24 ianuarie 2025

Bacaul se pregateste, in premiera, de patru zile „de folk si blues continuu”

Ducu Bertzi, Emeric Imre, Adrian Sarmasan, Magda Puskas, SirBlues Vali Racila sunt doar câteva dintre confirmarile participarii la eveniment

Artisti renumiti de folk si blues din tara se vor afla in municipiul Bacau pentru patru zile, luna aceasta, dând curs invitatiei de participare la un eveniment premiera pentru orasul nostru.

Este vorba despre Salonul Muzicii Folk si Blues, manifestare pusa la cale de Asociatia Centrul National pentru Sanatate Permanenta (CENASPER), din Crihani, Magura, judetul Bacau, prin care reprezentantii acesteia isi doresc promovarea si pastrarea, spun ei, in inimile publicului larg, a Frumosului asa cum este el transmis prin cântec de catre artisi, precum si pastrarea, la „prezentul continuu” a spiritului creator al unor mari artisti (in special de pe meleaguri bacauane) care, astazi, fizic, nu mai sunt.
Astfel, prima editie a manifestarii, derulata sub numele de „Salonul de Toamna al Muzicii Folk si Blues” este dedicata cantautorului bacauan Gil Ionita (foto) si va avea loc in perioada 15-18 septembrie, la Gradina de Vara Villa Borghese din Bacau.



Evenimentul va reuni nume sonore ale muzicii folk si blues din tara, pâna la aceasta data peste 20 de artisi confirmând participarea.Printre acestia, vor incânta publicul Adrian Sarmasan (care-si va lansa si cel mai recent album, „Fata din povesti), Ducu Bertzi, Magda Puskas, Emeric Imre, SirBlues Vali Racila, Marcel Balan, Florin Tutuianu, Doina Lungoci-Boana, Tibi Ionita, Iulian Cântea si lista continua.

„Evenimentul se doreste a fi prima editie a Salonului si preconizam organizarea a patru astfel de evenimente pe an care, ca formula de reprezentare constituie o noutate pentru aceasta zona”, a spus Val Manescu, vicepresedinte CENASPER. „Am plecat de la premisa ca publicul tânar bacauan este doritor de muzica de calitate, dar si cu bucuria, pentru alte categorii de vârsta, de a retrai momente minunate ale tineretii”, a mai spus acesta.

Salonul Muzicii Folk si Blues este, totodata, un eveniment caritabil, anunta organizatorii, participarea publicului fiind pe baza de donatii, banii strânsi urmând sa fie indreptati catre proiecte cu caracter social. „Contam pe sustinerea sponsorilor si a partenerilor, precum si pe contributia generoasa a publicului pentru ca scopul final al manifestarii este acela ca fondurile rezultate sa fie utilizate pentru sprijinirea copiilor defavorizati, dar si a elitelor scolare”, a precizat Manescu.
Programul pe zile al Salonului de Toamna al Muzicii Folk si Blues va fi definitivat in perioada imediat urmatoare.

Gil Ionita a absolvit in 1975 Facultatea de Stiinte Juridice a Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Dupa absolvire a lucrat ca juristconsult la I.P.E.P Bacău, apoi ca avocat in cadrul Baroului Bacau. A inceput sa cânte la Onesti impreună cu Ion Moraru si Marcela Saftiuc insa lansarea sa ca solist de muzică folk s-a realizat in timpul studentiei, când a înfiintat, impreună cu Ion Moraru si Cezar Ionescu, grupul Folk 73. A participat la spectacolele Cenaclului Flacăra condus de Adrian Păunescu. Colaborarea la Cenaclul Flacăra s-a realizat in două etape: o primă perioada intre 1973 si 1975, si apoi, după o pauza de câtiva ani, intre 1981-1989. In 1983 a fost distins cu doua premii speciale ale Cenaclului, pentru creatie si compozitie. (Sursa https://www.facebook.com/gilionitaa/)



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img