14 ianuarie 2025

Bacaul, codas la angajarea absolventilor de facultate

Fara locuri de munca pentru tineri

Bacauanii cu studii superioare si care au ghinionul sa fie someri trebuie sa dea dovada de multa tenacitate si rabdare pentru a-si gasi un loc de munca. Judetul nostru este unul dintre cele mai putin ofertante pentru absolventii de facultate, nu doar la nivel national, dar si in Moldova.



Potrivit statisticilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, intre judetele Moldovei, cei mai multi someri cu studii superioare s-au angajat anul trecut in Suceava (2.059 persoane), Iasi (2.018 persoane) si Neamt (1.700 persoane). Codas pe regiune este judetul Vrancea, cu 282 absolventi de studii superioare angajati. Judetul Bacau este in a doua parte a clasamentului si pe regiune, si la nivel national. Angajatorii nostri au avut nevoie de numai circa 700 de absolventi cu facultate, ceea ce reprezinta o pondere de circa 7 la suta din totalul somerilor inregistrati pe parcursul anului trecut. De mentionat insa ca “este vorba doar despre someri luati in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM), astfel ca este posibil ca si altii sa se fi angajat fara sa fie mentionati in statistici, sau sa se fi angajat pe posturi ce necesita doar studii medii”, dupa cum a precizat Octavian Ticau, seful Serviciului Managementul Pietei Muncii, din cadrul AJOFM.

Inertie pe piata muncii

Cifrele pentru judetul Bacau nu sunt tocmai o surpriza, fiind la acelasi nivel cu cele din anii anteriori. Iar oferta vizeaza, in cea mai mare proportie, absolventii de studii medii sau profesionale. Conform statisticii ANOFM, cei mai multi someri cu studii superioare s-au angajat in Bucuresti (4.635), Timis (2.513), Suceava (2.059), Iasi (2.018), Dolj (1.895), Neamt (1.700) si Hunedoara (1.500), zone unde piata muncii s-a diversificat mai mult. Pe de alta parte, somerii cu diploma universitara au întâmpinat cele mai mari probleme la angajare în judetele Braila (329), Tulcea (344) si Giurgiu (348), Vrancea (282), Ialomita (211) si Calarasi (126).

“Piata muncii nu a suferit modificari semnificative in ultimii ani. Cele mai multe locuri de munca sunt in continuare in industria usoara, in constructii, in prestari servicii, prelucrarea lemnului, comert si prelucrari mecanice.”
Octavian Ticau, sef serviciu AJOFM Bacau

“Noi avem un Departament de consiliere care realizeaza tot timpul studii privind insertia absolventilor pe piata muncii. Avem fluctuatii, dat niciodata justificate de ceea ce este pe piata locala. Cât timp la nivel national nu avem o strategie pe termen mediu si lung, e greu sa facem programe de studiu noi. Apoi, când o economie nu merge, nu ai cum sa ai absorbtie pe piata muncii. Exista un dezechlibru clar, adâncit mai ales din cauza crizei economice.”
prof.univ.dr.ing. Valentin Nedeff – rector Univ. „V. Alecsandri” Bacau

“Nu exista oferta pe piata locala a muncii pentru absolventii de studii superioare. Asta e realitatea. In afara de faptul ca totul se inchide, nu se mai produce nimic, ci doar se consuma. Noi am fost nevoiti sa nu mai facem inscrieri pe programul de studii de Asistenta Sociala pentru ca nu exista cereri, iar acolo unde sunt, salariile nu sunt deloc atractive. Asa ca, sunt multe cauze care duc la aceste statistici ingrijoratoare.”
prof.univ.dr. Tatiana Puiu – rector Universitatea „G. Bacovia”

In evidentele AJOFM Bacau figurau la sfârsitul lunii trecute un numar de 15.079 someri, dintre care doar 6.858 erau indemnizati, iar ceilalti nu mai primesc nici un ban de la stat, dar nici nu si-au gasit inca un loc de munca. Rata somajului in judet este de 6,79% (la 31 ianuarie 2013), peste media nationala, de 5,82%.
Ovidiu Pauliuc
Roxana Neagu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img