Luni seara, de la ora 18.00, în Aula Universităţii „Vasile Alecsandri”, s-a deschis oficial Olimpiada Națională de Agricultură, organizată în acest an în Bacău, pe două domenii: Creșterea animalelor și Cultura plantelor. Participă efectiv în competiție peste 80 de elevi din toată țara, din clasele a XI-a și a XII-a, care au venit însoțiți de 31 de profesori. Bacăul are în concus patru elevi: trei pe Cultura plantelor și unul pe Creșterea animalelor. Aceștia sunt de la Parincea (doi), Sascut și Făget.
La deschiderea oficială au participat reprezentanţi ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Bacău, Primăriei Bacău, Direcţiei Judeţene de Agricultură, ai Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, membri ai Comitetului Local de Dezvoltare a învăţământului profesional şi tehnic Bacău, reprezentanţi ai sponsorilor şi organizatorilor, precum şi directori şi cadre didactice din învăţământul profesional şi tehnic. Festivitatea de deschidere a inclus şi un scurt program artistic oferit de elevii de la Colegiul Naţional de Artă „George Apostu” Bacău.
Organizatorii principali ai etapei naționale pe această olimpiadă care are loc în Bacău sunt Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău și Liceul Tehnologic „Grigore Antipa” Bacău (unde se vor desfășura și probele de concurs), alături de Liceul Tehnologic „G.J. Cancicov” Parincea și Liceul Tehnologic „J. M. Elias” Sascut.
Comisie complexă
Comisia Centrală care va asigura desfăşurarea olimpiadei şi evaluarea participanţilor este formată din: preşedinte – prof. univ. dr. Ioan Viorel Raţi, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, preşedinte executiv – prof. Mircea Corlăţeanu, inspector şcolar pe discipline tehnice de la Inspectoratul Școlar Județean Neamţ, secretar – prof. Mihaela Ciuchi, inspectorul şcolar pentru învăţământ profesional şi tehnic de la Inspectoratul Școlar Județean Bacău, secretar ştiinţific – Irimia Gabriela de la Centrul Național de Evaluare și Examinare Bucureşti şi doi traducători pe ambele domenii ale olimpiadei din Bacău, pentru elevii care solicită subiecte în limba maternă (maghiară), respectiv prof. Constantinescu Herman de la Liceul Tehnologic „Apor Peter” Târgu Secuiesc, Covasna, şi Vizi Hajnalka de la Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imre” Sânmartin, Harghita. Sunt, în Bacău, totodată, și 9 membri evaluatori pe domeniul Cultura plantelor şi 8 membri evaluatori pe Creşterea animalelor. Aceștia provin de la diferite licee cu profil agricol din ţară (Argeş, Arad, Botoşani, Dolj, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Vaslui, Suceava, Hunedoara, Bihor etc.).
Două probe de concurs
Programul olimpiadei cuprinde două probe de concurs: astăzi, 23 aprilie – proba scrisă (între orele 9.00-12.00) şi pe 25 aprilie – proba practică (în același interval orar). Pentru proba practică, pregătirea a necesitat un efort deosebit din partea organizatorilor, deoarece la cele două domenii materialele de lucru sunt total diferite. De exemplu, pentru proba Creşterea animalelor au fost pregătite schelete de animale, medicamente de uz veterinar, instrumentar folosit pentru intervenţii obstetricale la animale, instrumentar pentru administrarea medicamentelor etc, iar la Cultura plantelor sunt puse la dispoziția elevilor participanți diverse seminţe, răsaduri, instrumente pentru determinarea temperaturii, texturii solului, pentru diferite lucrări de întreţinere etc. Pentru aceste probe practice sprijină competiția și cele două licee cu profil agricol din judeţ – Liceul Tehnologic „G. J. Cancicov” Parincea şi Liceul Tehnologic „J. M. Elias” Sascut -, alături de Holdingul Agricola Internaţional Bacău. De asemenea, S.C. Transport Public S.A. Bacău va facilita transportul gratuit al tuturor participanţilor în municipiul Bacău, pe toată durata desfăşurării olimpiadei.
Pauză, doar miercuri
Miercuri, 24 aprilie, în pauza dintre cele două probe, toţi participanţii vor cunoaşte câteva puncte de atracţie turistică din judeţ, fiind planificată vizitarea Salinei de la Târgu Ocna, a oraşului Slănic Moldova şi a Complexului de la Borzeşti. Premierea câştigătorilor va avea loc, joi, după ora 16.00, în sala de festivităţi de la Liceul Tehnologic „Dumitru Mangeron” Bacău.
„Sunt aici în Bacău cei mai buni elevi din țară pe cele două domenii, elevi care s-au calificat în etapele anterioare ale olimpiadei organizate în județele lor. Se vor acorda trei premii, I, II și III, la fiecare nivel de clasă, dar și mențiuni ce sunt stabilite în funcție de numărul de participanți, adică 2 sau maximum 3 mențiuni la fiecare clasă. Prima probă, cea scrisă, este eliminatorie, adică pot participa la a doua probă, cea practică, doar elevii care au peste 50 de puncte, conform regulamentului de organizare al Olimpiadei Naționale din aria curiculară «Tehnologii», din care fac parte și aceste două domenii care sunt organizate aici, în Bacău. Le urăm succes tuturor participanților și rezultate frumoase.”
prof. Mircea Corlăţeanu, președintele executiv al Comisiei Centrale, inspector şcolar pe discipline tehnice de la Inspectoratul Școlar Județean Neamţ