Dupa ce si-a anuntat candidatura la un post central de televiziune, fostul primar al Bacaului – Dumitru Sechelariu – a dezvaluit pentru cotidianul Desteptarea motivele care l-au determinat sa intre in cursa pentru fotoliul de edil sef. Sechelariu a declarat ca municipiul Bacau are nevoie de un gospodar la timona, nu de politicieni care sa-si aminteasca de contribuabili doar odata la patru ani. Omul de afaceri a marturisit ca punctul de forta al campaniei sale electorale va viza implementarea unor masuri cu caracter social.
Fost primar al Bacaului, in intervalul 1996-2004, Dumitru Sechelariu a declarat ca va intra in cursa pentru fotoliul de edil sef din postura de candidat independent. Sechelariu reitereaza, in acest fel, campania electorala din 1996 când, din pozitia de independent, si-a adjudecat fotoliul de primar cu un scor zdrobitor. Omul de afaceri a declarat ca municipiul Bacau trebuie condus de un gospodar, apropiat de bacauani, nu de o clica politica. Sechelariu a argumentat prin faptul ca in ultimii 8 ani, Bacaul si-a pierdut statutul de capitala economica a Moldovei si ca orasul e parasit de tot mai multi locuitori. “Cu clasa politica locala s-au lamurit toti bacauanii. M-am lamurit si eu. Orasul a ajuns la 133.500 de locuitori si directia in care se indreapta nu este cea buna. Când am plecat din Primarie, Bacaul era pe locul 1 in Moldova, din punct de vedere economic. Astazi e pe locul 4. De vina pentru aceasta situatie e clasa politica bacauana, in frunte cu seful PNL Bacau, Romeo Stavarache. Acest individ face doar politica, nu administratie, desi este primar. Decaderea Bacaului i se datoreaza in cea mai mare masura. Un om sub conducerea caruia Bacaul a devenit Cenusareasa regiunii nu mai poate, dupa parerea mea, sa conduca un oras”, a opinat Sechelariu. El a apreciat ca bacauanii nu au nevoie de investitii electorale “mamut”, ci de servicii publice de calitate. Acestea, a adaugat Sechelariu, lipsesc cu desavârsire in municipiul Bacau. “Bacauanii au nevoie de apa potabila, de curatenie, de iluminat stradal, de siguranta publica, de spatii verzi, de servicii de calitate. N-au nevoie de investitii electorale, platite din bugetul local. Bacaul, astazi, are nevoie – mai mult ca oricând – de un gospodar, nu de politicieni si de minciunile lor. Metaforic vorbind, cu politicienii au ajuns sa ne manânce câinii pe strada. Fara falsa modestie, dar când eu eram primar Bacaul arata altfel, avea o alta fata. Bacauanii sa faca comparatia. Astazi, Bacaul e un târg de provincie plin de maidanezi”, a spus fostul primar al Bacaului.
„Când am plecat din Primarie, Bacaul era pe locul 1 in Moldova, din punct de vedere economic. Astazi e pe locul 4.”
Omul de afaceri a afirmat ca acuzele de coruptie care i s-au adus in timp nu au avut acoperire.
Sechelariu a argumentat prin faptul ca dupa 7 ani, nicio instanta din România nu l-a condamnat. Ba, dimpotriva, doua instante de judecata l-au achitat. “S-a dorit construirea unei reputatii negative in jurul numelui Sechelariu, in 2004. Este o problema artificial creata, in ideea de a ma compromite ca persoana publica, de a ma distruge ca om de afaceri. Eu astazi afirm, fara bravura, ca sunt un om curat. Am avut averea verificata pâna la ultima centima, dupa sistem american, dar având la baza o lege comunista. Sunt singurul român cu o asemenea verificare de avere. Pot privi in ochi pe oricine, fara sa-mi fie rusine de ce si cum am facut. Statul român a cheltuit aproape 10 milioane de euro, incercând sa-mi fabrice dosare si acuze false prin intermediul DNA”, a spus el. Fostul primar a declarat ca la nivel de perceptie publica s-a creat o impresie falsa cu privire la originea averii sale. In acest sens, Sechelariu a recunoscut ca, in 2004, a gresit fata de electoratul bacauan. “S-a creat impresia complet falsa ca eu mi-am dobândit averea din Primarie. Sa nu se uite ca am fost si sunt om de afaceri. Când am ajuns in Primarie, in 1996, eram poate cel mai realizat bacauan. Când am iesit eram pe locul 40 in judet, ca patrimoniu detinut. Trageti dumneavoastra concluziile. In 2004, in primul tur, am gresit fata de bacauani. N-am mai iesit sa le vorbesc, prin cartiere, intre oameni. Averea mea trebuia explicata, sa se stie adevarul despre ea”, a spus Sechelariu, care a amintit ca si-a donat salariul de primar in fiecare din cele doua mandate.
