16 ianuarie 2025

Bacaul este finalist in lupta pentru titlul de Capitala Tineretului

Orasele Bacau si Constanta se bat pentru titlul de Capitala Tineretului din România si pentru premiul de 50.000 de euro, urmatoarea Capitala a Tineretului din România fiind anuntata în data de 13 noiembrie, la Timisoara.

Initiatorii programului — Consiliul Tineretului din România (CTR), Federatia SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT si Banca Comerciala Româna (BCR) — au stabilit ca Bacau si Constanta au îndeplinit criteriile de înscriere în concurs si ca cele doua candidaturi sunt eligibile.



Dosarul de candidatura trebuia trimis pâna pe 21 octombrie si sa respecte regulile de înscriere în competitie. Jurizarea se va face în functie de o serie de criterii, printre care motivatia care a stat la baza fundamentarii candidaturii, coerenta viziunii, a misiunii si a obiectivelor, si corelarea proiectelor propuse cu strategii si documente de politici publice de tineret.

Orasul câstigator va purta titlul de Capitala Tineretului din România în perioada 2 mai 2017-1 mai 2018 si va câstiga un premiu în valoare de 50.000 de euro, acordat de Consiliul Tineretului din România (CTR), Federatia SHARE Cluj-Napoca, Grupul PONT si Banca Comerciala Româna (BCR).

Premiul reprezinta atât un punct de pornire pentru finantarea proiectelor propuse de orasul câstigator, cât si o resursa disponibila pentru contributia proprie în atragerea de surse aditionale de finantare. Dupa decernarea premiului, initiatorii programului vor continua eforturile de mobilizare a unor parteneriate publice si private pentru sustinerea programului.

Obiectivul programului Capitala Tineretului din România este sa elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri si sa-i implice activ în procesele decizionale din orasele lor pe teme ce tin de educatie, cultura, politica demografica si alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, îsi propune sa stimuleze autoritatile publice locale si companiile private sa sustina si sa se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului.
Aplicatia municipiului Bacau a fost scrisa în trei saptamâni, ca urmare a deciziei luate dupa întâlnirea de la Universitate, dintre organizatiile de tineret si municipalitate, reprezentata de primarul Cosmin Necula si consilierul local independent Cristian Ghinghes.

Procesul de realizare a documentului de candidatura a fost transparent, deschis tuturor tinerilor care si-au manifestat intentia de a contribui, incluzând structuri precum Asociatia “Surf The Earth Project”, Asociatia “Ingenious Drama”, Liga Studentilor din Universitatea “Vasile Alecsandri”, Asociatia Elevilor din Bacau, Romanian Youth Movement for Democracy (RYMD), Asociatia “Be Great”, Asociatia pentru Dezvoltare Activa (ADA), Centrul European Pentru Strategii Durabile, Asociatia “Un zambet”, Asociatia Initiative pentru o Comunitate Responsabila, Asociatia de Tineret Onestin, Bacaul Civic, Asociatia “Happy Life”.

Asa cum au solicitat organizatorii, documentul are 28 de capitole. Candidatura municipiului Bacau se întinde pe aproape 30 de pagini ce reprezinta practic o mini-strategie de dezvoltare a sectorului de tineret pe termen mediu si scurt, axata pe cinci mari domenii considerate prioritare de grupul local de initiativa: educatie, cultura, participare publica, antreprenoriat si sport.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img