„Timpul are măsura lui. Pentru roci durează ere, pentru oameni, câteva zeci sau sute de generații, pierdute în milenii.”
Tot este cald în luna lui „Cuptor”. Insula de Agrement ar fi prima opțiune pentru băcăuanii care nu au plecat în concediu. Să nu uităm parcurile și zona verde din Gherăiești, cu aria protejată „Situl Natura 2000”, unde cu permis, se poate pescui. Însula este mai aproape. Bine ar fi fost să funcționeze și Aquapark-ul, important punct de atracție pentru copii. Maturii au destule terase la dispoziție, pe faleza din lemn. Și bărcile de la debarcader îi așteaptă.
Ca un scurt istoric, „Insula” a apărut datorită meandrelor Bistriței, în urma deselor deversări de ape, care inundau vechiul Târg până la temeliile bisericii Precista. Era punct de reper și odihnă, înainte de confluența cu Siretul, pentru plutașii care duceau lemn pentru corăbii, la Galați. După 1870 s-a construit un stăvilar și un canal de fugă, prin care se aproviziona cu cherestea noua „Fabrică Letea”, dată în folosință în 1878.
Odată cu lucrările începute în 1950, la barajul de la Bicaz, s-a desființat și plutăritul. Apele Bistriței au fost puse să producă energie electică, prin construirea salbei de hidrocentrale. Cele 12 baraje i-au domolit viiturile. În 1966 s-a construit canalul de fugă și barajul pe care îl vedem înainte de podul de la Șerbănești. Amenajarea insulei în scop de agrement a început în 1974.
Lucrările de reamenajare și decolmatare din ultimii ani, au readus-o pe linia de plutire, și implicit în circuitul activităților de recreere. Merită vizitată. Nu se percepe taxă de intrare.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.