In Consiliul Judetean (CJ) si in Prefectura se vorbeste numai despre "desfiintare". Desfiintarea unor directii si a unor posturi. Unii s-au apucat de plans: mai au putin pana la pensie. Vor ramane doar directiile care gestioneaza proiecte europene. In afara de acestea, vor mai fi, poate, doi contabili, un informatician si trei portari.
S-a terminat vara, politicienii se intorc la munca si incep, de luni, negocierile pe comasarea alegerilor. Intentia este ca "localele" sa fie impinse spre toamna 2012, iar pana atunci sa aiba loc "regionalizarea", adica reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, care presupune impartirea in regiuni, cu desfiintarea judetelor. "Se va face, toata lumea e convinsa!" spun sefii de institutii. In CJ, Prefectura si in deconcentrate e, deja, agitatie mare. Unii plang ca isi pierd slujba, altii trag sfori sa se salveze. Au aflat ca in ministere se lucreaza la noua schema. "Nu am primit nimic oficial, la noi nu a ajuns nimic, declara Maricica Luminita Cosa, vicepresedinte al CJ Bacau. Sunt niste zvonuri, dar conform Legii 215 a administratiei publice locale, consilierii judeteni trebuie sa-si incheie mandatul de 4 ani pentru care au fost alesi." Directiile si inspectoratele judetene vor fi transformate in simple oficii de Bacau, in servicii sau birouri locale, subordonate directiilor regionale din Iasi. Prin urmare, directorii executivi vor fi sefi de oficiu, iar adjunctii vor ramane fara functie de conducere.
Raman doar gestionarii de fonduri UE
CJ Bacau va fi mentinut pana la incheierea mandatului, dar va pastra doar activitatile care au legatura cu proiectele europene. Multe atributii sau institutii vor fi transferate primariilor. Muzeele, de exemplu, vor fi preluate de autoritatile locale. Eliberarea autorizatiilor de construire va fi, de asemenea, sarcina primariilor, ceea ce va creste foarte mult puterea edililor. Daca legislatia se modifica in sensul acesta, dispar si "Investitiile", si "Urbanismul" din CJ. Drumurile sunt administrate de SPJD, care poate fi trecut direct in subordinea Consiliului Regional de Nord-Est. DGASPC Bacau va preda serviciile sociale primariilor urbane, iar acolo unde exista centre de asistenta in comune – Ungureni, Rachitoasa, Parincea -, celor rurale. Ce rol va mai avea, atunci, CJ Bacau? Tocmai pentru ca nu prea va avea atributii va fi restrans si transformat in directie, condusa de un sef numit, nu ales, prin urmare nu va mai reprezenta o miza politica. Apropo, ce va mai imparti USL la nivelul fostului judet Bacau? Ce functii, care fonduri? Cat de importante vor mai fi organizatiile locale de partid? Totul va fi coordonat de la Iasi, prin Consiliul Regional, format, probabil, din 50-60 de membri, din care 15 consilieri din zona Bacaului.
Regionalizarea "ne scapa de paraziti"
Nici Prefectura Bacau nu va mai exista, urmand sa se transforme in "directie prefecturala", cu cel mult 20 de salariati. Angajatii stiu deja ca, de saptamana viitoare, "incepe nebunia", iar din toamna "vine tavalugul". Unii au fost sfatuiti sa-si caute loc de munca de pe acum. Oamenii sustin ca va fi foarte greu pentru bugetari, avand in vedere ca si CJ, si deconcentratele vor intra la apa. "Care e problema? Sunt destui in CJ care ard gazul de pomana, afirma Constantin Scripat, prefectul judetului. Subiectul e deschis, si pentru CJ, si pentru Prefectura, dar nu se stie nimic concret. Regionalizarea si descentralizarea sunt benefice pentru ca ne scapa de paraziti." Constantin Scripat e convins ca institutiile vor fi mai eficiente si ca angajatii vor fi mai motivati decat in clipa de fata. "Si daca regionalizarea se va face, ce-i asa mare suparare? Oamenii capabili si harnici isi vor gasi loc de munca. Ceilalti pot sa tremure, e chiar benefic. Sunt pline, deconcentratele, de cumetri si de fini!"
"Unde e puterea, acolo sunt si banii!
"E adevarat, toate ministerele isi regandesc structurile. Li s-a dat dispozitie sa lucreze la noua organizare plecand de la perspectiva regionalizarii", a recunoscut Ioan Chiriac, directorul DADR. In reorganizarea agriculturii, "primul pas a fost facut odata cu ordinul ministrului Valeriu Tabara de infiintare a Comitetului de Coordonare a Administratiei Agricole" arata seful DADR Bacau. Comitetul respectiv acopera toate institutiile din agricultura: DADR, APIA, OJPDRP, ORSA, OJSPA etc. Cat priveste regionalizarea, "sunt nemultumit si nu cred ca asa trebuie rezolvata problema. Sa duci toate institutiile intr-un punct inseamna sa creezi facilitati acelei zone si sa le dezavantajezi pe celelalte. Unde e puterea, acolo sunt si banii!" Ioan Chiriac arata ca judetul Bacau are o infrastructura mult mai buna decat Iasiul: "Avem cladiri si laboratoare moderne – de bacteriologie si chimie – facute cu fonduri europene. Nu s-a straduit Iasiul sa atraga fonduri! Sunt imobile ale MADR. De ce sa le lasi goale si sa cheltuiesti cu intretinerea lor, ca sa construiesti altele in Iasi? Eu cred ca cel mai bine plasat e Bacaul."
Silvia Patrascanu
Directia regionala pentru sanatate publica ar trebui sa fie la Bacau
Intre deconcentratele restructurate in prima serie se afla, sustin surse din Prefectura, si Directia de Sanatate Publica (DSP), care ar urma sa fie transformata in serviciu de sanatate in cadrul Directiei Prefecturale Bacau. Se spune ca "a venit si hartia". Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP), dr. Mihaela Popescu, ne-a declarat ca nu are cunostinta despre o reorganizare a institutiei pe care o conduce. „Am auzit ca sunt niste zvonuri. Tot ce am primit noi a fost o adresa in care ni se cere sa desemnam pentru un curs 15 angajati ale caror atributii ar putea fi exercitate si in cadrul autoritatilor locale. Discutii despre descentralizare au mai fost. Noi ne-am gandit ca, vorbindu-se despre asta, este firesc sa pregatim oamenii din subunitatile din Moinesti si Onesti.” Directorul DSP a mai spus ca se discuta si despre regionalizare. „In cazul in care se va realiza asta, noi, ca bacauani, ar trebui sa ne unim fortele ca directia regionala sa fie la Bacau.” Dr. Popescu este de parere ca DSP Bacau are atuurile unei directii regionale, deoarece detine o cladire incapatoare si sta bine la capitolul dotare si personal (din 141 de angajati, 29 sunt medici). Un al doilea argument ar fi de ordin geografic. „Suntem in mijlocul Moldovei, la E 85”. In ceea ce priveste transformarea DSP intr-un serviciu in cadrul CJ sau al Prefecturii, au fost discutii anul trecut, in perioada in care spitalele publice au fost preluate de administratiile locale. Se vorbea despre infiintarea unor „divizii medicale” care sa coordoneze activitatea spitalelor. In judetul Bacau, spre deosebire de altele, nu s-au infiintat inca. (D. Mincu)
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.