Proiectul „Programare cu răbdare” a fost inițiat în noiembrie anul trecut, la Bacău, de Asociația EduSoft, condusă de lect. univ. dr. Bogdan Pătruț, de la Facultatea de Informatică din Iași. Prin proiect, mai multe sute de elevi beneficiază de cursuri gratuite, școli de vară și tabere școlare de informatică și matematică aplicată.
Constatând că numărul orelor de informatică din școală este destul de redus, iar elevii au interes și față de subiecte ale informaticii care sunt mai puțin tratate în școală, membrii Asociației EduSoft au început lecții gratuite pe diferite teme, invitând personalități din domeniul IT să le vorbească elevilor despre inteligență artificială, grafică, jocuri, baze de date, sisteme de operare, istoria informaticii și altele, astfel încât și elevii care nu sunt neapărat olimpici să poată beneficia de instruire în informatică.
Ce planuri aveți pentru nou an, domnule profesor?
În noul an ne propunem extinderea proiectului la nivel național. Am semnat deja protocoale de colaborare cu Colegiul Național „Emil Botta” din Adjud și cu Colegiul Național „Costache Negri” din Tg. Ocna, iar acum pregătim lansarea proiectului în 3 unități școlare ale județului Iași. Cele trei centre zonale vor fi conduse de prof. Daniela Lupuleasa și prof. Emanuela Pădurariu (Colegiul Economic Administrativ Iași), prof. Domnica Chirilă și prof. Ecaterina Lombadă (Colegiul Colegiul Tehnic de Electronică şi Telecomunicaţii „Gheorghe Mârzescu” Iaşi) și Emilia-Felicia Coșniță (Pașcani). Ne dorim să ajungem și la Timișoara în scurt timp.
Cui vă adresați?
Tuturor elevilor care sunt interesați de informatică. Am lucrat și anul trecut cu o grupă de excelență, dar dacă ne concentrăm doar pe performanță și pe problemele de tipul celor de la olimpiade, riscăm să uităm de copiii normali, interesați de dezvoltarea de aplicații. Sunt multe domenii ale informaticii în care trebuie să fii foarte bun și nu sunt tratate în liceu. De aceea, noi ne adresăm copiilor perseverenți, care înțeleg că pentru a ajunge programatori de succes au nevoie de multă muncă și răbdare.
Cum ați ajuns la Iași?
Doamna prof. Emanuela Pădurariu a apreciat munca pe care o desfășurăm la Bacău și a propus colegilor extinderea proiectului la nivelul unor licee din Iași și Pașcani. Primul centru local din Iași s-a deschis la Colegiul Economic Administrativ Iași, unde doamnele profesoare vor susține cursuri gratuite de programare, după un plan bine elaborat. Vom veni și noi, din când în când, ca să le prezentăm diferite teme de interes pentru copii. Copiii au fost foarte încântați și credem că ei merită tot efortul nostru de a sta suplimentar la școală, după ore, ca să îi facem să deslușească tainele programării. Sunt mulți copii inteligenți și motivați, care, dintr-un motiv sau altul, nu au ajuns la profilul de matematică-informatică, dar sunt hotărâți să învețe și, de ce nu, pe viitor să urmeze o Facultatea de Informatică sau Facultatea de Automatică și Calculatoare.
Elevii ieșeni se pot înscrie în proiectul „Programare cu răbdare”, la cel mai apropiat centru local din Iași sau Pașcani, până în data de marți, 15 octombrie 2019, pe site-ul: https://programarecurabdare.ro/inscriere Calendarul activităților este trecut la adresa https://programarecurabdare.ro/orar
după care va urma o selecție și formarea grupelor. Între timp, elevii sunt invitați la Bacău, la conferințele în care sunt invitați profesori de renume sau tineri de valoare din domeniul informaticii.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.