„Bacaul trebuie sa devina «brandul» care a fost odinioara, un nume in aceasta tara”
Fostul primar al Bacaului a precizat ca platforma electorala cu care va candida vizeaza implementarea mai multor masuri de protectie sociala reala. El a afirmat ca in ultimii 8 ani, politicienii Bacaului – indiferent de partidele din care au facut parte – si-au batut joc de categoriile defavorizate, pe care le-au folosit pe post de masa de manevra electorala. “In perioada urmatoare voi prezenta platforma de campanie si masurile pe care intentionez sa le promovez, dupa ce voi ajunge primar. Ce pot sa dezvalui acum este ca masurile au un caracter social proeminent. Zeci de mii de bacauani sufera din cauza crizei financiare. Vad ca nu sunt ajutati cu nimic. Isi duc traiul asa cum pot. Masurile sociale vor viza mai multe categorii sociale, cum ar fi vârstnici, elevi, studenti, pensionari, muncitori. Sunt oameni de care politicienii Bacaului, in frunte cu actualul primar, isi amintesc doar in campania electorala, dupa care uita de ei. Oamenii de afaceri si intelectualii Bacaului vor ocupa un loc de cinste in platforma mea electorala”, a apreciat Sechelariu. El a adaugat ca ameliorarea calitatii serviciilor publice reprezinta o alta prioritate avuta in vedere. “Cu certitudine, imbunatatirea serviciilor publice va fi una din prioritatile mele. La ce taxe si impozite impovaratoare platesc bacauanii, e pacat sa nu aiba apa potabila, siguranta publica sau curatenie. Lipsa iluminatului public este o mare problema, ca si lipsa locurilor de parcare. In ritmul asta, o sa ajungem sa ne luam masinile in casa pentru ca nu mai avem pe unde le lasa”, a opinat acesta.
„La ce taxe si impozite impovaratoare platesc bacauanii, e pacat sa nu aiba apa potabila, iluminat public sau curatenie.”
Omul de afaceri a tras un semnal de alarma privitor la nivelul datoriei publice a municipiului Bacau. Sechelariu a declarat ca in 2004 acesta era de doar 6 milioane de euro. Astazi nivelul datoriei publice a municipiului sare de 100 de milioane de euro (fara a pune la socoteala dobânzile si comisioanele bancare).
“In 2004, Stavarache vroia sa demisioneze din cauza asa-ziselor datorii pe care le-a gasit in Primarie. In 8 ani, aceste datorii au crescut de 15 ori. Daca punem la socoteala si dobânzile, va spun ca ne crucim. E usor sa faci imprumut la banca si sa spui, pe urma, ca ai realizari administrative. Banii luati de Stavarache din banca nu se vad, insa, in municipiul Bacau”, a comentat Dumitru Sechelariu.
Fostul primar a dezvaluit ca din recuzita campaniei sale face parte si prezentarea unor documentare despre ascensiunea sa in zona mediului de afaceri. Acestea au imceput sa fie difuzate la TV Bacau. Documentarele vizeaza toate evenimentele cheie ale biografiei omului de afaceri Dumitru Sechelariu si au menirea de a “explica ce nu a fost explicat la momentul potrivit”.
„In 8 ani, datoria publica a Bacaului a crescut de 15 ori. De la 6, la aproape 100 de milioane de euro. Daca punem la socoteala si dobânzile, va spun ca ne crucim.”
Sechelariu a incheiat afirmând ca Bacaul trebuie sa redevina un oras al bunastarii, o adevarata capitala economica a regiunii. Omul de afaceri a declarat ca printre prioritatile sale se vor numara crearea de noi locuri de munca si sustinerea mediului de afaceri local. Fostul primar a adaugat ca fondurile europene trebuie folosite in proiecte administrative cu utilitate dovedita, nu la finantarea unor santiere electorale. “Bacaul trebuie sa redevina «brandul» care a fost odinioara, un nume in aceasta tara. Mediul de afaceri local trebuie sustinut cu adevarat de municipalitate, astfel incât firmele din Bacau sa prospere si sa creeze noi locuri de munca. Sintagma «Fabricat in Bacau» trebuie repusa in drepturi, la adevarata ei valoare. In prezent, banii bacauanilor ajung in alte judete, mare parte din licitatii fiind incredintate pe criterii politice, in conformitate cu interesele meschine ale primarului Stavarache. Tineretul a parasit orasul in cautarea unui alt orizont. Tinerilor trebuie sa li se ofere acasa, in Bacau, locuri de munca bine platite, in conformitate cu pregatirea lor si astfel sa aiba garantia ca pot sa ramâna alaturi de familie, nu sa-si faca un rost in alta parte. Ei trebuie ajutati sa revina in Bacau pentru ca impreuna sa construim un viitor pentru acest oras”, a conchis Sechelariu.
„In 2004 am gresit fata de bacauani. In turul 1, n-am mai mers sa le vorbesc, prin cartiere, intre oameni.”