15 ianuarie 2025

Bacovia, din nou, pe soclu

Astăzi, 6 octombrie 2023, sub semnul celor 615 ani de atestare documentară internă a Bacăului, punem punct campaniei „Așteptându-l pe Bacovia, din nou, pe soclu. Melancolii de bacovieni cu identitatea furată”. Este momentul ideal pentru prezentarea unui scurt bilanț al acestei inițiative ce aparține absolvențior din promoția ʼ78 a Liceului „George Bacovia”.

Mulți dintre reprezentanții acestei generații se vor întâlni astăzi, alături de foștii lor profesori, în Amfiteatrul „George Bacovia” pentru a aniversa 45 de ani de la momentul absolvirii studiilor liceale. Vor fi prezenți colegi care au venit din SUA, din Canada, din Israel, din Germania, din Franța, special pentru acest moment aniversar, încununat de amplasarea unui nou bust al poetului George Bacovia pe soclul gol din curtea Colegiului Național „Ferdinand I”.



Va fi, cu siguranță, un moment încărcat de emoția și bucuria revederii, în numele unei experiențe comune de viață și a unor amintiri din prima lor tinerețe, sublimate în ceea ce ei numesc spirit de bacovist; un element de esență spirituală care le-a marcat profund destinul, parcursul profesional, felul în care ei se raportează față de lume și față de valorile ei. Și, pentru a scoate aceste detalii din sfera lucrurilor abstracte, vă invit să ancorăm împreună în sinergia faptelor bune, care nu pot eluda, însă, infinitele meandre ale concretului cu specific românesc.

Reamintim faptul că inițiatorii acestei campanii au avut un obiectiv cât se poate de concret – să-l repună pe Bacovia pe soclu, într-un gest reparatoriu pentru memoria marelui poet, pentru instituția de învățământ care s-a lepădat cu multă ușurință de fostul bust Bacovia – bun de patrimoniu al Colegiului Național „Ferdinand I”, cu statut de monument de for public –, într-un gest de recuperare la nivel simbolic a memoriei celor 30 de generații de absolvenți de Bacovia.

Pentru a atinge acest obiectiv, într-un timp extrem de scurt, bacoviștii s-au mobilizat, au derulat o campanie de strângere de fonduri (lista donatorilor poate fi accesată prin intermediul codului QR), au comandat o lucrare artiștilor maramureșeni Daniel și Nicolas Leș (lucrarea a ajuns în Bacău în ziua de 3 octombrie 2023), au plătit arhitecți acreditați pentru realizarea dosarului „Bustul lui Bacovia”, au deschis de zeci de ori ușile instituțiilor implicate în sinuosul proces de amplasare legală a unei lucrări de artă într-un spațiu public – Direcția Județeană pentru Cultură Bacău, Comisia Regională pentru Monumente de for public Iași, Primăria Bacău, Comisia Națională a Monumentelor de for public, Ministerul Culturii ș.a. Este inutil să oferim aici detalii tehnice sau să încercăm să descriem sentimentele provocate inițiatorilor la impactul cu realitățile birocratice românești. Dosarul a fost întors de mai multe ori și a revenit pe masa de lucru a instituțiilor responsabile de tot atâtea ori, bifând toate recomandările formulate de către specialiști …

În ziua de 4 octombrie 2023, Dan și Mihai, alături de artiștii Daniel și Nicolas Leș, au reușit, pentru câteva zeci de minute, să-l readucă pe Bacovia din nou pe soclu. Pentru Dan și Mihai, inițiatorii acestei campanii, acele minute „de probă” au echivalat cu triumful campaniei lor. În numele generației lor, au făcut tot ce a fost omenește posibil pentru a-și atinge obiectivul; pentru câteva zeci de minute, au reușit.

Înțelegeți, acum, ce înseamnă să ai spirit de bacovist

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img