* la manifestări este prezentă Irina Chiose, strănepoata savantului * prima zi, 23 iunie, a fost dedicată evocării personalității celui omagiat; ziua a doua are în program dezvelirea bustului savantului și un pelerinaj la mormântul acestuia, din satul Brad
Personalitatea economistului, statisticianului, profesorului și omului politic Ion Ionescu de la Brad, primul agronom român și întemeietorul învățământului agricol și silvic din țara noastră, a fost evocată sâmbătă, 23 iunie, în Bacău, la cel de-al XXVI-lea Simpozion Național de Istorie și Retrologie Agrară din România, cu prilejul bicentenarulul nașterii savantului. Evenimentul a avut loc la Universitatea „Vasile Alecsandri”, în organizarea filialelor din Bacău ale Asociației Generale a Arhiviștilor și Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară din România (SIRAR), cu sprijinul Consiliului Județean.
La lucrările simpozionului, la invitația președintelui Filialei Bacău a SIRAR, prof. Vilică Munteanu, au participat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Alexandru Potor, care a transmis mesajul ministrului Petre Daea, președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice – prof. univ. dr. Valeriu Tabără, președintele Consiliului Județean Bacău – dr. Sorin Brașoveanu, președintele SIRAR – dr. Valentin-Mihai Bohatereț, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – Laurențiu Baciu și decanul Facultății de Agronomie a Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Ion Ionescu de la Brad din Iași – prof. univ. dr Costel Samuil.
De asemenea, au fost prezenți manageri și reprezentanți ai Direcției Agricole Bacău, ai unor instituții muzeale din Bacău (complexurile muzeale „Iulian Antonescu” și „Ion Borcea”), ai Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni (Neamț), dar și reprezentanți ai unor filiale SIRAR din țară, precum și personalităţi din companii şi societăti de producţie din agricultură şi de industrializare a produselor agricole.
O surpriză pentru toți participanții a fost prezența la manifestări a strănepoatei marelui savant, Irina Chiose, venită special din SUA pentru acest eveniment.
Cu acest prilej au fost difuzate volumul cu toate comunicările din programul simpozionului și un volum editat recent de ing. Ion Măzăreanu și dedicat savantului. De asemenea, s-a bătut o medalie care are pe avers chipul lui Ion Ionescu de la Brad, iar pe revers sunt trecute principalele sale funcții, și a fost realizată o insignă din alamă patinată cu chipul savantului și cu datele bicentenarului.
Manifestarea de sâmbătă a fost și un prilej în care Filiala SIRAR Bacău la omagiat și pe fondatorului ei, profesorul Jan Ciută, care acum câteva zile a împlinit 90 de ani.
Manfestările Bicentenarului continuă duminică, 24 iunie
Duminică, 24 iunie, participanții la simpozion vor dezveli un bust al lui Ion Ionescu de la Brad, amplasat în curtea instituțiilor agricole din Bacău, apoi vor pleca în pelerinaj în satul Brad (comuna Negri). Acolo, vor păstra un moment de reculegere la mormântul savantului și vor dezveli o efigie de bronz plasată pe monumentul funerar. Participanții vor asista și la prezentarea cetății Zargidava și vor vizita un pavilion al Grupului de Inițiativă Locală „Colinele Tutovei”.
”Avem nevoie de modele în toate activitățile noastre. Deci să ne aducem aminte și de înaintașii care au modelat agricultura românească și învățământul agricol românesc. Problemele din agricultură nu dispar. Iar educația în agricultură este una dintre acestea, ca și pe timpul lui Ion Ionescu de la Brad. Tineretul avea și atunci probleme, ca și astăzi. Educația agricolă ar trebui să aibă mereu un rol important. Pe tineri trebuie să-i îndrumăm către agricultură, iar o soluție este să sprijinim mai mult liceele agriole”.
Alexandru Potor, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.