Insul care a facut publice dovezi ale modului in care SUA actionau in Iraq si Afganistan a primit 35 de ani de inchisoare. Cel care a publicat aceste materiale se ascunde intr-o ambasada din Londra, haituit de autoritati pentru ca i s-ar fi spart un prezervativ.
Un alt american, care a dezvaluit ca autoritatile au pus la punct un plan de spionare a propriilor cetateni, se ascunde in Rusia. Autoritatile engleze au arestat partenerul de viata al unui ziarist care a publicat dovezile in acest caz si nu l-au eliberat pâna ce jurnalistul nu a distrus hard-diskul pe care se aflau documentele.
Sunt câteva amanunte dintr-o poveste reala in care nu teroristii sunt cei urmariti si intimidati, ci cei care au avut curajul sa scoata la lumina dovezi ale faptului ca principalul exportator de democratie din lume face exact ceea ce interzice altora sa faca.
SUA au condamnat dictaturile, restrictiile in privinta libertatii de exprimare, terorismul de stat practicat de unele guverne si chiar a intervenit militar in tari in care a considerat ca se incalca drepturile omului. Desigur, interventiile au fost extrem de selective si au vizat state cu rezerve de petrol sau cu pozitie strategica.
Acum, sa presupunem ca o alta tara, din Europa de Est sau chiar din Asia ar fi procedat similar. Daca, de exemplu, România se apuca sa hinghereasca ziaristii sau sa-i condamne pe cei care au descoperit cine stie ce complot guvernamental. Punem pariu ca in secunda a doua ne trezeam cu o somatie din partea SUA sa ne bagam mintile in cap?