5 noiembrie 2024

Băcăuanii se îngrămădesc la miel

Sărbătorile pascale sunt tot mai aproape iar acest lucru se simte și în forfota din Piața Centrală. Toată lumea întreabă, toată lumea…negociază, toată lumea cumpără. Mai mult sau mai puțin. Sunt unii care și-au făcut un obicei să treacă prin piață, se uită, comentează, pleacă și vin și a doua zi, când o iau de la capăt. Au un fel de hobby… iar piețarii îi cunosc ca propriile buzunare. În tot acest tablou autohton, de câteva zile se remarcă vânzătorii de miei.

Oarecum timid, încă de joia trecută, au apărut mieii pe tarabe. Zilele trecute au fost mai puțini cumpărători, cel mai probabil pofticioșii de friptură de miel sau drob lăsând pe ultima sută de metri achiziționarea de carne. Comparativ cu anul trecut, prețul la miel a crescut cu 5 lei. Pe tarabe mai sunt și etichete cu 25 de lei, dar ori sunt miei mai mici, ori sunt iezi, după cum comentează oamenii pe la rând. Unii nu înțeleg diferența iar un nene, cam hâtru, explică unuia pe chipul căruia se citește nedumerirea: „mama iedului e capra iar mama mielului e oaia”.



Remarca stârnește zâmbetul celor din jur. Pentru că nu sunt un cunoscător și nici consumator de miel, și să nu vorbesc prostii, îi las pe cei de la tarabe să ne explice cum stau treburile. Mai întâi am vorbit cu doamna Cristina, crescătoare de oi la Oncești. „Nu merge prea bine vânzarea. Am început de joia trecută și sperăm ca săptămâna asta să meargă mai bine. Lumea întreabă, dar nu prea cumpără. Nu se plâng de preț. Anul trecut am dat 50 de bani pe kg de grăunțe, să dăm la animale, iar anul ăsta s-a scumpit. E normal și la noi să crească prețul”, a spus vânzătoarea, după care a abandonat discuția pentru că au venit clienți.

„Vin arabii peste noi!”

În vecinătatea tarabei doamnei Cristina, doamna Geanina din Blăgești se mișcă cu talent în fața a trei-patru clienți. Le prezintă mielul, le arată că e proaspăt și bine curățat. Cad la înțelegere și vânzătoarea pregătește mielul de împachetat. La coadă se mai așează vreo doi doritori. După ce mai termină din treabă, într-o pauză de tras sufletul, doamna Geanina e de acord să ne povestescă cum e cu crescutul și vândutul mieilor:

„Nu se vând greu pentru că e oferta scăzută. Sincer, vin arabii prin zonele noastre și trag de noi să le vindem în viu, cu 15 lei kilogramul. Acum cred că mai am peste 300 de miei”, ne-a spus doamna Geanina care a precizat că mieii se taie cu câteva ore înainte de a fi aduși în piață. „Ne trezim la ora 2.00 noaptea și îi tăiem”, mai spune crescătoarea de miei din Blăgești care ne-a explicat și cum e cu prețul de piață și diferența de 5 lei față de anul trecut: „Anul ăsta e 30 de lei pentru că e oferta scăzută. Știți că Marea Britanie a ieșit din UE și am rămas noi ori prima ori a doua țară exportatoare de carne de miel din Uniune. În țările arabe noi și Spania dăm. Au început arabii personal să vină să negocieze. Nu mai iau la a doua sau a treia mână.”

După lecția de „comerț internațional”, doamna Geanina ne-a explicat și partea nevăzută a lucrurilor și a vorbit și despre munca titanică depusă: „Din aceste cauze avem…nu facilități, pentru că noi muncim foarte mult. Marfa noastră de multe ori nu reflectă munca prin preț. Multă lume ne judecă, dar gândiți-vă că șapte luni pe an muncim și așteptăm să facem un leu, timp în care am avut numai cheltuieli și muncă.”

Nu în ultimul rând, doamna Geanina consideră că prețul de 30 de lei pe kilogram este corect, nici prea mult nici prea puțin. Și pentru a încheia întâlnirea din Piața Centrală într-o notă prietenească, dar să și venim în ajutorul băcăuanilor, am rugat-o pe doamna Geanina să ne spună cum prepară ea friptura de miel.

„Cum fac eu friptura de miel… Iese foarte bună. Nu-i pun nimic cumpărat din comerț. Mai exact, îi pun sare, piper, usturoi, ulei, după care o cuprind cu bere. Malțul din bere o fragezește și îi dă o culoare deosebită. O țin cam două ore și ceva la tavă, acoperită cu foaie de aluminiu. Înainte cu vreo jumătate de oră de a fi gata îi scot foaia de aluminiu și o las să se rumenească așa. Credeți-mă, e delicioasă și fragedă de rămâi cu osul în mână.”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri