Unda de soc ce insoteste prabusirea economica a municipiului Bacau a fost inregistrata inclusiv de presa din Bucuresti. Intr-o analiza publicata in Ziarul Financiar, Cristian Hostiuc, directorul editorial al publicatiei, a semnalat ca orasul condus de primarul PNL Romeo Stavarache este „cenusiu, crapat, fara investitori”. Hostiuc a apreciat ca Bacaul a ajuns o zona „care traieste din supermarketuri si din dealerii auto”. Reputatul jurnalist este corealizatorul emisiunii „Dupa 20 de ani”, difuzata in fiecare duminica, de la ora 10.00, de postul Pro TV.
Presa economica din Bucuresti sesizeaza picajul economic accentuat pe care-l traverseaza municipiul Bacau. Intr-o analiza publicata duminica, 22 aprilie, Cristian Hostiuc – directorul editorial al Ziarului Financiar – a trecut in revista activitatea mai multor primari din tara care se prezinta in fata alegatorilor pentru a solicita un nou mandat (al treilea, in cele mai multe dintre cazuri). Printre edilii "radiografiati" de reputatul jurnalist s-au numarat Stefan "Pinalti" (Piatra Neamt), Romeo Stavarache (Bacau), dar si presedintii consiliilor judetene Vrancea (Marian Oprisan), respectiv Teleorman (Liviu Dragnea).
In viziunea directorului editorial al Ziarului Financiar, Bacaul lui Stavarache este "cenusiu, crapat, fara investitori". Hostiuc s-a aratat nedumerit de faptul ca desi municipiul de pe Bistrita este condus de un primar PNL, economia locala e mai degraba la pamânt. "Romeo Stavarache, primarul PNL al Bacaului de opt ani, probabil ca va cere un nou mandat. Iar Bacaul este cenusiu, crapat, fara investitori, o zona economica care traieste din supermarketuri si din dealerii auto. Si este un primar liberal. Ar fi trebuit ca toata zona sa duduie de activitate economica", a remarcat Cristian Hostiuc, in materialul "Sunteti vinovati! De cum arata orasul vostru, de primarul vostru si de tara voastra".
Primarii, responsabili de soarta oraselor pe care le conduc
Jurnalistul a atras atentia ca alegatorii au o mare responsabilitate la urne, de votul exprimat depinzând – in buna masura – soarta comunitatilor locale, modul in care acestea sunt capabile sa-si croiasca un destin economic. Hostiuc a consemnat ca principalii vinovati de blocajele economice in care se regasesc cele mai multe orase din tara sunt primarii. Acestia – sustine directorul editorial al Ziarului Financiar – s-au dovedit incapabili sa atraga investitii directe si, prin acestea, sa creeze noi locuri de munca. "Gânditi-va ca edilii locali, cei pe care trebuie sa-i alegeti pe 10 iunie, au pe mâna anual 44 de miliarde de lei, adic? 10 miliarde de euro. In patru ani, prin conturile institutiilor pe care le conduc au trecut 40 de miliarde de euro. Cu banii astia construiai înca o Românie, daca ar fi sa ne uitam putin intr-un deceniu de pe vremea lui Ceausescu. Ce au facut cu banii, de orasele lor sunt cenusii, de oamenii sunt nemultumiti de veniturile pe care le câstiga, de serviciile pe care le primesc in schimbul impozitelor si taxelor pe care statul le retine lunar? Pai de unde bani pentru ca scolile sau spitalele sa arate mai bine, daca tu, ca primar, ca sef al consiliului judetean, un tartor al intregului judet, nici nu-ti pui problema sa aduci tu investitori care sa angajeze oameni, sa dea drumul la productie si dupa aia sa ai de unde lua taxe si impozite", scrie Hostiuc in analiza citata.
Jurnalistul a conchis semnalând importanta participarii la vot a alegatorilor: "Voi sunteti vinovati de cum arata orasul vostru sau de jobul pe care il aveti. Pentru ca nu va duceti la vot, ca nu-i cereti socoteala celui pe care il alegeti an de an sau o data la patru ani, pentru ca prin votul vostru nu ii sanctionati pe cei care nu v-au facut nimic in oras sau pe cei care va fura".
Ne-a ingropat in supermarketuri!
