Ministerul Mediului pregătește un normativ prin care dorește să îi motiveze pe proprietarii de mașini vechi pentru a le duce la casat. Aceștia ar putea primi banii în mână, făra fi obligați să-și cumpere mașini noi.
Băcăuanii care dețin autoturisme mai vechi de 15 ani ar putea să primească bani de la stat ca să renunţe la ele. Nu este vorba de vouchere prin programul Rabla, sume care, se știe, ajung la dealerii auto, ci de bani cash, în mână, pe care-i pot primi posesorii de mașini vechi pentru a le scoate de pe stradă. Inițiativa aparține Ministrului Mediului și are ca scop, în primă fază, reducerea poluării din marile orașe ale țării. Cei care vor accepta această variantă nu vor fi obligaţi să-şi ia autoturisme noi, folosindu-se și de acești bani. Deocamdată, nu se știe suma exactă pe care ar putea-o primi cei care sunt de acord să-și ducă mașina la fier vechi. Ministrul Mediului, Barna Tanczos, este de părere că suma ar trebui corelată cu valoarea de piaţă a maşinii. Neoficial, se vorbește despre o sumă de circa 3.000 de lei pe care proprietarii de rable ar putea să o încaseze de la stat ca să renunțe la ele.
Taxe mai mari, pentru cei care nu vor să renunțe la rable
Interesant este că cei care dețin autoturisme vechi ar urma să fie suprataxați de stat, dacă nu vor să renunțe la ele, atât la cumpărarea mașinilor, cât și, ulterior, după ce devin proprietari. Propunerea legislativă apare după ce Comisia Europeană a solicitat României să descurajeze înmatricularea maşinilor de peste 15 ani. De altfel, guvernanții lucrează la crearea și implementarea unei noi taxe pentru mașinile mai vechi de 15 ani. Taxarea va fi în cazul mașinilor produse înainte de 2006, dar un regim mai strict îl vor avea mai toate mașinile la mâna a doua aduse din străinătate. În acest sens, premierul Florin Cîţu a anunţat că va fi adoptat un set de măsuri prin care să descurajeze importul de maşini la mâna a doua, obligație asumată la Comisia Europeană, prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR. În județul Bacău, mai mult de jumătate dintre cele peste 200.000 de mașini înmatriculate au o vechime mai mare de 15 ani. Numărul mașinilor second hand a crescut mai ales după ce a fost eliminată taxa auto.