18 octombrie 2024
ActualitateBani necheltuiti din indolenta / Unor primari nu le pasa de someri

Bani necheltuiti din indolenta / Unor primari nu le pasa de someri

Aproape 30 de primarii comunale nu au cerut bani pentru angajarea somerilor. In fiecare an se intorc la bugetul statului sume importante din fondul destinat ocuparii temporare a fortei de munca somere. In mediul rural sunt peste 60 la suta dintre somerii din judet.

Desi ponderea in totalul somerilor de la nivelul judetului o reprezinta cei care locuiesc in mediul rural, o buna parte dintre primariile comunelor manifesta un dezinteres total fata de accesarea fondurilor stimulative de angajare la nivelul localitatilor lor a persoanelor aflate in cautarea unui loc de munca. Pana in prezent, aproximativ 70 la suta dintre administratiile locale comunale au solicitat fonduri in acest sens de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM). Mai exact, anul acesta doar 59 de primarii comunale din cele 85 au cerut bani si au incheiat conventii cu AJOFM Bacau pentru angajarea de someri. Ele au incadrat in munca, pe aceasta baza, 478 someri, cu domiciliul in localitatile respective. Numarul celor incadrati de primariile comunale este nesemnificativ, daca avem in vedere faptul ca peste 60 la suta dintre cei 12.200 de someri sunt din mediul rural. Indiferenta primarilor din cele 26 comune este cu atat mai revoltatoare cu cat AJOFM are fonduri suficiente si ar mai putea obtine in plus, daca ar fi nevoie. Dar, culmea, nu se cheltuie nici ceea ce se aloca, pentru ca nu toti primarii catadicsesc sa faca demersurile necesare pentru a primi banii si a angaja somerii de pe raza localitatilor lor. aAn de an raman neconsumati bani, declara Octavian Ticau, sef compartiment in cadrul AJOFM Bacau. Daca ar veni mai multe cereri din partea primariilor si ar depasi fondul alocat, pe baza de solicitare, la rectificarea de buget, s-ar aproba, sigur, suplimentarea lui. Noi avem bani pentru toate comunele, dar de sase ani, de cand programul de ocupare temporara a fortei de munca somere a fost introdus, unele nu au valorificat niciodata aceasta facilitate”. Pentru anul acesta AJOFM Bacau are la dispozitie 2.650.000 lei. Dar din aceasta suma, vor fi cheltuiti 2.415.000 lei pentru salariile celor 478 someri. Prin urmare, din fondul alocat judetului, deocamdata, 235.000 lei nu vor fi valorificati si se vor intoarce la bugetul statului.



Comune sarace au gasit bani

Contactate telefonic, de la mai multe primarii ni s-a raspuns ca anu sunt bani la bugetul local pentru a putea asigura partea de 30 la suta din salariu, ce revine administratiei locale”. Si totusi, comune sarace precum Colonesti, Lipova, Stanisesti sau Vultureni au gasit bani si au angajat someri. Si reprezentantul AJOFM, afirma: aNu sunt sume asa de mari incat sa nu se gaseasca din surse proprii ori de la Consiliul Judetean”. Reticenta primariilor este de neinteles, din moment ce ele nu trebuie sa faca decat un minim efort, in cazul in care angajeaza someri. Din 2002 primariile pot incadra pentru maximum 12 luni persoane neocupate care sa desfasoare activitati de curatenie a localitatilor, la sapat santuri, la multe alte lucrari de dezvoltare a comunitatii respective. Pentru fiecare persoana angajata cu contract individual de munca din randul somerilor, in perioada aprilie-octombrie, primaria primeste de la AJOFM 70 la suta din salariul de baza minim brut pe tara. Dar pentru restul anului avantajele de care beneficiaza primariile sunt si mai mari. Pentru somerii angajati pe perioada noiembrie-martie, AJOFM va achita primariilor salariul de baza minim brut de fiecare persoana incadrata pe un loc de munca, la care se adauga contributiile de asigurari sociale datorate de angajatori.Scris de Elena Tintaru



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img