30 septembrie 2024
ActualitateBădiţa Ioan Măric, în „Cartea recordurilor”

Bădiţa Ioan Măric, în „Cartea recordurilor”

Deja se ştie: de câteva zile, „Chagall de Bacău” (cum găsim în „Jurnalul naţional” din decembrie 2007, sub semnătura ziariştilor Simona Lazăr şi Tudor Cireş) cunoaşte cea mai râvnită poziţie mondială. „Nașterea lui Hristos”, o lucrare monumentală (10 x 3,5 m), pe pânză prelucrată după modelul maeștrilor genului, în tempera și acril, a intrat în Guiness World Records. Iniţial a fost expusă la sfârșitul anului 2001 ca fundal de scenă într-un spectacol pregătit în cinstea Nașterii Maicii Domnului.



Autorul a lucrat la aceasta şase ani, iar după două decenii, a recondiționat-o şi a expus-o la Aeroportul Internațional „George Enescu” Bacău. Cine a urmărit „Caravana TVR 3” de sâmbătă, 11 decembrie (orele 17-18,30), emisiune dedicată judeţului Bacău, a putut afla de la Oana-Daniela Chelaru, managerul Aeroportului, despre succesul pictorului naiv şi a putut admira lucrarea înnobilând spaţiul unităţii.

Este o parte dintr-o expoziţie închinată sărbătorilor de iarnă, sub genericul „Arta naivă «zboară» în toată lumea”. Ioan Măric (membru al filialei Iaşi a U.A.P.R.) s-a iniţiat acum 44 de ani în tematica tabloului premiat. În 1977, a realizat o lucrare oarecum similară: pe unul dintre pereţii interiori ai sălii de festivităţi a Liceului din Comăneşti, a pictat scene însumând 10 x 6 m, inspirate din zona respectivă (obiceiuri şi tradiţii de mult uitate, secvenţe din minerit etc.). La 32 de ani, Bădiţa (născut în 1945) urma Şcoala de Maiștri Tehnologi în P.A.L.-P.F.L. la acel liceu.

Lucrarea premiată de organismul internaţional a fost expusă, în timp, şi în alte spaţii: Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Bacău, SIF Moldova, Salina Târgu-Ocna, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, Ateneul Popular din Iași, Direcţia pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Naţional al județului Bacău, Centrul de Turism Dărmănești, precum şi în fața Casei de Cultură „Vasile Alecsandri” Bacău, pentru filmul „Comoara naivă”.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img