Pesta Porcină Africană (PPA) nu evoluează în județul Bacău – ne-a asigurat Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA). Au fost luate măsuri în profilaxia pestei în tot județul, au fost făcute controale și s-au aplicat sancțiuni privind identificarea și înregistrarea animalelor. Dar se impune în continuare vigilență.
În cadrul măsurilor de supraveghere sanitară veterinară a efectivelor de suine sălbatice și domestice, în perioada 24-28 septembrie au fost aduse în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Bacău probe provenite de la un porc domestic mort într-o gospodărie, un porc domestic bolnav într-o gospodărie, un porc domestic mort într-o fermă autorizată, 44 de mistreți vânați și un mistreț găsit mort. Rezultatele analizelor nu au confirmat prezenta virusului.
Controale și sancțiuni
În controalele în trafic, ne-a informat dr. Florin Baltă, purtătorul de cuvânt al DSVSA Bacău, au fost instituite, în perioada 24 septembrie – 1 octombrie, cinci filtre rutiere privind prevenirea introducerii virusului PPA pe teritoriul județului prin transporturi de porci vii sau produse și subproduse provenite de la aceștia, fiind verificate peste 50 de mijloace auto. A fost, însă, aplicată o sancțiune contravențională de 600 de lei pentru vânzarea sau înstrăinarea în orice mod a animalelor, cumpărarea ori luarea acestora în proprietate cu orice titlu, fără documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.
În exploatațiile nonprofesionale și în exploatațiile comerciale, în perioada 1 august – 31 septembrie, cu ocazia Inspecțiilor în eșantioanele SMR APIA 2018, au fost efectuate peste 150 de verificări și au fost aplicate 81 de sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 26.880 de lei.
„Faptele sancționate contravențional, a precizat Florin Baltă, au fost vânzarea/cumpărarea de animale fără documente sanitare veterinare, nepredarea mărcilor auriculare și a pașapoartelor bovinelor sacrificate de proprietar către medicii veterinari de liberă practică împuterniciți, introducerea în efectivul existent de animale fără documente sanitare veterinare și absența pașapoartelor bovinelor, lipsa notificării medicilor veterinari de liberă practică de către proprietarii de animale privind anumite evenimente survenite în viața animalelor (pierdere de crotalii etc.)”.
Ce trebuie făcut pentru a preveni PPA
Pentru a preveni apariția PPA, medicii veterinari recomandă respectarea unor reguli minime pentru a evita îmbolnăvirea suinelor:
nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă; este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți o tăviță cu paie îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică;
creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;
nu hrăniți animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nicio formă nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
SUBPRODUSELE ȘLĂTURILE rezultate în urma preparării cărnii în gospodărie cresc pericolul transmiterii bolii prin utilizarea lor în hrana porcilor;
prin prepararea termică a cărnii în gospodărie, virusul Pestei Porcine Africane NU SE DISTRUGE;
Carnea CONGELATĂ poate transmite boala ANI LA RÂND;
SĂRAREA, AFUMAREA ȘI CONDIMENTAREA cărnii nu distrug virusul PPA;
CARNEA VÂNDUTĂ SAU DATĂ RUDELOR SAU PRIETENILOR – TRANSMITE BOALA PORCILOR DIN ALTE LOCALITĂȚI
Se interzice creșterea liberă a porcinelor domestice în vecinătatea fondurilor de vânătoare, precum și pe suprafața gropilor de gunoi și în raza acestora, în scopul evitării contactului cu porcii mistreți;
nu scoateți scroafele/vierii din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
nu cumpărați purcei din locuri afectate de boală sau necunoscute, fără a fi identificați (cu crotalie) și fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că aceasta ar fi putut să vină în contact cu porci mistreți bolnavi.
Toți crescătorii de animale, persoane fizice sau juridice au obligația de a notifica orice suspiciune de boală sau mortalitate la porcine către DSVSA Bacău, la TEL VERDE 0800800096 sau tel. 0234586233 / fax. 0234586372, email: office-bacau@ansvsa.ro
„În contextul epidemiologic actual privind evoluția agresivă a Pestei Porcine Africane pe teritoriul a 13 județe din zona de nord-vest și sud-est a României, respectiv Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanța, Brăila, Ialomița, Galați, Călărași, Ilfov, Buzău, Giurgiu și Dâmbovița, DSVSA Bacău realizează permanent măsuri de profilaxie nespecifică pentru a preveni pătrunderea virusului pe teritoriul județului nostru. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii și nu există nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic și social.”
Dr. Florin Claudiu Baltă, purtător de cuvânt al DSVSA Bacău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.