23 octombrie 2024
ActualitateBacaul, raiul cainilor vagabonzi

Bacaul, raiul cainilor vagabonzi

Spitalele cheltuie sume imense cu vaccinarea antirabica

In doar o luna si jumatate la sectia Boli Infectioase Adulti a Spitalului Judetean de Urgenta au ajuns 48 de pacienti muscati de caini. Haite de maidanezi isi fac veacul chiar in curtea spitalului. Reprezentantul Primariei Bacau sustine ca nu poate actiona din cauza unor medici. Cu un pacient muscat de caine spitalul cheltuie intre 300 si 1.000 de lei.



Daca in urma cu mai multa vreme cainii vagabonzi puteau fi vazuti, in general, prin cartiere sau la marginea orasului, acum ii intalnesti mergand in haita si prin centrul Bacaului. Zeci de patrupezi isi fac veacul prin Parcul aGeorgeta si Mircea Cancicov”, pe strazile centrale ori chiar prin curtea Spitalului Judetean de Urgenta. Si nu putini dintre ei sunt foarte agresivi, astfel ca destul de multe persoane au ajuns la spital dupa ce au fost acompostate” de coltii lor. Numai in octombrie si in prima jumatate a lunii noiembrie la sectia Boli Infectioase Adulti a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) s-au prezentat cu plagi provocate de caini vagabonzi sau alte animale, posibile purtatoare ale virusului turbarii (rabie), 67 de pacienti. Dintre acestia, 48 au fost muscati de caini, 13-pisici, 2-cal si cate unul de soarece, vulpe turbata, urs ori sobolan. Anul acesta, trimestrial la sectia amintita s-au inregistrat peste 200 de pacienti care au necesitat vaccinarea antirabica, deoarece au fost agresati, marea majoritate, de caini vagabonzi. Dar si copii au fost atacati de maidanezi sau alte animale. La sectia Boli Infectioase a Spitalului de Pediatrie, in primul semestru au fost adusi aproape 100 de copii cu diverse muscaturi. Dintre ei, 81 au fost muscati de caini, 6-pisici, 6-cai, 3-miel turbat, 2-vulpi si unul, de sobolan. Anul trecut nu mai putin de 537 adulti si 278 copii au fost muscati de caini iar 76, respectiv 24, de pisici. aAnul acesta la noi in sectie a fost aproximativ aceeasi adresabilitate pentru vaccinarea antirabica, ne-a spus doctorita Alina Lupu, medic-sef, sectia Boli Infectioase Adulti. Practic, se mentine constant numarul persoanelor agresate de animale”. Si la Infectioase Copii situatia este aceeasi. aNu a crescut numarul cazurilor, dar nici nu a scazut, este acelasi ca in anii anteriori”, declara si doctorita Lucia Mihailescu, sefa sectiei Boli Infectioase Copii.

Iubitorii de animale impiedica
serviciul de ecarisaj

Viorica Marcu, director al Directiei de Spatii Verzi si Salubritate, ne-a confirmat ca este la curent si cu situatia din curtea Spitalului Judetean de Urgenta, dar ca, din nefericire, prea multe nu se pot face. „Se manifesta o mare rezistenta si opozitie din partea iubitorilor de animale, mai ales a doua doctorite din spital. Odata una dintre ele s-a asezat in fata masinii de la noi pentru a impiedica luarea cainilor vagabonzi din curtea spitalului. Este o problema, si nici legislatia nu ne ajuta, fiind interzisa eutanasierea animalelor”, a declarat Viorica Marcu. In ceea ce priveste eventualele solutii de rezolvare a problemei maidanezilor, directorul spatiilor verzi si al salubritatii admite ca optiunile sunt extrem de limitate: „Ar trebui marit numarul de adaposturi, dar este o chestiune de durata. S-a mai facut un adapost provizoriu in cartierul CFR, iar celalalt este in reabilitare si va fi functional in doua saptamani. Oricum, toti cainii care intra in adaposturi sunt sterilizati, prin urmare este imposibila reproducerea. Asteptam o modificare a legislatiei, in sensul acordarii de fonduri catre ONG-urile iubitorilor de animale, care sa preia macar o parte dintre aceste responsabilitati”. Chestiunea adoptiei animalelor fara stapan a fost caracterizata de Viorica Marcu drept o poveste, caci nu se pune problema gasirii de stapani pentru miile de animale care haladuiesc peste tot prin oras.

Suferinta pentru victime,
cheltuieli mari pentru spital

Daca animalul este necunoscut sau suspect de turbare, atunci victima va trebui sa suporte inocularea a cinci-sapte doze de vaccin antirabic la anumite intervale de timp, intr-o perioada de 10 zile. Dar unii pacienti trebuie sa fie supusi unei terapii si mai complexe. aCei care au plagi multiple, in zone cu vascularizatie mare, ca de exemplu, fata, mainile sau organele genitale, ori daca animalul care i-a muscat a murit, in plus de vaccin urmeaza terapia cu ser antirabic si cu antibiotice”, a mai spus doctorita Adina Lupu. Tratamentul este gratuit pentru pacient. Pentru spital, insa, costurile sunt destul de mari, el consumand sume importante cu ingrijirea celor muscati de animale. Cu injectarea a cinci doze obisnuite spitalul cheltuie peste 300 lei, dar serul antirabic este si mai costisitor, pretul unui flacon fiind de 400 lei. Pentru un pacient trebuie intre un flacon si jumatate si doua flacoane, astfel ca se ridica si la 800 lei cheltuielile doar cu serul. Daca adaugam la aceste cheltuieli si pe cele efectuate cu administrarea antibioticelor, practic, tratamentul unui pacient se apropie de o mie de lei. Elena Tintaru / Emilian Berceanu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img