25 noiembrie 2024

Bacăul a găzduit Concursul Național al fasonatorilor mecanici

Județul Bacău a fost, pentru a doua oară în ultimii 12 ani gazda fazei naționale a celei de a 13-a ediții a Concursului „Cel mai bun fasonator mecanic”. La întrecere au participat 36 de concurenți, care au reprezentat tot atâtea Direcții Silvice Județene. Reprezentantul județului Bacău, Adrian Vartolomei, de la Ocolul Silvic (OS) Târgu Ocna, a urcat pe podium, clasat pe locul al treilea. Concursul a fost organizat de Direcția Silvică (DS) Bacău, sub patronajul Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva și în parteneriat cu Federația Sindicatelor Silva. 

„Concurentul județului Bacău – am aflat de la principalul organizator al manifestărilor, dr. ing. Marius Iftime – a avut o evoluție spectaculoasă. După clasarea pe locul al 19-lea în prima probă, s-a prezentat foarte bine la celelalte probe și a recuperat diferența. Astfel, a urcat pe podium, fiind chiar foarte aproape și de locul al doilea. Aceasta arată că suntem consecvenți în astfel de întreceri. Iar locul al treilea este unul onorabil.” Primele două locuri au revenit lui Cristinel Cucec (DS Suceava, OS Vama) și lui Constantin Țintea (DS Prahova, OS Dofteana).



Câștigătorii au primit premii în bani și echipamente profesionale specifice domeniului lor de activitate, oferite de mai multe firme producătoare sau distribuitoare.

Concurenții au susținut cinci probe – doborâtul arborilor (la Pralea, în parchetul Secu din Ocolul silvic Căiuți), pregătirea fierăstrăului mecanic, tăierea combinată și tăierea de precizie a unui trunchi de copac, precum și curățatul arborilor de crăci (în poligonul special amenajat în arealul Pensiunii Casa Creangă din Târgu Ocna). Iar comisia de arbitri ai acestei ediții a concursului a fost condusă de prof. ing. Cristian Cosma, de la Colegiul Silvic „Transilvania” Năsăud. Au fost măsurate acuratețea tăieturilor și caracteristicile lor tehnice, timpii operațiunilor, respectarea regulilor de securitate și de protecție a muncii, dar și utilizarea corectă a echipamentului de protecție. 

Două zile fierbinți de concurs 

Toate probele din concurs au avut loc sub soarele torid al verii. La Pralea, șeful Ocolului silvic Căiuți, Relu Orîndaru, le-a prezentat concurenților unitatea pe care o conduce și parchetul în care vor concura, zonă aflată între văile pâraielor Plaiul Sec și Paltinul cu apă. Tot acolo, au făcut interesante și spectaculoase demonstrații patru membri ai Asociației Române de Arboricultură (ARA), asociație care ca obiectiv principal aplicarea în România a practicilor moderne de management al arborilor la standardele ISA (International Society of Arboriculture) și EAC (European Arboricultural Council). Abili cățărători în arbori, ca veritabilii alpiniști, cei de la ARA au arătat cum pot fi curățați și chiar tăiați arborii afectați care trebuie eliminați inclusiv din peisajul urban.

În ziua a doua întrecerilor, la poligonul de concurs au venit și prefectul județului Bacău, Lucian Bogdănel, președintele Consiliului Județean (CJ) Bacău, Valentin Ivancea, vice-președintele CJ, Gelu Panfil, și primarul orașului Târgu Ocna, Cristian-Aurelian Ciubotaru. Cu acest prilej, reprezentanții autorităților județene au stat de vorbă cu Daniel Nicolăescu, directorul general al Romsilva, pe aspecte legate de gestionarea fondului forestier din județ.

Organizarea concursului și prezentarea concurenților au fost apreciate, la final, de directorul general al Direcției Silvice Bacău, Viorel Ghelasă, de liderul Federației sindicale Silva – inginerul băcăuan Silviu Geană și de șeful comisiei de arbitri. 

Ce sunt fasonatorii mecanici 

Concursul fasonatorilor mecanici este destinat profesioniștilor din domeniul silviculturii care lucrează în platformele primare ale parchetelor de exploatare a lemnului și folosesc echipamente și utilaje pentru fasonarea lemnului. La fasonarea materialului lemnos în platforma primară se face presortarea lemnului brut și secționarea acestuia cu ajutorul ferăstraielor mecanice (cunoscutele „drujbe”). Fasonatorul mecanic identifică principalele defecte ale lemnului și, în funcție de acestea, stabilește sortimentele de lemn brut, prin secționarea trunchiurilor sau catargelor la dimensiunile sortimentelor sau la multipli ale acestora, în funcție de caracteristicile mijloacelor de transport.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014