Băcăuanii primesc zeci de mii de euro pentru împădurirea terenurilor degradate. Banii vin gratuit de la stat, prin PNRR. În curând, și pajiștile vor fi acceptate la finanțarea împăduririlor.
Ani la rând, de când a fost lansată finanțarea gratuită pentru împădurirea zonelor degradate, niciun băcăuan nu s-a arătat interesat să redea valoare terenurilor pe care le dețin, amenajând plantații forestiere. Și asta deși statul ar fi contribuit cu sume importante de bani nerambursabili pentru implementarea proiectelor. Este vorba despre terenurile aflate la prima împădurire, reabilitate cu bani prin schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”. Din fericire, din acest an, proprietarii de terenuri din județ au început să se aplece mai mult asupra posibilității obținerii de finanțări nerambursabile pentru împăduriri. Astfel, luna trecută, doi proprietari din Tamași au depus un proiect pentru împădurirea unui hectar de pășune în zonă. Potrivit proiectului de finanțare, se vor folosi puțieți de gorun, stejar pedunculat și stejar roșu, dar și specii de ajutor, cum ar fi paltinul de munte, frasinul, teiul, cireșul, sorbul, sau specii arbustive (cornul, lemnul câinesc și măceșul). „Lucrările de împădurire propuse au ca efect creșterea producției vegetale și menținerea unui covor vegetal permanent, permițând o valorificare superioară a acestuia în viitor”, se arată în proiect.
„În momentul de față, pădurea nu este rentabilă. Se vinde mai ieftin ca terenul agricol”
Totodată, peste 3 hectare de teren din zona comunelor Stănișești și Dealu Morii vor fi împădurite de un sucevean. Investiția, cu o valoare de aproape 72.000 de euro, se va face tot cu bani europeni, proiectul urmând a fi implement pe parcursul a trei ani. „Este un beneficiar de finanțări europene, din Suceava, dar care se pare că a moștenit niște terenuri la noi, în comună. Probabil investește într-o plantație forestieră pe care să o poată exploata, ulterior, când copacii se vor maturiza. Numai că, în momentul de față, pădurea, cel puțin la noi, nu este rentabilă. Se vând suprafețe împădurite la prețuri mai mici decât ale terenurilor arabile. E un paradox”, ne-a declarat Gabriel Savin, primarul comunei Dealu Morii. Foarte posibil ca investiția în plantațiile silvice să fie făcută în scopul exploatării, judecând după faptul că suceveanul deținea firme cu afaceri în domeniul silvic. Cert este că peste 13.000 de puieți vor fi plantați pe perioada derulării investiției. Potrivit proiectului, beneficiarul va planta copaci din speciile salcâm, glădiţă (roșcov sălbatec, folosit intens în tâmplărie), mălin american (cireșul negru, cu lemnul puternic și dens, utilizat la fabricarea diferitelor tâmplării, dar și pentru afumat, datorită aromei puternice), ulm de Turkestan (cu creștere spectaculoasă, lemnul fiind foarte apreciat pentru rezistența și duritatea sa), jugastru (arțar de câmp sau arțar comun, folosit în industria mobilei) și vișin turcesc (utilizat pentru obiectele de artizanat – tabachere, casete etc), tocmai colosaturii sale roșiatice). Toate sunt specii nepretențioase, cu adaptabilitate foarte bună la toate zonele climatice de la noi. Proiectul de împădurire a fost conceput atât pentru prevenirea eroziunii solurilor, diminuând efectul de deșertificare, și creşterea biodiversităţii, cât și pentru faptul că asigură o bună reținere a apei în sol. În plus, plantația forestieră poate servi și ca o perdea de protecție în zonă, fiind, în cele din urmă, și o sursă de exploatare a lemnului.
Subvenție de 465 de euro, pentru împădurirea pășunilor
De reținut că, recent, ministrul Mediului, băcăuanul Mircea Fechet, a anunțat că statul va subvenționa, cu bani europeni, prin PNRR, împădurirea pășunilor, după ce, inițal, acest tip de teren a fost exclus de la finanțare. Astfel, se vor acorda un ajutor de 7.600 de euro pe hectar pentru plantarea efectivă și apoi o subvenție de 465 de euro la hectar, timp de 20 de ani, ca primă de sechestrare a carbonului. Finanțările se vor asigura pentru întocmirea proiectelor, precum și pentru efectuarea lucrărilor de împădurire și de întreținere a plantațiilor. Categoriile de folosință ale suprafețelor vor fi terenurile arabile, pajiștile permanente și culturile permanente, cu excepția pajiștilor naturale permanente, a zonelor umede și a altor terenuri agricole cu o valoare naturală ridicată. Beneficiarii finanțărilor sunt atât persoanele fizice și juridice, cât și unitățile administrativ-teritoriale.