13 ianuarie 2025

Bacaul se pregateste de faliment

Economia orasului trece prin cea mai neagra perioada de la Revolutie incoace

Sute de imobile din municipiul Bacau sunt scoase la inchiriat de catre proprietarii care in urma cu 3-4 ani faceau afaceri imobiliare pe bani grei. Expertii sustin ca economia locala traverseaza cea mai nefasta perioada de la Revolutie incoace si ca mersul prost al afacerilor ii determina pe chiriasi sa renunte la contracte. In doar un an – 2009 – firmele din municipiu au pierdut peste 500 de milioane de euro din cifra totala de afaceri (20 la suta). De la inceputul anului si pâna in prezent, numarul firmelor falimentate este de 10 ori mai mare decât in perioada similara a anului trecut. Colac peste pupaza, inclusiv un fost sediu apartinând partidului care pastoreste destinele municipalitatii a fost scos la mezat de catre proprietar.



Problemele economice cu care se confrunta municipiul de resedinta au pus pe chituci zeci de afaceri. Conform unui Raport publicat de Camera de Comert si Industrie, in numai un an – 2009 – cifra de afaceri totala inregistrata de firmele din municipiu s-a diminuat cu peste 500 de milioane de euro. Sute de spatii, ocupate altadata de firmele care intre timp au dat faliment, sunt scoase la mezat de proprietari, insa fara succes. Acestia afirma ca situatia economiei locale e atât de precara incât oricât ar lasa din pret clientii nu se arata interesati sa inchirieze un sediu pentru firma. "Cred ca se poate vedea cu ochiul liber ca sunt destule spatii libere in Bacau, fata de acum 3 ani când lucrurile mergeau altfel. In portofoliul nostru exista zeci de spatii scoase la inchiriat. Afacerile pur si simplu nu merg. Nimeni nu deschide daca nu se face un profit decent. Unele preturi sunt reduse la jumatate fata de anul trecut si tot nu exista clienti", a declarat Florin Dudau (Pro House). Acesta a apreciat ca trendul descendent al economiei locale face ca oamenii sa nu mai fie dispusi sa-si riste economiile in demararea de afaceri a caror reusita este improbabila.

"Lumea e cam sceptica"

Florin Popovici, vicepresedintele Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI), a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca perspectivele Bacaului nu sunt tocmai roz. "E o intreaga forfoteala in baza noastra de date. Avem zeci de spatii din care se iese si suntem obligati sa le scoatem la inchiriat. Pentru orasul nostru nu stiu ce sa zic. Lumea e cam sceptica. Trebuie sa ai curaj sa pleci la o afacere astazi", a apreciat Popovici, care a a mai spus ca pe fondul colapsului economic al urbei preturile la chirii s-au redus cu pâna la 35 la suta. "E o treaba veche, nu e de ieri de azi. In Bacau de un an de zile inchirierile nu mai merg", a precizat vicepresedintele UNAI.

Sediu scos la mezat

Situatia economica a municipiului a determinat unele partide sa renunte la sediile secundare in care au functionat. Astfel, sediul nr.2 al organizatiei municipale a PNL (str. I.S.Sturza nr.51) este scos la vânzare de luni bune. Reprezentantii partidului au dezvaluit pentru cotidianul Desteptarea ca imobilul nu apartine PNL, ci unor simpatizanti ai formatiunii politice. Terenul, in suprafata totala de 850 de metri patrati, este pretuit la 400 de euro/mp. In total 350 de mii de euro.

De 10 ori mai multe firme inchise

Potrivit datelor consemnate la Registrul Comertului, de la inceputul anului peste 6700 de firme din judet au fost radiate, comparativ cu doar 567 anul trecut. Cele mai multe firme care au dat faliment sunt din municipiul Bacau. Pâna de curând, afacerile derulate in Bacau aveau cea mai mare pondere in PIB-ul judetului. Intr-un singur an, cifra de afaceri a firmelor din judet s-a diminuat cu 1 miliarde de euro, din care 50 la suta reprezinta ponderea municipiului de resedinta. Intre 2008 si 2009, de exemplu, aproximativ 500 de firme din municipiul Bacau au falimentat. La finele lui 2009 in municipiu mai functionau doar 5500 de firme, fata de aproape 6000 in 2008. "E o contractie foarte mare. Sa pierzi 500 de milioane de euro intr-un an. Dar situatia e grava nu doar in municipiu, ci si in tara. Banii au scazut de unde puteau sa scada. Firmele bune, importante, nu s-au inchis. Foarte grav e pe zona IMM-urilor sau a microintreprinderilor. Oamenii nu mai au curajul sa faca afaceri", a declarat Mihai Tulbure, directorul Camerei de Comert si Industrie Bacau.

Judetul, al doilea din coada

Pe fondul picajului economic al municipiului, judetul Bacau a devenit codasul clasamentelor nationale in materie de venituri. Renumele de pol economic regional al Bacaului e una cu pamântul. Potrivit unei statistici prezentate de Ministerul Finantelor, judetul Bacau e al doilea din tara din punctul de vedere al scaderii veniturilor. Intre 2010 si 2009, veniturile aduse de judet la bugetul statului au scazut cu peste 30 la suta. Doar judetul Bihor depaseste Bacaul, cu o scadere de peste 31 la suta. Cel mai apropiat judet in materie de diminuare a veniturilor este Timisul care a inregistrat insa o scadere de doar 8,3 la suta a veniturilor pe primele 8 luni ale lui 2010 comparativ cu aceeasi perioada din 2009.

Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img