarat Teodor Agachi, directorul Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială Bacău, instituția prin care sunt virați banii copiilor.
„Valoarea indemnizației care se acordă copiilor și tinerilor la încetarea măsurii de protecție este egală cu valoarea salariului minim brut pe țară în plată, stabilit potrivit legii. Pentru anul 2020, valoarea indemnizației a fost de 2. 230 de lei”, a precizat Ciprian Popa, directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGSAPC) Bacău.
Ce mai spune legea
Potrivit OU 104/2018, „titularul contului individual de economii Junior Centenar poate fi orice copil care îndeplinește cumulativ următoarele condiții: este cetățean român și nu a împlinit vârsta de 18 ani”. Contul individual de economii Junior Centenar se deschide pe numele copilului, automat, la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, din partea reprezentantului legal al copilului sau a împuternicitului acestuia. Coordonatele contului individual de economii Junior Centenar și condițiile de utilizare se publică pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice. Prin urmare, toți copiii din țară ar putea beneficia de această facilitate, cu condiția ca părinții acestora să le le depună în conturile deschise la Trezorerie 1.200 de lei/an, sumele acumulate putând fi ridficate de aceștia la vârsta majoratului.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.