20 decembrie 2024
HomeSportBacăul sportiv la final de an: un 2024 de 10. Și de...

Bacăul sportiv la final de an: un 2024 de 10. Și de 3

Final de an, vreme de bilanț. Timpul analizelor și al concluziilor. Dar și al notelor. Dând timpul înapoi și înainte, deschidem catalogul. Iar la capătul unui 2024 cu de toate în sportul băcăuan – bune și rele- așternem notele cuvenite. Mai întâi un 10 –pentru cele bune, evident- echivalentul unui Top 10 în care regăsim sportivi, performanțe, echipe sau chiar discipline întregi. Și, ca o notă de subsol, un 3. Pentru cele rele; Flop 3. Nu încercați să faceți însă o medie pentru că lucrurile bune trebuie separate de cele rele. Ar fi păcat să le amestecăm, mai ales la finalul unui an fast precum 2024. Prin urmare, cele bune să se adune, cele rele să se spele!

Top 10



1 Titlul de vice-campioană olimpică la haltere al Mihaelei Valentina Cambei (CSM Onești). Este, de departe, reușita anului. Mai mult, performanța numărul 1 a județului Bacău în precedentul ciclu olimpic. Reușita halterofilei născute pe 18 noiembrie 2002 la Dofteana nu vine însă din senin. „Fata asta are un viitor de aur”, pronostica, încă de acum șapte ani, când „Cambeuța” era doar o promisiune sau poate nici măcar atât, directorul CSM Onești, Ingrid Istrate. La vremea respectivă, „Deșteptarea” înregistra predicția în exclusivitate. Și-i dădea crezare, pentru că Ingrid Istrate miza pe intuiția antrenorilor CSM Onești, Gheorghe și Cristina Maftei. Iar „fata cu viitor de aur” a cucerit argintul olimpic, vara trecută, la Paris. Un argint care putea fi chiar aur dacă halterofila chinezoaică Zhihui Hou nu și-ar fi bătut propriul record la ultima încercare, reușind astfel să-și păstreze titlul olimpic. Pentru Los Angeles 2028, însă, Mihaela Valentina Cambei asipră la aur.

2 Reușitele mondiale ale lui Constantin Popovici (CSM Bacău). Costa este ca Pasărea Phoenix. Renaște mereu din propria cenușă. Sportivul antrenat de Adrian Gavriliu a început anul cu o performanță istorică, devenind primul român laureat în prestigiosul Red Bull World Series Cliff Diving. Și, în ciuda accidentărilor care l-au marcat (și) în 2024, Costa a revenit de fiecare dată în prim-plan, cucerind, pentru a doua oară în carieră, Cupa Mondială la sărituri de la mare înălțime (high-diving) și încheiind noul sezon de Red Bull Cliff Diving cu titlul de vice-campion. La 36 de ani, „CSMeul” nu cedează!

55kg GR – Denis Florin Mihai (ROU)

3 Bronzul mondial cucerit la seniori de luptătorul de 21 de ani al SCM Bacău, Denis Mihai. „Denis pericol public”. Acum, și în versiune mondială. La Seniori! Luptătorul de greco-romane descoperit, format și antrenat de Ion Butucaru și-a depășit din nou limitele, urcând pe cea de-a treia treaptă a podiumului la Campionatele Mondiale de seniori de la Tirana. Iar faptul că în finala pentru bronz a categoriei 55 kg, Denis a învins un sportiv experimentat precum chinezul Haifen Zang (27 de ani) spune totul. Noi adăugăm un singur lucru: prin izbânda lui Denis Mihai, Ion Butucaru („Antrenorul Legendă”, conform FRL), a contabilizat cea de-a 42-a medalie internațională din prestigioasa sa carieră de antrenor; o performanță unică în luptele românești.

4 Cosmina Pană (CSM Bacău), campioană europeană de haltere la Tineret. După argintul olimpic al Mihaela Valentina Cambei, aurul continental la U 23 al Cosminei Adriana Pană. Halterele băcăuane sunt la putere. Iar reușita Cosminei este o confirmare în acest sens. O reușită care vizează, pe lângă titlul european de Tineret U23 cucerit în Polonia, la stilul smuls, și clasarea „CSMeaoaicei” băcăuane în primele opt la Mondialele de Seniori din această lună.

5Încăpățânarea” atletismului băcăuan de a performa în condiții vitrege. Atletismul băcăuan nu are mai nimic la nivel logistic outdoor. Nu are o pistă de alergare în aer liber, nu are un teren de aruncări, nu are o zonă special amenajată pentru sărituri. Are, în schimb, antrenori pasionați și competenți. Gata să treacă peste tot și peste toate. Antrenori precum Cristi Nemțeanu, Mihaela Melinte, Aura Balaban, Cristina Alexe, Carmina Gorgan sau Teodora Jercălău. Și sportivi care, și în 2024, au reușit să țină numele Bacăului sus la Jocurile Olimpice, la Campionate Mondiale și Europene, la Balcaniade și Campionate Naționale. Sportivi precum Bianca Ghelber, Ramona Verman, surorile Adnana și Daria Vrînceanu, Ștefania Zediu, Raul Filimon, Tudor Margasoiu, Delia Ioana Aștefănoaie. Sigur, lipsa performerilor e mai lungă. Și va continua să fie din ce în ce mai amplă. Spre lauda sportivilor și antrenorilor. Și în ciuda tuturor dificultăților.

