Iulian Sabău s-a întors, recent, dintr-un tur în jurul lumii. A decis, în urmă cu doi ani, că este o etapă în viața lui. Așa a simțit, așa a făcut. Stabilit în Elveția din 1991, românul din Bacău a lăsat un serviciu bun și spune că s-a pregătit toată viața pentru această aventură. „Fără perioada din România nu aș fi reușit să termin. La fel și fără experiența din Elveția. Dacă nu aș fi trăit în România, unde am învățat să mă descurc în cele mai grele condiții, probabil aș fi abandonat. Dacă nu aș fi câștigat bani în Elveția, nu aș fi avut fondurile necesare pentru această expediție”, spune Sabău. Doar cu o bicicletă, botezată Lublack, pe 13 mai 2007 Iulian Sabău avea să plece în jurul lumii, o experiență care i-a schimbat radical viața.
Cine este Iulian Sabău?
Un român stabilit în Elveția din 1991. „Eram student la inginerie în București și, în vara lui 1991, m-am dus în Elveția”, povestește Sabău. „Am fost fascinat de această țară și am decis să rămân. Mi-am făcut studiile, după care m-am angajat la o renumită fabrică de ceasuri. Am lucrat ca inginer la departamentul invenții și pot spune că mi-am asigurat o stabilitate financiară”. Lucru care avea să-i prindă bine mai târziu, pentru că expediția din jurul lumii s-a făcut din economii proprii. Sabău are trei cetățenii: română, elvețiană și italiană, și cunoaște cinci limbi. „Dacă nu aș fi vorbit mai multe limbi nu m-aș fi încumetat să plec la drum. Spaniola am folosit-o cel mai mult în expediția mea”. Pasionat de mișcare, Sabău este un practicant al triatlonului și chiar s-a încumetat să treacă, înot, Canalul Mânecii. „Fără o formă fizică bună nu ai cum să reușești. Prietenii mi-au spus că sunt nebun. Acum, când m-am întors, nu mai sunt chiar nebun”.
„Englezii? Aroganți!”
„Ca să cunoști un popor, trebuie să vezi partea rurală. Acolo sunt oamenii simpli și cei care dau imaginea reală a unei țări”, susține Sabău. O impresie proastă i-au lăsat englezii. „Sunt aroganți! Țin morțiș să le cunoști limba, iar ei nu învață alte limbi pentru că engleza se vorbește peste tot. Te tratează cu superioritate, ca niște oameni care au cucerit lumea”. În schimb, a fost fascinat de China. „De fapt, cred că ei controlează lumea, însă o fac discret. Au înregistrat un boom economic și cred că vor domina lumea în curând”. Numai că în Asia a avut și singurele probleme de comunicare. „Doar în orașe găsești persoane cu care să poți vorbi, în special în engleză. La țară, este extrem de dificil să comunici”. Marile dezamăgiri sunt Statele Unite și Australia. „Am avut dificultăți cu hrana. Fiind un om care mănâncă totul natural, în celelalte țări cumpăram de la țărani. În cele două, a trebuit să cumpăr din hipermarket. Ori, de cele mai multe ori nu găseam ceea ce doream”.
Cetățean universal
Iulian Sabău susține că 10% este cetățean universal. Spiritual, a regăsit în fiecare religie sau cult câte ceva. „Am trei cetățenii, dar o parte din mine aparține universului”, spune Sabău. „Am întâlnit tot felul de religii și de culturi, însă cred că niciuna nu este perfectă. În fiecare găsești câte ceva bun, însă există și lucruri care nu cred că ar trebui să fie. La un moment dat, am crezut că budismul mă reprezintă cel mai bine. Aprofundând mai mult, am realizat că nu mă regăsesc în totalitate în această religie”.
Cât despre țările pe care le-a vizitat, a aflat extrem de multe. „În America de Sud și în America Centrală pentru cinci dolari riscai să fii ucis. Trebuia să fiu foarte atent unde schimb banii în moneda națională, altfel riscam să nu ajung viu. Traiul din România mi-a prins bine în aceste momente. În Africa de Sud mi s-a spus că sunt nebun să merg de unul singur și că în mod cert, alb fiind, nu voi ajunge la capătul călătoriei”.
Nu știe ce va face în viitor
În timp ce se afla la Dubai, Sabău a aflat că toată conducerea fabricii la care lucra s-a schimbat. „După ce am ajuns în Elveția, noua conducere mi-a propus să continui pe postul pe care eram înainte de expediție. Numai că eu am crezut că nu mă mai reprezintă, așa că am renunțat. Am avut oferte din alte țări, pentru că am avantajul de a cunoaște mai multe limbi, am multe contacte în întreaga lume. Mă voi opri asupra a ceea ce-mi place. Partea materială mă interesează mai puțin”, spune Sabău, care nu ar refuza o ofertă din România.
„Banii contează mai puțin. Eram în deșert, nu aveam nimic de mâncare și nici apă. Eram aproape terminat fizic, dar aveam 500 de dolari în buzunar. Ce să fac cu ei în pustietate? Sincer, nu știu ce voi face în viitor, însă în mod cert nu voi mai pleca într-o astfel de expediție. E ca și cum aș repeta facultatea de inginerie și nu cred că ar avea vreun rost. Dacă vreau să mai fac o facultate, de ce să nu încerc la medicină?”, spune Sabău, care se va întoarce în Elveția la sfârșitul acestei luni și va porni pe un nou drum.
Scris de Cătălin Barzăghideanu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.