La grupa mare „A”, condusă de educatoarele Nadia Galiș și Ancuța Vieru, din cadrul Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 29 Bacău, s-a derulat proiectul „Orașul meu”, pe parcursul întregii săptămâni trecute. Povestea de viață a fiecărui copil începe aici, în orașul Bacău. Copiii noștri se bucură de orice poveste despre orice, de soare, de lună, de ninsoare, de ploaie, de păsări, de culoare şi de tot ceea ce noi, adulții, nu vedem că avem în jurul nostru. Proiectul „Orașul meu” oferă celor mici oportunitatea cunoaşterii oraşului natal şi a exprimării, prin culoare, tehnică, originalitate, creativitate, a viziunii lor faţă de comunitatea în care trăiesc.
Pe jos orașul este mai frumos, iar noi, educatoarele, ne-am propus ca scurta, dar nu singura noastră vizită prin oraș să nască în sufletele minunate, inocente și sincere ale copiilor sentimentul de mândrie, de apartenență, de „la noi la Bacau”, de acasă.
Și da, Bacăul nu este gri ! Bacăul este culoare, veselie, mirare, istorie, lumină, magie, bunici, claxon, cântec pe stradă, joacă în parc, porumbei, dor și amintire, vers, povești spuse și nespuse, frânturi de viață, plimbări, întâlniri, viitor… copii care strigă pe stradă: „Bacău!”, „România!”, „Uauuu, am descoperit Bacăul !!!”
Arătați copiilor, pe jos, Bacăul, duceți-i la teatru, în parc, la muzee, la biserică, așezați-vă pe o bancă și povestiți-le despre tradiții, cultură, personalități, clădiri … sunt lucruri mici, mărunte, dar stiți cum se adună? … azi un pic, mâine un pic și sentimentul de mândrie crește, povestea despre el/ noi se conturează, vedem lumea prin ochii de adult, dar și de copil. Cultivarea sentimentului de apartenență, promovarea valorilor morale specifice poporului român, dezvoltarea sentimentelor de admirație și prețuire față de valorile locale și naționale fac parte din povestea de istorie a poporului nostru, din povestea de viață a fiecăruia dintre noi, adult sau copil și pe care e păcat să nu o aflăm, să o prețuim, să o trăim. Poarta către viitor se deschide cunoscând trecutul și înțelegând prezentul.
educator Nadia Galiș
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.