15 noiembrie 2024

Bani cu târâita pentru spitalele publice

Bugetul alocat spitalelor publice pentru anul 2012 a fost cu mult sub necesar. Recent, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a primit o rectificare bugetara, insa si de aceasta data banii pentru spitale sunt prea putini. Suma alocata reprezinta mai putin de o treime din cea solicitata. Unitatile sanitare sunt obligate sa trieze la sânge internarile si sa faca economie, iar pacientii isi cumpara unele medicamente si materiale sanitare.

De doi ani, spitalele publice se confrunta cu o criza financiara care a dus la lipsuri in aprovizionarea cu medicamente si materiale sanitare si care le-a obligat sa restrictioneze internarile. Bugetul alocat anul acesta prin contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau s-a epuizat deja, iar rectificarea de la sfârsitul lunii trecute nu a adus vesti bune. CJAS a solicitat pentru asistenta medicala spitaliceasca o suplimentare a bugetului cu 25 de milioane de lei. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a trimis o fila de buget de 7 milioane de lei. Cam cât are nevoie intr-o luna doar Spitalul Judetean de Urgenta (SJU). „Banii ne vor ajunge sa acoperim partial trimestrul IV, a declarat Ala Iuga, director Relatii contractuale la CJAS Bacau. Asistenta spitaliceasca este unul dintre domeniile deficitare la rectificarea bugetara. Vom informa CNAS. In alte situatii, a tinut cont de solicitarile noastre si a suplimentat bugetul ca sa nu existe disfunctionalitati.”



Merg in pierdere

Cele 7 milioane de lei nu au fost inca imparatite spitalelor, dar orice suma le va reveni va insemna prea putin. „Probabil ca vom acoperi luna noiembrie, a declarat Dan Stoica, managerul SJU Bacau. Vorbim despre valoarea de contract, nu de valoarea serviciilor pe care le acordam in realitate pacientilor.” Valoarea de contract, cea in care, teoretic, ar trebui sa se incadreze spitalele publice aflate in relatie contractuala cu CJAS este cu mult sub cheltuielile reale ale acestora. Astfel, la SJU, de la inceputul anului si pâna in luna iulie, contractul a fost depasit cu 6 milioane de lei, bani pe care spitalul nu si-i va recupera niciodata. Si celelalte spitale merg in pierdere. „CJAS nu acopera in totalitate serviciile medicale pe care le acordam”, ne-a declarat dr. Adrian Cotârlet, managerul Spitalului Municipal de Urgenta.

Pacientii „sponsorizeaza” spitalele

Mesajul Ministerului Sanatatii si al CNAS a fost ca spitalele sa se incadreze in buget. „Nu putem refuza pacientii, a declarat Dan Stoica. Nu ii internam pe toti cei care ajung la Urgente. Doar 40% ramân in spital, strict cazurile care au nevoie de internare. Mesajul nostru catre CJAS este sa faca in asa fel incât sa primeasca atâtia bani cât sa ne deconteze serviciile acordate pacientilor. Sunt servicii justificate.” Pâna când se va intâmpla aceasta minune, spitalele bacauane incearca sa se descurce asa cum pot, iar pacientii, la fel. SJU cumpara medicamente de 600.000 de lei pe luna, aproape la jumatate fata de anul 2007, de exemplu. Se asigura strictul necesar de materiale sanitare si medicamente. Pacientii sunt nevoiti, ca in majoritatea spitalelor, sa cumpere din farmacii medicamentele complementare (vitaminele, de exemplu) si diferite materiale sanitare.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014