Centrul de Afaceri a gazduit joi conferinta „Orasul inovativ si comunitatile sale creative”. A fost o discutie interactiva despre cele mai recente instrumente financiare promovate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea comunitatilor locale.
Saptamana Europeana a Regiunilor si Oraselor, un eveniment care are loc sub egida Comitetului Regiunilor, a ajuns pentru al treilea an consecutiv in Bacau. Tema de discutie aleasa pentru aceasta editie este legatura dintre Inovatie, Creativitate si Dezvoltare locala sustenabila. Doi speakeri de marca au antrenat auditoriul intr-o discutie despre modalitatile prin care comunitatile locale se pot implica in proiectele de dezvoltare. „Discutia este despre creativitate – in sensul in care oamenii au idei despre cum va arata viitorul, dar si cum se poate ajunge acolo, modul concret in care se vor crea locuri de munca, activitate in aceasta comunitate. Uniunea Europeana are multe programe prin care poate oferi un sprijin, dar ideile trebuie sa vina de la oameni si asta incercam, sa adunam aceste idei”, a declarat Paul Schrijver, speakerul din Olanda. „Unul dintre obiectivele noastre este informarea privind viitoarele fonduri structurale din 2014-2020. Orice demers trebuie sa fie precedat de cunoastere. Este nevoie ca beneficiarii romani de fonduri sa cunoasca care vor fi viitoarele directii pe care se vor axa sesiunile de finantare”, a declarat Ioan Toderasc, cel de-al doilea speaker.
Participantii la conferinta au fost reprezentanti ai comunitatii de afaceri, universitari, oameni de cultura si arta, oficiali si organizatii ale societatii civile. Acestia au fost informati despre noul instrument intitulat dezvoltare locala coordonata de comunitate, pe baza caruia se vor acorda finantarile europene de dezvoltare regionala din 2014. Grupurile de actiune locala vor fi la baza dezvoltarii comunitatilor, in baza unor strategii concrete, care sa fie in raport cu teritoriul si populatia. O alta operatiune va viza sprijinirea intreprinzatorilor si a operatorilor economici in lanturi de furnizori sau clustere. Pentru aceasta operatiune finantarea va fi de 20 de milioane de euro. Vor putea depune proiecte pentru finantare clusterele emergente si cele inovative, asa cum sunt ele definite de UE.
Bacaul „e coada, nu fruntea”
Institutul de Politici Publice a publicat in luna iunie un studiu privind absorbtia fondurilor europene de catre autoritatile publice locale din tara. Clasamentul plaseaza municipiul Bacau pe locul 34 din 41 de municipii resedinta de judet, cu doar 6,2 milioane de euro atrase pana la sfarsit de 2011. Primul loc il ocupa vecinii din regiune, respectiv judetul Iasi, cu peste 75 de milioane de euro atrase pana la finele anului trecut. Din calculul IPP rezulta ca o primarie de municipiu de resedinta de judet a accesat, in medie, 23,47 milioane de euro. Media nationala este de 4 ori mai mare decat performanta inregistrata de municipalitatea bacauana, aceasta avand o prestatie slaba in materie de absorbtie a fondurilor UE. Are de invatat o lectie valoroasa pentru urmatoarea executie bugetara europeana.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.