6 Titlurile mondiale ale boxerilor băcăuani Ronald Gavril și Dragoș Dulhac. Oldies but goldies. Se potrivește la marele fix. La 38 de ani, Roli „The Thrill” Gavril s-a laureat campion mondial WBF la semigrea. Iar la 49, Dragoș Dulhac a devenit campion mondial WBF Master. Două performanțe care certifică, o dată în plus, școala de box băcăuană pusă bine pe picioare de maestrul Relu Auraș. Cu rezultate pe termen lung și foarte lung.

7 Ascensiunea gimnastei SCM Bacău Alexia Blănaru. Gimnasta crescută și lansată de antrenorii Vasilica și Cornel Agop și-a continuat ascensiunea în 2024. O dovedesc multiplele reușite, din care amintim doar clasarea în primele 8, atât în întrecerea pe echipe, cât în finala de la bârnă la Europenele de junioare din primăvară, din Italia și triplul succes de la Gimnaziada de la Bahrain, din toamnă. La Bahrain, Alexia s-a laureat campioană mondială școlară la individual compus, cucerind și două titluri de vice-campioană la sărituri și la sol. La 14 ani, viitorul este de partea componentei a Centrului Național Olimpic de Pregătire de Junioare de la Deva.

8 Prestațiile coordonatorului prim-divizionarei de handbal masculin CSM Bacău, omul-orchestră Gabrielius Zanas Virbauskas. Este unul dintre cei mai în formă handbaliști din întregul campionat intern. Ca să nu mai vorbim că a ajuns golgheterul Ligii Zimbrilor. Asta în ciuda faptului că, jucător de mână dreaptă, Virba a trebuit să-și ajute echipa de club inclusiv din postura de… inter dreapta. Lituanianul s-a remarcat prin calitate, constanță și spirit de sacrificiu, având un rol determinant atât în locul 6 obținut de trupa lui Leonard Bibirig sezonul trecut (cea mai bună clasare a echipei de la promovarea în prima ligă, în 2018), cât și în rezultatele „CSMeilor” din actuala ediție de campionat. Un super-jucător. De păstrat cu orice preț.

9 Zorii revirimentului în fotbalul băcăuan. Ok, vorbim de Liga a III-a. Din păcate, „doar” de Liga a III-a. Și de o inflație de echipe băcăuane la acest nivel. Dar semnele se văd. Și dau speranțe. La primul sezon sub nume propriu, FC Bacău- vârful lance- a ajuns în semifinalele barajului de promovare. Iar acum formația pregătită de Costel Enache iernează în postura de lideră a Seriei 1. Asta după ce Academia sa, fondată în urmă cu exact zece ani de Cristian Ciocoiu, a fost clasificată în primele 16 din țară, iar rezultatele de la Elite au continuat să fie la înălțime. Alături de FC Bacău au încheiat 2024 pe locuri de play-off și celelalte două divizionare C ale orașului, Aerostar și CSM Bacău. Cu o echipă tănără, compusă în bună parte din jucători crescuți în propria pepinieră, „aviatorii” antrenați de Andrei Vatră au terminat anul pe locul 3 în Seria 2. Iar CSM Bacău, cu o echipă reclădită de la zero în vară de Andrei Întuneric, este, la rândul său în 1-4. La toate acestea, merită adăugat și parteneriatul – unic în România- încheiat, la nivel de academii, între Atletico Bacău și Hellas Verona. După o noapte neagră și lungă, se văd, în sfârșit, zorii, în fotbalul băcăuan.

10 Promovarea în A1 a echipei de volei masculin Știința Bacău după o așteptare de șapte ani. Sigur, așteptarea continuă. Asta în condițiile în care, după bucuria promovării, a venit tristețea neînscrierii echipe în prima ligă, din motive de ordin financiar. Dar reușita sportivă rămâne una de Top 10.

FLOP 10

Telegrafic. Ca să fim în ton cu micimea situației. De nota 3 sunt: retrogradarea rușinoasă în Divizia A2 a fostei multiple campioane naționale la volei feminin Știința Bacău, indiferența generală față de echipa de volei masculin Știința Bacău, condamnată să continue în A2 deși obținuse promovarea și decizia de neînțeles a conducerii SCM Bacău de a renunța, în favoarea Stelei, la fosta campioană europeană la aruncarea ciocanului, Bianca Ghelber.

 



Alte titluri
Alte titluri

Convocarea Adunării generale extraordinară a acționarilor EVERGENT Investments în 20/21 ianuarie 2025

BURSA DE VALORI BUCUREȘTI    AUTORITATEA DE SUPRAVEGHERE FINANCIARĂ Sectorul Instrumentelor...

Baza 95 Aeriană – casa lui Moș Crăciun pentru o zi

„Binecuvântat este sezonul care adună toată lumea într-o conspirație...

Daruri din partea polițiștilor din Moinești

 În prag de sărbători, polițiștii din Moinești au adus...

Calea Mărășești, o fereastră spre trecutul orașului (anii ’60 – ’70)

Fotografia surprinsă pe Calea Mărășești din Bacău, realizată probabil...

Ultimele știri

spot_img