Pachetul de măsuri sociale și economice, pentru combaterea crizei generate de războiul din Ucraina și pandemia cu coronavirus, a fost aprobat de către coaliția guvernamentală-PSD, PNL și UDMR-la începutul acestei săptămâni. Printre măsurile propuse de coaliție se numără acordarea, la două luni o dată, de vouchere (tichete) în valoare de 50 euro familiilor și persoanelor cu venituri mici.
Concret, de acești bani vor beneficia familiile complete (soț și soție) și cele monoparentale care au un venit de 600 lei pe fiecare membru component, pensionarii care au o pensie de maximum 1.500 lei, precum și beneficiarii de ajutor social (Legea 406/2001 a venitului minim garantat) și persoanele cu dizabilități. Deocamdată, suma de 50 euro/bilunar se va acorda până la sfârșitul acestui an și este destinată achiziționării alimentelor de bază. La rândul lor, elevii care au dreptul la bursă socială, vor primi, în plus, lunar, până la finele anului școlar în curs, 30 euro pentru procurarea de alimente, rechizite și haine. De asemenea, salariul minim brut în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 lei. Totodată, se propune ca, în general, la salariul minim să fie dați în plus 200 lei, care vor fi scutiți de taxe și impozite.
Acordarea acestui bonus depinde, însă, de fiecare angajator. Alte măsuri sociale se referă la majorarea valorii tichetului de masă de la 20,17 lei la 30 lei și a normei de hrană din spitale de la 11 lei la 22 lei/zi, creșterea alocației de hrană, de la 12 lei la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 lei la 22 lei/zi, în funcție de vârstă, pentru copiii din centrele de plasament și extinderea programului de fertilizare in vitro, de la 300 la 5.000 persoane pe an. De asemenea, sumele lunare de care beneficiază copiii și tinerii din sistemul de protecție socială, pentru unele nevoi personale, vor crește de la 28 lei la 150 lei, iar banii acordați anual acelorași categorii, pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și rechizite, vor fi majorați cu 58,5 la sută.
Nu în ultimul rând, alocația lunară de plasament va urca de la 630 lei la 900 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilități, de la 945 lei la 1.350 lei. Dar Guvernul Românieii preconizează și aplicarea unor măsuri economice. Printre acestea se numără reducerea cu 50 de bani a prețului benzinei și motorinei, pentru marii transportatori, subvenționarea a 75 la sută din salariul de bază pentru angajații aflați în șomaj tehnic, acordarea unui stimulent de 50 la sută din salariu pentru angajarea șomerilor, ajutor de până la 400.000 euro/firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de plus de 15 la sută, la utilități, primă de 10 la sută din valoarea poduselor procesate, pentru fermieri etc.
Singura propunere care a căzut se referă la amânarea la plată a ratelor la împrumuturi din bănci. Propunerile urmează să fie supuse aprobării Parlamentului și vor intra în vigoare începând cu data de 1 mai sau 1 iunie 2022, în raport de fiecare măsură.