21 ianuarie 2025

Bacăul, în coada clasamentului la investițiile străine directe

Județul Bacău a ocupat în anul 2016 locul al 32-lea în țară după soldul Investițiilor străine directe (ISD), conform unui studiu făcut public de Banca Națională. Valoarea soldului a fost de numai 142 de milioane de euro. Pentru acest studiu au fost cercetate statistic doar întreprinderile care au mai mult de 20 de salariați și întreprinderile atipice.

În urma județului nostru mai erau doar 11 județe, între care din regiunea Nord-Est județele Vaslui și Botoșani. În schimb, mai avansate în top sunt județele Iași (locul al 19-lea, cu 466 de milioane de euro), Suceava (locul al 20-lea, cu 462 de milioane de euro) și Neamț (locul al 28-lea, cu 193 de milioane de euro).



 

Regiunea Nord-Est s-a situat pe ultimul loc între regiunile țării, cu numai 1.606 milioane de euro (doar 2,3% din total național). Cele mai mari investiții au fost în zona București-Ilfov, apoi în regiunile Centru și Vest. Numai Bucureștiul a preluat 35.846 de milioane de euro, urmat de județele Ilfov (3.712 milioane de euro) și Timiș (3.540 de milioane de euro). În țară, fluxul net de investiții străine directe în anul 2016 a atins nivelul de 4.517 milioane de euro, iar soldul final 70.113 milioane de euro. Cel mai mult s-a investit în industria prelucrătoare, apoi în construcții și tranzacții imobiliare, în comerț și în intermedieri financiare și asigurări.

Cifra de afaceri (CA) înregistrată în județul Bacău în 2016 a fost de 19,3 miliarde de lei, la care valoarea adăugată brută (VAB) a fost de 14,5 miliarde de lei, egală cu aceea din județele Arad și Sibiu, unde însă cifra de afaceri totală a companiilor era de circa 30 de miliarde de lei. VAB a ajuns, la noi, la 75% din CA, dar 87% a fost din companii cu capital privat românesc.

Cum s-a investit până acum

În perioada 1991 – 2015, conform datelor furnizate de Registrul Comerțului, în județul Bacău au fost înregistrate aproape 2.000 de societăți comerciale cu participare străină la capital (numai 0,93% din total România), iar județul s-a plasat pe locul al 20-lea. Însă în perioada 1991 – 2017 numărul societăților a ajuns la 2.071 (tot 0,93% în țară și tot locul al 20-lea). Numai în ianuarie 2018, însă, în județul Bacău au fost înmatriculate patru societăți cu participare străină la capital (1,05% din total România), județul fiind pe locul al 15-lea.

Ce spun investitorii privați de la noi

La reuniunea „Invest în România”, organizată de Patronatul Județean Bacău al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii (PJIPMM) la finalul anului trecut, vorbitorii au avansat concluzia că în județ „acum e momentul să se investească”. După 10-15 ani de declin economic – s-a spus -, acum este o nevoie imensă de investiții pentru relansarea economico-socială a județului.

Ce vor investitorii

Investitorii își doresc, însă, o stabilitate legislativă pe termen lung, de 10 – 20 de ani, pentru o predictibilitate bună asupra a ceea ce se intenționează în mediul economic, predictibilitate fiscală, diminuarea birocarției, facilități fiscale pentru profitul reinvestit, preocuparea statului pentru încurajarea și stimularea antreprenoriatului, egalitatea de tratament fiscal sau de altă natură între investitorii autohtoni și cei străini, acum balanța fiind în favoarea străinilor.

Antreprenorii mai vor relansarea programelor investiționale majore pentru țară, sprijinirea și finanțarea avantajoasă a retehnologizării agenților economici și sprijinirea domeniilor sau sectoarelor economice cu valoare adăugată mare (IT, industria aeronautică, automatizările și robotizările, industria auto etc.).

De asemenea, se vrea adoptarea de măsuri pentru rerenția tinerilor absolvenți în țară cel puțin pentru un număr de ani egal cu cel pentru studiile susținute de stat, lansarea programelor de finanțare din fonduri europene care pot fi accesate de România, prin reducerea procedurilor birocratice și facilitarea achizițiilor publice, protejarea producătorilor autohtoni față de invazia pe piața românească a produselor din afara țării sprijinite de țările de origine și stimularea muncii.

Pe de altă parte, investițiile străine directe reduse înseamnă o cifră de afaceri consolidată a companiilor rezidente în județ foarte redusă. Investitorii străini creează în regiunile unde vin un ecosistem: companii care furnizează materie primă sau materiale, echipamente sau diverse servicii, număr mai mare de salariați și salarii mai mari, care creează cerere pentru consum și investiții în imobiliare, de exemplu.

Iar unde nu vin străinii, ar trebui atrași investitorii români.

„Județul Bacău este foarte bogat în resurse naturale, care pot fi exploatate inteligent și pot fi prelucrate local pentru a obține o valoare adăugată ridicată, aici și nu în altă parte. Județul este echilibrat prin formele de relief și permite investiții diverse, în agricultură, în industrie și în altele, până la cele din energie și turism”.
Dan Paul Mălin Popa, președintele PJIPMM



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img