Am ajuns la ultima fila a anului. Inainte de a o rupe din calendar, sa mai aruncam o privire peste umar. La tot ce a fost bun si la tot ce a fost rau in sportul bacauan pe 2014. Sa privim in urma si sa tinem minte. Numai asa vom sti sa privim si inainte, spre 2015. Asadar, la final de an, Desteptarea va propune Top 4 si Flop 4 in sportul bacauan 2014.
Top 4
1) „Uite campioanele!”. N-a avut cel mai tare buget. Si poate ca n-a avut nici cel mai bun lot. Dar, fara doar si poate, echipa de volei feminin a Stiintei Bacau a avut- si are!- altceva. Ceva cu totul si cu totul special. Acel „ceva” se scrie „know-how” si se citeste Florin Grapa. Antrenorul Grapa a reusit in 2014 sa aduca cel de-al patrulea titlu national in vitrina Stiintei, echipa pe care o conduce de mai bine de un sfert de veac. Si- lucru la fel de important- acest titlu a fost al doilea cucerit consecutiv. La fel ca in 2013, si in 2014, studentele au transat in favoarea lor disputa directa cu dinamovistele „Piticului” Stefan Marian, ducând Stiinta, din nou, in Liga Campionilor. Ele sunt campioanele noastre!
2) Tineri in lupta. Anul sportiv bacauan care sta sa se incheie s-a derulat si sub semnul tinerilor. Drept marturie stau: titlul de campioana europeana la gimnastica obtinut de onesteanca Silvia Zarzu, medaliile la Mondiale si la Europenele de cadeti si juniori ale luptatorilor Irinel si Sandu Botez (ambii SCM Bacau) si Cristina Zoltan (CSM Onesti), titlul de vice-campion olimpic de Tineret al sulitasului Alexandru Novac si podiumurile continentale adjudecate de halterofilul Ionut Ilie (ambii Stiinta Municipal), succesele internationale reusite de tenismenul Alexandru Manole sau cele ale badmintonistei Adelina Marin (CS Stiinta). In cazul lor, viitorul suna bine!
3) Revitalizarea fotbalului bacauan. De ani de zile, fotbalul bacauan joaca doar la trecut. Toamna lui 2014, insa, a adus un …aer primavaratec la nivelul gazonului. Mai intâi prin infiintarea Academiei FC Bacau, grupare care si-a propus preluarea palmaresul FCM Bacau, iar apoi prin schimbarile operate in structurile de conducere ale Sport Clubului, echipa care, ani de zile, a risipit banul public. Indepartarea presedintelui Liviu Goian, aducerea lui Gheorghe Poenaru in calitate de director tehnic si a lui Cristi Popovici ca antrenor si, totodata, intentia de a-si asigura un sprijin important din zona privata prin intermediul unor persoane credibile si competente precum Vasile Paun si Cristi Ciocoiu sunt tot atâtea semne bune pentru un 2015 altfel.
4) „Hai sa jucarim!”. Merita titlul de initiativa a anului. Mai ales ca a fost o premiera pentru Bacau. Si, peste toate, o reusita. Proiectul initiat de directorul Departamentului de Sport al CN „Ferdinand I”, Horia Alexoae si intitulat sugestiv „Hai sa jucarim” a gasit un ecou remarcabil in rândul bacauanilor, care au dat „like” ideii, prezentându-se la meciul de handbal dintre Stiinta MD Bacau si CSM Bucuresti de pe 8 decembrie cu jucarii de plus care, dupa ce au fost aruncate in teren in pauza jocului, au fost colectate si donate copiilor nevoiasi. Pe lânga faptul ca a adus bucurie in rândul unor copiii lipsiti de mijloace materiale, „ninsoarea de plus” a mai avut un aspect pozitiv: a aratat ca bacauanilor le pasa!
Flop 4
1) Stiinta MD- Mateo Garralda sau Dr. Jekyll si Mr. Hide. In luna mai, Stiinta Municipal Dedeman Bacau termina Liga Nationala la handbal masculin pe locul doi, in urma „eternei campioane” HCM Constanta. Era cântecul de lebada al unei echipe care, daca nu reusise sa câstige titlul, macar il pierduse frumos. Instalarea spaniolului Mateo Garralda pe banca tehnica a vicecampioanei a marcat inceputul dezastrului pentru Stiinta MD. Isteria, lipsa de experienta (si nu numai de experienta) a noului antrenor, plus campania de transferari girata de Garralda cu complicitatea unei conduceri de club invizibile au facut din Stiinta o echipa de duzina, fara rezultate, public si perspectiva. O echipa care urla la luna. Ca omul-lup.
2) Uite cine ne conduce! Pe indivizi ii cunoasteti. Unii sunt conducatori de club, altii primari sau vice-primari, consilieri sau directori. Conduc sportul bacauan, direct sau indirect, pe banii nostri. Si il conduc ca vai de lume. Exemple? Ohoho! Ruina stadionului „Municipal”, groapa numita Polivalenta, finantarile cu cântec pe Legea 350/ 2005, gruparile-fantoma bugetofage gen Asociatia Victoria condusa de Toma Gabriel, „tovarasul” lui Vasile Jâmbu, dezinteresul manifestat fata de posibilitatea constituirii in Bacau al unui „Centru Regional de Excelenta” la fotbal ce ar duce, printre altele, la modernizarea, pe spezele FRF, a bazei „Lucretiu Avram”, tratarea cu sictir a unor actiuni precum „Hai sa jucarim” si „Tombola Sarbatorilor de Iarna”, managementul defectuos de la Bazinul Olimpic de Inot, iar lista s-ar putea lungi pâna haaat, in 2015! Mânati, ma!
3) „Satelit” fara semnal. In primavara trecuta, Sport Club Bacau, asociatie care, din 2010 incoace, a „papat” fara sa se deranjeze la stomac milioane de euro din banii publici, s-a dat de mai multe ori peste cap pentru ca „satelitul” sau sa promoveze din Liga a IV-a in esalonul trei. Zbaterea s-a dovedit inutila si total contraproductiva. Chiar daca pe teren a trecut mai intâi de contracandidata FCM Dinamo Onesti (printr-un autogol inscris in min. 87) si ulterior de adversara de la „baraj”, Vointa Ion Creanga, Sport Club II a ramas in Liga a IV-a. Din lipsa de bani. Si din lipsa de… semnal, conducatorii sai aflându-se la acea vreme la racoare, in loc izolat si cu zabrele.
4) Pierdut Gala. O declar nula. Sa vezi surpriza: in 2014, anul in care sportul bacauan a beneficiat de cea mai insemnata finantare nerambursabila pe Legea 350/ 2005, Primaria nu a mai organizat mult-trâmbitata Gala a Sportului. Iar asta chiar ca a fost de porc! Practic, s-a demonstrat ca Gala Sportului Bacauan era organizata nu DE, ci PENTRU Romeo Stavarache, primarul aflat acum la arest domiciliar. An de an, in decembrie, in timp ce unii performeri stateau in picioare, sprijinind peretii Centrului de Afaceri si/sau erau sariti din schema premierilor din neglijenta si nepasarea conducatorilor de club (e adevarat, doamna Marioara Radu?), „Cârmaciul” se urca semet pe scena pentru a da si primi Cupe. Acum, ca a coborât (definitiv) de pe scena, nu prea mai are ce da. Are doar de primit; la cât mai multi ani!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.