Sumele încasate în plus, sub forma de bacsis, vor fi evidentiate separat pe un bon fiscal, cu scopul delimitarii clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct catre populatie.
Guvernul a facut public un proiect de Ordonanta de urgenta care sa modifice, in acest sens, actul normativ care vizeaza folosirea caselor de marcat electronice. Bacsisul devine, astfel, o suma fiscalizata conform prevederilor Codului fiscal.
Conform proiectului de act normativ publicat pentru dezbatere publica, “prin bacsis se întelege orice suma de bani oferita în mod voluntar de client, în plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de operatorii economici (….) precum si restul dat de vânzator clientului si nepreluat de acesta în mod voluntar. Bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.” Totodata, va fi interzis ca operatorii economici sa conditioneze, sub orice forma, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacsisului.
Noile masuri vizeaza impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic în cazul în care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor), necuprinderea bacsisului în sfera TVA si impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, în cazul în care bacsisul se distribuie salariatilor.
De asemenea, se urmareste necuprinderea în baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate – deci netaxarea din acest punct de vedere al contributiilor sociale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.