Ziua Mondiala a Diabetului a fost sarbatorita in Piata Tricolorului
De 14 noiembrie – Ziua Mondiala a Diabetului, Clubul Lions Moldova, impreuna cu Directia de Sanatate Publica, a organizat o actiune inedita in centrul Bacaului. Pentru a atrage atentia trecatorilor asupra amenintarii pe care aceasta boala o reprezinta pentru sanatatea fiecaruia dintre noi, ieri, la ora 10.00, in Piata Tricolorului, cele doua institutii au lansat baloane albastre, culoarea asociata diabetului, intr-un eveniment devenit deja o traditie.
In fiecare an, pe 14 noiembrie, se sarbatoreste Ziua Mondiala a Diabetului, la initiativa Federatiei Internationale de Diabet, cu sprijinul Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Aceasta zi a fost marcata si in Bacau, printr-o actiune devenita deja traditie, organizata de Clubul Lions Moldova, impreuna cu Directia de Sanatate Publica. Au fost lansate baloane albastre, culoarea asociata diabetului, in centrul orasului, in Piata Tricolorului. Evenimentul si-a dorit sa ofere o mai buna informare a persoanelor care sufera de diabet, dar s-a adresat si publicului larg. „Toate cluburile Lions din lume serbeaza aceasta zi prin iluminarea in albastru a cladirilor importante. La noi in tara, cateva exemple sunt in Bucuresti, unde va fi iluminat Arcul de Triumf, in Timisoara unde Clubul Lions va ilumina cladirea Operei. Aici, in Bacau, noi serbam aceasta zi prin lansarea de baloane, parte dintre ele albastre, culoarea celor care lupta pentru micsorarea numarului celor care sufera de aceasta insuficienta de insulina”, a declarat Romel Gutu – presedinte Lions Club Moldova, initiatorul acestei actiuni.
Peste 8.000 de bolnavi, numai in Bacau
Diabetul este o afectiune cronica ce apare atunci cand pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina produsa. 80 la suta dintre persoanele bolnave de diabet sunt supraponderale. De aceea, medicii recomanda ca numai prin adoptarea unor principii sanatoase de alimentatie si prin multa miscare, putem preveni o serie de afectiuni grave, asa cum este si diabetul zaharat, iar daca suntem deja afectati putem reduce mult din complicatiile acestei afectiuni asupra starii de sanatate, reusind astfel sa ducem o viata normala. „Activitatea face parte dintr-o multitudine de actiuni care marcheaza Ziua Mondiala a Diabetului de 14 noiembrie – ziua de nastere a lui Frederick Banting, unul dintre descoperitorii insulinei. Campania din acest an pe aceasta tema doreste educatia pentru prevenirea diabetului si marjeaza in special pe educarea tinerilor, dar si a populatiei in general. Federatia Internationala a Diabetului si Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca educatia si programele de prevenire pe termen lung vor economisi foarte multi bani, dar vor aduce si o imbunatatire a calitatii vietii persoanelor cu diabet, inclusiv al celor cu risc inalt de imbolnavire”, a precizat si dr. Cristina Matanie – coordonator programe DSP Bacau. S-au alaturat actiunii elevi de la mai multe scoli si licee din Bacau, reprezentanti de institutii publice, dar si simpli bacauani. In prezent, in judetul Bacau sunt in evidenta peste 8.000 de persoane diagnosticate cu diabet. Aproape 70 dintre acestea sunt copii. Specialistii afirma ca, din pacate, incidenta bolii asupra populatiei este in crestere.
Vox Populi: Cat de importante sunt aceste actiuni?
Gheorghe Jurcovan
„Din pacate vorbim de o boala care nu poate fi tratata. Diabetul este o afectiune legata de alimentatie, de starea psihica. Nu stiu daca prin organizarea unor astfel de actiuni poate el fi prevenit. Pentru ca neexistand un tratament in diabet nu putem sti nici cauza lui adevarata.”Madalina Vlasie
„Vrem sa atragem atentia asupra acestei boli. Prezentam cauzele acestei afectiuni, dar si proiectele Clubului Lions, care se implica in mai multe actiuni, cum ar fi si Tabara de diabet pentru copii, ce este organizata in fiecare an, pe perioada verii.”Ioan Micu
„Aceste actiuni sunt foarte importante in primul rand pentru bacauani, pentru populatie in general. A preveni anumite boli, a instrui oamenii, in special tineretul, care sunt cauzele unor boli pe care ei le neglijeaza, astfel de actiuni sunt binevenite pentru a aduce informatii tuturor celor interesati si nu numai.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.