Campania de atragere a unui numar cât mai mare de donatori de sânge a inceput sa dea roade si in judetul Bacau. Sensibilizati de apelul lansat de personalul medico-sanitar, de unele organizatii neguvernamentale umanitare, precum si de mass-media, tot mai multi locuitori ai judetului se duc la Centrul Judetean de Transfuzie Sanguina (CJTS) pentru a li se recolta cele 450 ml de sânge, cât reprezinta o donare.
„Sunt mai multe institutii, organizatii neguvernamentale, dar si grupuri de prieteni si persoane individuale care au venit deja ori si-au aratat dorinta sa doneze sânge, ne-a spus dr.Aurelian Ghimis, medic de laborator, directorul CJTS Bacau. In iulie a fost o medie de 31-32 donatori pe zi iar pâna in 20 august, când a inceput campania, erau chiar 28-29 zilnic. Ulterior, insa, media zilnica a crescut, astfel ca s-a ajuns la 50-80 de donatori.”
Ieri, in jurul orei 10.00, printre persoanele care au dat curs apelului umanitar s-a numarat si Adrian Biro care ne-a declarat: „Eu am venit la indemnul sotiei mele, care, si ea, a vazut la televizor apelul catre populatie. Ea nu poate dona, dar eu am venit sa fac acest gest. Multi oameni au nevoie de sânge pentru a supravietui. Socrii mei doneaza mereu. Eu vin pentru prima data, dar cred ca nu ma voi opri aici”. La Centrul de Transfuzie am intâlnit-o ieri si pe Raluca Nastase, presedintele Organizatiei Municipale Bacau a PDL.
„Si noi vrem sa raspundem pozitiv apelului, ne-a declarat liderul bacauan al PDL. Pentru ca este criza de sânge am decis ca noi, doamnele, dar si tinerii din organizatie, suntem destul de multi, sa facem acest gest nobil.” Deocamdata, in judetul Bacau nu sunt motive de ingrijorare.
Este o cantitate suficienta de sânge, dar oricând pot aparea situatii neprevazute (accidente, hemoragii, care sa impuna transfuzia de cantitati mari), mai ales la pacientii cu o grupa rara, cum este cea cu RH negativ, care se regaseste la numai 15 la suta din populatia tarii. Ideal ar fi ca CJTS Bacau sa aiba permanent un stoc tampon, dar, din pacate, acesta este, de cele mai multe ori, la limita.
Donatorii trebuie sa tina cont de urmatoarele recomandari:
-nu trebuie sa aiba hepatita, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, boli neuro-psihice, de inima sau de piele, bruceloza, ulcer ori diabet
– sa aiba intre 18 si 60 ani si o greutate corporala de peste 50 kg
– puls regulat de 60-100 batai pe minut si tensiunea arteriala de 100-180 mmHg
– sa nu fi suferit in ultimele 6 luni interventii chirurgicale
– femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie ori menstruala
– sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 48 ore inaintea donarii
– sa nu fie sub tratament
– inainte de recoltare pot consuma o cana cu ceai sau cafea, legume ori fructe, dar este interzis fumatul