15 noiembrie 2024

Bacaul nu va avea curand Radioterapie

Bolnavii de cancer sunt disperati

De peste un an bolnavii de cancer sunt plimbati prin tara, pentru ca la Spitalul Judetean de Urgenta nu este aparat de radioterapie. La spitalele din tara pot fi programati abia peste cinci sau sase luni. Se incearca acum un parteneriat public-privat pentru achizitionarea unui aparat.

Bolnavii de cancer, care trebuie sa faca radioterapie, alearga prin tara disperati de la un spital la altul, pentru a fi programati la acest tratament. Si aceasta deoarece aparatul de cobaltoterapie de la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) nu mai functioneaza de multa vreme. Prin urmare, bolnavii sunt nevoiti sa se adreseze altor spitale, dar la acestea sunt liste lungi de asteptare. "Tatal meu are 64 de ani si face acum citostatice. Termina acest tratament in luna aprilie 2012. Stiind situatia de la noi, m-am interesat intai la Iasi. De aici mi-au spus sa revin cu telefonul prin iunie sau iulie. Am dat telefon peste tot prin tara, inclusiv la Timisoara. Cei de acolo au ramas foarte surprinsi ca la noi conducerea spitalului nu s-a preocupat sa aduca un aparat nou si mi-au spus ca au si ei multi bolnavi programati. La toate spitalele din tara pe care le-am contactat mi-au spus ca au programari pentru cel putin cinci sau sase luni. Este jale! Nu mai stim unde sa mergem. Bolnavii plang disperati, la fel si familiile lor! Mi se rupe sufletul cand ma gandesc ca tatal meu ar putea sa nu aiba sansa de a beneficia si de radioterapie si sa moara cu zile!", ne-a spus, cu lacrimi in ochi, Livia M.



"Este atata nepasare!"

Fiica bolnavului este revoltata ca aceasta situatie dureaza de foarte mult timp si ca nu i se da nicio speranta. "Este atata nepasare! Nici conducerea spitalului si nici Consiliul Judetean nu au fost in stare sa aduca pana acum un aparat de radioterapie?! De cel putin doi ani este aceasta problema. De la spital ni se raspunde mereu sa asteptam. Dar un bolnav de cancer poate astepta luni in sir ca sa intre la terapie?!", mai afirma, vadit revoltata, Livia M. Dar lucrurile nu se vor rezolva curand, din pacate. “Am contactat o societate de experti din Bucuresti, care sa intocmeasca o documentatie pentru activitatea nucleara, ne-a declarat Mirela Romanet, purtator de cuvant al SJU Bacau. Trebuie sa ne propuna trei solutii pentru a incheia un parteneriat public-privat. Nu excludem nicio posibilitate, nici chiar pe cea a concesionarii. Documentatia va fi depusa la departamentul tehnic al Consiliului Judetean Bacau (institutia care are in administrare SJU Bacau, n.r.). Vom merge pe solutia care va fi aprobata de consilierii judeteni.”

Investitie amanata de cinci ani

Sectia Radioterapie s-a inchis in primavara anului 2010. De atunci, bolnavii sunt nevoiti sa astepte pe liste de prioritati ale altor centre din tara. Pentru sectia a carei functionare a fost interzisa de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare (CNCAN), deoarece nu mai corespundea normelor, nu s-a gasit inca o solutie. Pentru ca sectia sa fie redeschisa ar fi nevoie de o investitie in valoare de 8 milioane de euro in cladire si aparatura. In urma cu 5 ani s-a aprobat de catre guvern chiar fila de buget cu aceasta destinatie, dar banii nu au mai ajuns niciodata la SJU. Singura speranta o reprezinta parteneriatul public-privat, pentru a carui punere in practica se fac acum demersuri. Din pacate, va fi prea tarziu pentru multi bolnavi care nu-si permit tratamente in alte orase sau asteptarea de pe nesfarsitele liste cu pacienti programati.
Elena Tintaru
Doina Mincu




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014