Analiza lui Hostiuc, confirmata chiar de primarul Stavarache
Observatiile consemnate de directorul editorial al Ziarului Financiar au fost confirmate, paradoxal sau nu, chiar de primarul in functie al Bacaului. In toamna lui 2011, Stavarache primea din partea unei reviste de administratie editate de PNL, la Brasov, titlul de primarul anului. Premiul blatuit a fost acordat in baza unei liste cu "realizari" intocmite de primarul Stavarache si transmise juriului, care nu a mai verificat veridicitatea continutului respectivei liste (n.r. – vezi articol: «Minciunica» de Bacau si-a "croit" diploma de cel mai bun primar pe filiera PNL).
La capitolul investitii, primarul Bacaului a insiruit – cu acribie – toate supermarketurile inaugurate in Bacau in timpul celor doua mandate ale sale. Plus o minciuna: ipotetica investitie in municipiul Bacau realizata de o companie de prelucrare a lemnului – Holzindustrie Schweighofer. Investitia firmei austriece nu s-a mai realizat niciodata in municipiul Bacau. In schimb, renumita companie de prelucrare a lemnului a realizat o investitii de proportii in orasul Comanesti, condus de asemenea de un primar PNL. Bacaul lui Stavarache a fost invadat de supermarketuri, acestea punând practic cruce comertului de cartier. In ultimii 8 ani, in municipiul Bacau nu a fost realizata nicio investitie directa, cu crearea de locuri de munca in zona productiei.
SUBMINAREA ECONOMIEI BACAUANE:
Bacauanii platesc imprumuturile, sucevenii pleaca cu banii, clientii politici culeg praful de pe toba
In ultimii 8 ani, municipalitatea bacauana a pus in opera un sistem de lucru administrativ care a adus Bacaul pe un loc codas in regiune, din punct de vedere economic. Marile contracte publice din ultimii ani au fost directionate, fara deosebire, catre firme din afara Bacaului. Sute de milioane de euro au intrat in conturile unor societati din Suceava, Botosani, Brasov, Galati etc., in timp ce firmele de traditie din municipiu au fost "izgonite" din peisajul economic local. Contractele au fost atribuite cu cântec, existând tot timpul suspiciuni de frauda, de favorizare a unor ofertanti in detrimentul altora si chiar de masluire a caietelor de sarcini. Construirea grupurilor de cogenerare de la CET, a podului de la Serbanesti, a Spitalului Municipal, dar si borduriada din vara lui 2011 sunt doar câteva exemple din dezastrul economic provocat, in plan local, de administratia Stavarache (n.r. – pentru mai multe detalii, vezi articolul: "Economia Bacaului, subminata de Primarie: Cum s-au facut mari, pe banii bacauanilor, firme din Botosani, Suceava, Galati, Brasov…").
Lucrarile tehnico-edilitare relativ obisnuite, dar si contractele de prestari servicii, au revenit unor firme patronate de membri ai organizatiei politice PNL Bacau condusa – sa nu uitam! – de primarul Romeo Stavarache. Printre clientii politici de traditie ai municipalitatii se numara firmele controlate de Liviu Goian (vicepresedintele organizatiei municipale a PNL), Ion Rotaru (vicepresedintele PNL Bacau), Claudiu Nastasa (secretarul general al PNL Bacau), Cezar Raduinea (membru in biroul politic al municipalei PNL), Gica Vlasie (unul din finantatorii de seama ai PNL), Lucian Ciubotariu (consilier local PNL si tipograful oficial al partidului), Ionel Palar (deputat PNL de Bacau) etc.
Situatia economica a Bacaului e cu atât mai complicata cu cât intre 2004 si 2012, datoria publica a municipiului a crescut de 15-20 de ori. Banii imprumutati au ajuns in buzunarele firmelor din afara Bacaului, câstigatoarele marilor contracte publice scoase la licitatie de Primarie. Bacauanii au ramas sa plateasca imprumuturile apasatoare contractate de administratia Stavarache.
Cine este Cristian Hostiuc
Director editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc s-a nascut in Suceava, in 1969. Din 2000 lucreaza pentru Ziarul Financiar, una dintre cele mai prestigioase publicatii economice din tara. A absolvit Facultatea de Finante – Banci a Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Intre 1994 si 2000 a lucrat pentru agentia de stiri Mediafax. Hostiuc este unul dintre realizatorii emisiunii "Dupa 20 de ani", difuzata de Pro TV in fiecare duminica dimineata, de la ora 10.00.
Lucian Bogdanel