15 noiembrie 2024

Bădița Măric, sărbătorit în Aeroportul Bacău: Emoțiile artistice „zboară” în lume din noul terminal

La prima vedere, nu e nicio legătură între artă și transportul călătorilor pe calea aerului. Cu toate acestea, Aeroportul Internațional „George Enescu” din Bacău tinde să transforme în tradiție organizarea de evenimente culturale.

Acestea au darul de a-l face mai prietenos cu pasagerii, după cum mărturisea Oana Chelaru, directoarea Aeroportului „George Enescu”, dar și de a lipi valorile Bacăului de inima străinilor care îl tranzitează.



Ziua Universală a Iei și expoziția de costume populare autentice, instalarea pianinei și concertul de jazz susținut de Sorin Zlat din vara aceasta au fost urmate de o manifestare cu totul și cu totul aparte: expoziția pictorului Ioan Măric, care a fost sărbătorit aici, la împlinirea a 73 de ani.

Vineri, la ora 12, în noul terminal al Bacăului, alături de artist și de gazde au fost prezenți numeroși prieteni și oficiali. Surpriza a fost pusă la cale de Clubul 60+ al Direcției de Asistență Socială (DAS) din cadrul Primăriei și RA Aeroportul Internațional „George Enescu”.

„Un artist cu care ne mândrim”

„Găzduim astăzi un eveniment foarte frumos, un eveniment special. Este adevărat că vine în continuarea lucrurilor cu care v-am învățat. Din ce motiv? Pentru că ne dorim ca acest aeroport să fie dinamic, să iasă din stereotipul pasagerilor care pășesc aici deoarece au nevoie de transport. Am acceptat cu multă plăcere invitația celor de la DAS de a le fi parteneri pentru că este, să recunoaștem, un eveniment de suflet și Ioan Măric este un om de suflet. Mi-ar plăcea să spun că este băcăuanul nostru. Dați-ne voie să vă numim băcăuanul nostru, artistul nostru! Sunteți un artist cu care ne mândrim”, a declarat Oana Chelaru, emoționată.

Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean, a mărturisit să se simte onorat să participe la „un eveniment cultural inedit, într-un cadru atipic”, dar și bucuros, chiar dacă a fost nevoit să se rupă pentru scurt timp de la treburile administrative. El adăugat că „în lumea satului se află rădăcinile noastre” și că „arta ne unește”, ceea ce în Anul Centenarului e de dorit.

„Excelență, vreau să vă urez la mulți ani! Am venit aici să omagiez o personalitate a județului nostru și a țării noastre și să mă încarc de energie stând în preajma dumneavoastră. Să vă răsplătească Dumnezeu cu mulți ani de sănătate de aici încolo, pe măsura a tot ceea ce ați făcut dumneavoastră în artă, bucurând atâta lume”, a spus Sorin Brașoveanu.

Urări frumoase au mai rostit Lucian Chindruș, administrator public al municipiului Bacău, Carmen Fifirig, director al DAS, care a mulțumit gazdelor că au dat curs ideii pornite de la Clubul 60+, și Carmen Diaconu, adjuncta DAS.

„Eu nu am avut culori în copilărie”

Ioan Măric s-a trezit asaltat de distincții, ceea ce l-a făcut și mai emoționat decât era la început: „Diplomă de merit”, o plachetă și un tort din partea DAS, „Diplomă de excelență” și un aranjament floral din partea RA Aeroportul Bacăui, „Diplomă de excelență”, stema județului și trandafiri din partea CJ Bacău.

„Eu sunt copleșit de atenția pe care ați dat-o, astăzi, artei și lui Ioan Măric”, a declarat prof. dr. Aurel Stanciu, crtic de artă, care a vorbit apoi despre talentul și unicitatea maestrului, despre cum arată lumea satului în viziunea lui și faptul că „Măric nu a cerut nimic, niciodată, el a oferit!”

Bădița Măric, mai sfios decât invitații, a povestit cum l-a impresionat, în copilărie, natura și satul, cum a început să picteze, cum s-a dezvoltat „câte-un pic” autodidact fiind. „Eu nu am avut culori în copilărie, că nu-mi lua tata culori… Adunam tot ce rămânea de la alții, mai foloseam frunze, pământ, luam și Gallus de la mama și lucram”, a povestit maestul, modest.

În timp ce invitații erau atenți la mărturisirile lui Ioan Măric, pasagerii ascultau cu vădită încântare concertul susținut de elevii Colegiului de Artă „George Apostu”. Evenimentul s-a încheiat cu un moment muzical dăruit de artiștii Clubului 60+ pictorului, invitaților săi și pasagerilor, care, uimiți, păreau să fi uitat de călătorie și se întreceau în a le fotografia pe bunicuțele îmbrăcate în costum popular.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014