Mohorât inca de dimineata, cerul Bacaului s-a inseninat instantaneu sâmbata, 14 noiembrie, aproape de ora prânzului, atunci când un grup numeros de copii au slobozit in aer zeci de baloane albastre. S-a intâmplat in Piata Tricolorului, pe platoul dintre Casa de Cultura si Palatul Prefecturii, unde Lions Club Moldova a organizat, ca in fiecare an de 14 noiembrie, impreuna cu copiii, o manifestare dedicata Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Diabetului Zaharat. De aceasta data, partenerii membrilor clubului au fost copii din centrele Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bacau.
„Actiunea dedicata Zilei Diabetului – ne-a spus Dan Dumitrascu, coordonator personal de specialitate la Centrul rezidential Pro Familia – este foarte bine venita pentru copiii din centrele rezidentiale, dar si pentru cei din familii, pentru ca ii sensibilizeaza in sensul de a preveni imbolnavirile, dar si de a invata sa se ingrijeasca de sanatate sau de a aplica un tratament medical atunci când se impune. Scopul nostru este sa crestem copii sanatosi, dar care sa si constientizeze ce inseamna boala, tratamentul medical sau, in general, problemele medicale.”
Din anul 2007, 14 noiembrie este Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Diabetului Zaharat, zi oficiala a Natiunilor Unite, ziua in care s-a nascut Frederick Grant Banting, unul dintre descoperitorii insulinei. Circa 1,5 milioane de români sufera de diabet si peste 100.000 sunt dependenti de insulina. Diabetul zaharat este o afectiune invalidanta si intens consumatoare de resurse, tara noastra situandu-se pe locul al noualea in Europa, dupa numarul de pacienti.
Numarul de adulti de la noi care sufera de diabet este peste media europeana si reprezinta circa 9,3% din totalul populatiei, fata de 8,4% in Europa. „Acesta este si motivul pentru care Lions Club Moldova – a spus presedintele in exercitiu al clubului, Florin Dimitriu – marcheaza an de an Ziua Mondiala a Diabetului. Insa nu este singura actiune dedicata acestei boli. Noi organizam, tot anual, de peste 20 de ani, Tabara de diabet pentru copiii imunodeficitari, in care ei invata ca sunt oameni normali si ca diabetul poate fi tratat.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.