De Ziua Mondială a Diabetului, Centrul de Diabet MiniMed, împreună cu asociația nonguvernamentală AMAS (Asociația „Motivație, Acțiune, Succes”) Bacău, cărora li s-au alăturat Clubul Lions, Direcția de Sănătate Publică (DSP) și mai mulți voluntari, a organizat o acțiune inedită în centrul Bacăului. Pentru a atrage atenția trecătorilor asupra amenințării pe care această boală o reprezintă pentru sănătatea fiecăruia dintre noi, azi, la ora 16.00, în Piața Tricolorului, s-a format un Cerc uman și s-au baloane albastre, culoarea asociată diabetului.
Evenimentul și-a dorit să ofere o mai bună informare a persoanelor care suferă de diabet, dar s-a adresat și publicului larg.
„În cabinetul nostru, diagnosticăm 5-10 cazuri noi, pe zi, ceea ce este foarte mult. Deja trebuie să ne mărim numărul de medici, pentru că nu mai facem față. Un studiu făcut în România a arătat în zona Bacăului un procent de 12,8% într-un top al regiunilor cu cele mai multe persoane diabetice. Un procent foarte mare, având în vedere că în vestul țării procentul este de 8,2%, iar în centru de 9,9%. Ne depășesc doar Muntenia, cu 13,3%, și Regiunea București-Ilfov, cu o prevalență de 12,7%. Diabetul zaharat de tip II reapare la pacienți cu vârste din ce în ce mai mici, cu unele complicații chiar deja instalate. La copii, vorbim de diabet zaharat de tip I, o boală autoimună, care nu este o consecință a stilului de viață, ci o afecțiune care distruge secreția pacreatică ce necesită tratament cu insulină.”
Dr. Roxana Barbu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, Centrul MiniMed
Circa 25.000 de bolnavi, numai în județul Bacău
Diabetul este o afecțiune cronică ce apare în contextul hipoproducției pancreatice de insulină sau când organismul nu utilizează eficient insulina produsă. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt cheia prevenirii complicațiilor diabetului. 80 la sută dintre persoanele bolnave de diabet sunt supraponderale. De aceea, medicii recomandă că numai prin adoptarea unor principii sănătoase de alimentație și prin multă mișcare, putem preveni o serie de afecțiuni grave, așa cum este și diabetul zaharat, iar dacă suntem deja afectați putem reduce mult din complicațiile acestei afecțiuni asupra stării de sănătate, reușind astfel să ducem o viață normală.
Pentru acest an, tema aleasă de Ziua Mondială a Diabetului (sărbătorită din 1991 în fiecare an pe 14 noiembrie) este „Familia și Diabetul” și urmărește creșterea conștientizării impactului pe care îl are această boală asupra familiei, precum și promovarea rolului acesteia în management, îngrijire, prevenire și educația acestei boli.
În județul Bacău, în primele 9 luni ale anului trecut, numărul total de bolnavi de diabet în evidență era de 24.943. În aceeași perioadă a anului 2018, numărul lor este de 25.271, conform datelor transmise de DSP Bacău.
„Ne-am alăturat acestui demers, urmare a unei colaborări foarte bune pe care o avem cu Centrul de Diabet MiniMed, de cinci ani. Eu, ca psiholog, fac terapie de grup cu bolnavii de diabet internați în acest centru. Este un eveniment social, susținut de multi parteneri, de autorități locale și sponsori. O astfel de zi ar trebui să fie în fiecare zi. Din păcare, diabetul are o incidență foarte mare. Cel puțin în ultimii ani, statistic se vorbește despre faptul că doar un diabetic din doi este diagnosticat. Este o boală care nu are simptome în perioada de debut și atunci foarte puțină lume își dă seama că i se întâmplă ceva. De aceea, foarte importante sunt testările și diagnosticările, dar și abordarea unui stil de viață sănătos.”
Cristina Petrescu, psiholog și președinta Asociației „Motivație, Acțiune, Succes” Bacău
Acțiunea a continuat de la ora 17.00, la Sala Ateneu, unde s-a organizat Conferința cu tema „Diabetul poate afecta orice familie”. Tot aici, de la ora 18.00, au fost efectuate și testări gratuite pentru glicemie, HbA1c (hemoglobina glicată, o analiză care arată media glicemiei în ultimele trei luni) şi tensiunea arterială, dar şi informarea participanților cu privire la factorii de risc în relaţie cu diabetul (fumat, consum excesiv de alcool, sedentarism, nutriţie dezechilibrată, obezitate, stres), precum şi simptomele de debut ale bolii.
Astăzi, o activitate de screening gratuit pentru populație, cu determinări ale glicemiei și tensiunii arteriale, va fi organizată de medicii de la DSP Bacău în comuna Strugari. De asemenea, se continuă activitățile de informare a populației pentru a adopta comportamente care să prevină factorii de risc pentru diabet, în spitale, ambulatorii, clinici private, unități comerciale, instituții publice, derularea unor sesiuni de informare /consiliere la temă în unitățile școlare din întreg județul, instruire și distribuire de materiale informative prin asistenții medicali comunitari și mediatorii sanitari.
Cât de importante sunt aceste acțiuni, pentru voi, tinerii?
„Oamenii trebuie să știe despre diabet. Vom disimina astfel de informații la școală, dar și printre prieteni, că trebuie să ne testăm, să facem analize și să participăm la cât mai multe astfel de manifestări, care ne ajută foarte mult. E bine să cunoaștem astfel de date, pentru că știi ce ai de făcut în viață.”
Ana-Maria Ghența
„Trebuie să facem foarte multă mișcare, asta e bine să se știe. Să mâncăm sănătos, să nu facem excese și să ne facem periodic analizele, chiar dacă suntem tineri, să prevenim astfel de boli. Particip la astfel de acțiuni foarte des, pentru că am astfel ocazia să mă informez.”
Andrei Popa
„Multe informații pot fi obținute și de pe internet. Trăim într-o lume în care accesul la astfel de date este facil. Important e să știm de ele, să le căutăm, să ne informăm, iar astfel de acțiuni sunt binevenite pentru oricine, nu numai pentru noi, tinerii. Foarte important este și să transmitem mai departe aceste informații.”
Andra Nadina Borovină
Evenimentul din Bacău, va fi urmat de o caravană în patru comune, respectiv: Tamași (pe 21 noiembrie, de la ora 16.00, la Centrul Educațional „Dumitru Nediță”), Mărgineni (pe 26 noiembrie, ora 16.00), Săucești (pe 27 noiembrie, ora 16.00, în la Căminul Cultural) și Sarata (pe 28 noiembrie, la ora 14.00, la Căminul Cultural „Dealul Nou”). Și aici participanții vor beneficia de testare gratuită a glicemiei, a HbA1c şi tensiunii arteriale, dar și de alte informări privind diabetul, factorii de risc și tratamentul acestuia. Astfel de acțiuni vor fi organizate și în școlile băcăuane.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.